Abstracte fotografie, hoe ga je te werk?
Een verhaal vertellen met kleuren, lijnen en/of vlakken... Wat is een abstract beeld precies en hoe ga je te werk? Wij helpen je op weg met een aantal tips!
Abstracte fotografie is een vorm van fotografie waarbij je het onderwerp uit het herkenbare haalt. Het ís dus wel het onderwerp (bijvoorbeeld een bloempot) maar is in de foto niet als zodanig herkenbaar. Je kunt delen weglaten, de belichting aanpassen waardoor een foto van een voorwerp abstract kan worden, kleuren aanpassen of een ander perspectief kiezen. Je foto is dus geen ‘beschrijving’ van het onderwerp, het is niet perse natuurgetrouw. Maar, je wil natuurlijk wel een aantrekkelijke foto maken, dus je zult wel over de vorm na moeten denken. Dat lukt gemakkelijker met onderstaande tips. Succes!
Visualiseer het resultaat
Wanneer je het resultaat van je foto al voor je ziet, is het veel gemakkelijker om het resultaat na te streven. Je kunt veel doelmatiger handelen. Je kunt elementen van de foto onder de loep leggen en kijken hoe je deze gaat realiseren, zodat het uiteindelijk samenkomt in de foto die jij in gedachten had. Voor abstractie geldt dit sterker, omdat het eindresultaat veel minder voor de hand liggend is. Immers, bij gewone fotografie streef je vaak naar een zo mooi mogelijke, natuurgetrouwe foto van een onderwerp ‘hoe het is’. Maar wanneer het niet meer uitmaakt hoe het realistische beeld is, zijn de mogelijkheden vele malen meer. Daarom helpt pre visualiseren je om keuzes te maken. Durf op een gegeven moment eventueel wel je verwachtingen bij te stellen, als iets niet haalbaar is. Anders kan het tot teleurstelling leiden.
Zoek naar lijnen
Abstract fotografie kleedt een onderwerp als het ware uit. Daarom kan het helpen om je onderwerp eens totaal anders te benaderen. Je kunt bijvoorbeeld, in plaats van je onderwerp, de compositie eens centraal zetten. Zoek bijvoorbeeld naar lijnen. Zowel zichtlijnen, die het oog van de kijker sturen, alsmede letterlijke lijnen, de lijnen die binnen je onderwerp te vinden zijn. Lijnen die bepaalde vormen kunnen benadrukken. Rechte lijnen die een foto harder en urgenter maken, of juist zachte lijnen die meer kalmte in een beeld brengen. Zo kom je wellicht op een ander spoor, waardoor je een interessant abstract beeld kunt maken.
Structuur
Structuur wordt vaak over het hoofd gezien in de fotografie. Immers, het oppervlak van een fotoafdruk is glad, evenals de monitor waarop we het digitale beeld bekijken. Maar we fotograferen ook driedimensionale scenes in tweedimensionaal beeld, dus waarom zouden we ons niet eens meer met structuren bezig houden. Ze leveren een ontzettend interessant object voor abstractie. Het gevoel van aanraking spreekt aan, je spreekt een heel ander zintuig van het publiek aan (gevoel) en juist door dat niet in een verband te zien maak je een interessant beeld. Houd je ogen eens open voor bladderende verf, oud hout of gedroogde bladeren.
Richt je op kleur
Kleuren zijn overal te vinden en hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Het heeft ook een bepaalde waarde. Geel wordt bijvoorbeeld, psychologisch gezien, geassocieerd met vreugde en energie, terwijl groen juist overeenkomt met natuur en kalmte. Dit kun je gebruiken voor je abstracte fotografie. Door je op kleur te richten overstijg je als het ware het oorspronkelijke onderwerp en spreek je de kijker op een ander niveau aan, psychologisch. Het kan een afbeelding tot leven brengen en is ontzettend interessant om mee te spelen in abstractie.
Abstracte filters in Panasonic LUMIX G100
Er zijn meer dan genoeg manieren om op een abstract beeld uit te komen. Vaak zul je een beroep moeten doen op je eigen ogen en voorstellingsvermogen, maar er zijn ook camera's die het makkelijker voor je maken. Zo heeft de Panasonic LUMIX G100 beschikking over een groot aantal interessante built-in filters om je fotografie mee te verrijken. Een daarvan is het abstracte filter, waardoor je iedere foto kunt omtoveren tot een abstract kunstwerkje.