spontane portretten in niet spontane situaties

5 tips om geforceerde portretten te voorkomen

Christel de Wolff 2130
We krijgen allemaal wel eens de opdracht om een portret van iemand te schieten die het allemaal gewoon heel spannend vindt. Hoe ga je daar mee om en hoe kun je nog een 'spontaan' portret schieten waar jullie allebei tevreden over kunnen zijn?

Het goed kunnen fotograferen van mensen vergt naast technische vakkennis ook enige mensenkennis en sociale vaardigheden. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om een ongemakkelijke shoot zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 1. IJsbrekertje

Kruip als fotograaf niet meteen achter de camera. Als de persoon die je gaat fotograferen je studio of buitenlocatie betreedt, vang ze dan eerst op met een vriendelijk praatje om het ijs wat te breken. Het onderwerp van je keuze is niet belangrijk: een praatje over het weer is al tien keer beter dan helemaal geen praatje. Maar als je wat persoonlijkers zoekt kun je beginnen over de reden waarom de persoon op de foto gaat. Moet je een startende ondernemer fotograferen voor zijn nieuwe website, vraag dan naar zijn branche en toekomstige werkzaamheden. Toon interesse!

Tip 2. Laat ze denken dat ze een keuze hebben

Natuurlijk bepaal jij uiteindelijk hoe en waar de foto gemaakt wordt. Maar je kunt je modellen wel het idee geven dat ze nog wat te zeggen hebben in het proces. Wordt je gevraagd om een familieshoot te doen, ga dan niet meteen uit van een studiolocatie maar vraag ze om een plek aan te wijzen waar de foto's genomen moeten worden. Meestal komen er dan leuke ruimtes uit waar de familie ook een gevoel of herinnering bij hebben die ze, bij het denken daaraan, meteen een stuk losser maakt. Uiteraard kan het voorkomen dat de uitgekozen locatie niet fotogeniek is. Leg dan uit waarom, de geportretteerden hebben dan het idee dat je hen echt wel probeert te helpen en daardoor zullen ze je vertrouwen.

Tip 3. Neem de tijd

Niks is zo stressvol als iets moeten doen wat je niet leuk vindt en het dan ook nog eens gehaast moeten doen. De tijd nemen is belangrijk, zowel voor het kennismakingspraatje vooraf als wat pauzes tussendoor. Plan je shoots ruim in. Denk niet dat je de bus nog wel kunt halen en ga daarom haasten, neem gewoon een bus later. Een relaxte sfeer betaalt zich uit in het eindresultaat en daar gaat het om.

Tip 4. Wees duidelijk

Nee, je moet geen bevelen gaan geven, daar schrik je mensen juist mee af. Maar je moet wel duidelijk zijn in je aanwijzingen. Vertel ze precies waar ze moeten gaan staan en waar ze heen moeten kijken. Zelfs als je misschien twijfelt of dat wel de juiste pose is, laat de twijfel niet doorschemeren. Zeg gewoon: 'Goed, nu we toch lekker bezig zijn, doen we nog eventjes zo...' om vervolgens de juiste pose aan te wijzen. De meeste mensen kijken tegen je op omdat ze denken dat jij precies weet wat je doet. Als ze het idee krijgen dat je maar wat staat te stuntelen, verlies je het vertrouwen en ben je weer terug bij af. 

Tip 5. Maak het niet langer dan nodig is

Je moet absoluut de tijd nemen om een goede foto te nemen, maar als je het beste plaatje van de dag gemaakt hebt dan weet je dat te herkennen en dan kun je gaan afronden. Ga dan niet nog andere poses en locaties proberen waarvan je al weet dat ze niet beter gaan worden dan wat je al hebt. Stoppen op je hoogtepunt, het geldt ook hier.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel