Aspect ratio: zo ga je er slim mee om

Aspect ratio: zo ga je er slim mee om

Redactie DIGIFOTO Pro 2406

Veel mensen kunnen wel ongeveer uitleggen wat Aspect Ratio is - iets met verhoudingen - maar weten niet precies hoe de vork in de steel zit. Maar dat is ook precies wat het is. Aspect ratio is de lengte verhouding tussen de lange zijde en de korte zijde van een foto.

Standaard

De meest gangbare aspect ratio, of beeldverhouding, in DLSR’s is 2:3. Deze is gebaseerd op 35mm film, waar een negatief meestal 24mm bij 36 mm is. Vereenvoudigd is dat 2x3, of uitgedrukt als ratio 2:3. Een fullframe sensor is, net als film, 36 x 24. In het laagste getal (waarin ratio’s voor het gemak uitgedrukt worden) is dat dus 2:3.
Cropsensors hebbem een sensor van rond de 22,5 x 15 mm, afhankelijk van het model. Maar ook hier is de vereenvoudiging van de getallen 2:3. Allemaal dezelfde verhouding dus.

Afdrukken

Wil je een foto afdrukken, dan kun je de van een 2:3 aspect ratio verschillende formaten maken (4x6, 8×12, 10×15, 12×18, 16×24, 20×30, etc). Maar, veel populaire afdrukformaten kunnen niet zo eenvoudig vermenigvuldigd worden. Voor een foto van 5x7 of 11x14 moet je de foto gaan croppen en verlies je dus de originele compositie.

Neem de ruimte

Fotografeer je in opdracht? Dan is het geen slecht idee om van tevoren te weten wat je klanten met de foto’s gaan doen. Gaan ze ze afdrukken op een bepaald formaat, dan kun je dat in je achterhoofd houden tijdens het fotograferen. Ook is het geen slecht idee om je foto’s allemaal iets ruimer te maken. Op die manier heb je meer mogelijkheden om je crop te maken met een compositie waar je tevreden over bent.

Compositie verandert

De aspect ratio kan het hele gevoel van je foto veranderen. Een foto van een hoog flatgebouw in portretstand werkt vaak beter in een 1:2 dan in een 4:5, die in verhouding breder is. Daar moet je rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat er aan weerszijden genoeg lege ruimte is, maar de boven en onderzijde redelijk afgekaderd zijn. Sommige camera’s laten je een keuze maken voor de aspect ratio, in het menu. Denk eraan dat wanneer je in Jpeg fotografeert, je de informatie die buiten het kader ligt niet terug kunt halen. In RAW is het er vaak wel.  

Nabewerking

De aspect ratio kun je uiteraard ook in nabewerking aanpassen. Je kunt hem in elk programma vergrendelen in de verhouding die je wil. Het voordeel hiervan is dat je de oude met de nieuwe compositie kunt vergelijken om te kijken of het daadwerkelijk beter werkt.

Begrijp aspect ratio voor meer controle

Het is verstandig om te begrijpen wat aspect ratio is en hoe het je foto’s beïnvloed. Op die manier kun je het beste uit je compositie halen en kun je bewuste keuzes maken.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie