Beveiligingslek in Photoshop

Beveiligingslek in Photoshop, oplossing van Adobe: koop CS6

Julian 5121 9
Adobe waarschuwt gebruikers van Photoshop CS5.5 en ouder voor een ernstig beveiligingslek. Volgens de softwarefabrikant is de oplossing echter eenvoudig: upgraden naar CS6. Doe je dat niet, dan moet je voorzichtig zijn met onbekende bestanden.

Alle Photoshop-versies tot en met CS5.5 blijken kwetsbaar te zijn voor 'besmette' tif-bestanden. Via zo'n aangepast tif-bestand kunnen kwaadwillenden de controle over het systeem overnemen volgens Adobe.

Oplossing

Hoewel het bericht over het beveilingingslek hoopvol begint met de zin: 'Adobe released a security upgrade for Adobe Photoshop CS5.5 and earlier', volgt teleurstelling snel als je de tweede alinea leest. Hierin draagt Adobe de oplossing aan: 'Adobe has released Adobe Photoshop CS6, which adresses these vulnerabilities'.

Ofwel: alleen als je de nieuwste versie van Photoshop koopt of upgrade naar CS6 mag je rekenen op een oplossing voor het beveiligingsprobleem. Blijf je werken met Photoshop CS5.5 of ouder, dan moet je volgens Adobe oppassen met het openen van bestanden en links van onbekende bronnen.

Krijgt dit een staartje?

Het is de vraag hoe gebruikers van de software op deze beslissing zullen reageren. Eerder haalde Adobe zich al de woede op de hals van onder andere Photoshop-goeroe Scott Kelby, toen het bedrijf besloot het upgradebeleid te veranderen. Na een boze brief draaide Adobe dat nieuwe beleid deels terug.

afbeelding van Jan1950

Je kunt je natuurlijk afvragen of dit een truc is van Adobe.
Is er werkelijk een lek, of worden gebruikers hierdoor 'gepushed' om CS6 aan te schaffen.

afbeelding van pipo de clown

Was ook mijn eerste gedachte...

afbeelding van Marco Mackenbach

1 April is allang geweest! Adobe waagt zich in een juridisch nest. Het is namelijk zo dat een aanbieder van een product, het product gratis dient te herstellen als er sprake is van een fabricagefout. Bij software is sprake van een fabricagefout als de software niet werkt zoals het bedoeld is, of de gebruiker ervan onnodige risico's loopt. Adobe is dus volgens de wet verplicht om de fout te herstellen.

afbeelding van Anonymous

Als consument kan je nu het beste helemaal niets meer van Adobe kopen!

afbeelding van alex timmermans

Dus je levert een product, brengt een nieuwe versie uit en dan zeg je maar dat het oude product eigenlijk toch niet zo goed was......
Hoe bedrieg ik mijn klanten.

afbeelding van Remmelt van Veelen

Buitengewoon arrogant. Een product verkopen met een verborgen gebrek en het niet nodig vinden dit te herstellen!
95yps

afbeelding van DK

Ik koop altijd alles netjes bij Adobe, maar ik ga het maar weer illegaal downloaden. Ondankbare figuren.

afbeelding van Henri

"Onze software deugt niet, maar daarom niet getreurd: u koopt gewoon de nieuwste versie en er is niets aan de hand..."

Ik ben die arrogante houding van Adobe zó ontzettend beu!
Heb 2x originele versie van Photoshop aangeschaft en twee jaar later kun je al niet meer upgraden!
Dan maar ergens een crack downloaden........

afbeelding van roelj

Treurig, voor software die in aanschaf duurder is dan het besturingssysteem waar het op draait.

Een besturingssysteem dat in het geval van Windows XP al 10(!) jaar van updates voorzien wordt, wat nu langzamerhand wel (terecht) ten einde gaat komen.