World Press Photo regionale winnaars bekend gemaakt: jaarboek 2023 komt er aan!

Redactie DIGIFO... 469 0

Op 29 maart kondigde de World Press Photo Foundation de regionale winnaars aan van de 2023 World Press Photo Wedstrijd, de 66e editie. Dit jaar werden de winnaars gekozen uit meer dan 60.000 inzendingen door 3.752 fotografen uit 127 landen.

World Press Photo maakte de regionale winnaars bekend

Hier kan je de regionale winnaars bekijken.

World Press Photo beloont fotojournalistiek en documentaire fotografie die aandacht schenkt aan de meest urgente kwesties waarmee de wereld in het afgelopen jaar werd geconfronteerd. In 2022 waren dat onder andere de verwoestende oorlog in Oekraïne, de historische protesten in Iran en de situatie in het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan. Maar ook de vele gezichten van de klimaatcrisis in uiteenlopende landen als Marokko, Australië, Peru en Kazachstan komen aan bod.

Op 20 april worden de vier wereldwijde winnaars bekendgemaakt: Foto van het Jaar, Serie van het Jaar, Langetermijnproject Prijs en Open Format Prijs. 

De winnende foto's worden gepubliceerd in het World Press Photo Jaarboek 2023, dat begin mei bij Lannoo zal verschijnen in het Nederlands. Het jaarboek zal ook verkrijgbaar zijn in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.
Afrika | Enkel beeld
The Big Forget | Lee-Ann Olwage, South Africa, Bob & Diane Fund, for Der Spiegel

Opzet World Press Photo Contest en het World Press Photo Jaarboek 2023

Met de wedstrijd beloont World Press Photo fotojournalistiek en documentaire fotografieprojecten van over de hele wereld op een representatieve, evenwichtige en contextgevoelige manier. Om dat te kunnen doen, werd in 2022 besloten om over te stappen op een regionale aanpak om een meer globaal en representatief perspectief te bieden vanuit zes regio's: Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië.

Per regio konden deelnemers hun werk indienen in vier categorieën:

  1. Singles;
  2. Verhalen, bestaande uit 3 tot 10 foto's;
  3. Langetermijnprojecten: projecten rond een enkel thema met tussen de 24 tot 30 foto’s;
  4. Open Format: een nieuwe categorie die een reeks en/of mix van vertelmedia verwelkomt waarin de belangrijkste visuele inhoud nog steeds fotografie is, zoals veelluiken, afbeeldingen met meerdere belichtingen, gestikte panorama's, fotografische collages, interactieve websites en korte documentaire video's.
Noord- en Midden-Amerika | Enkel beeld
The Dying River | Jonas Kakó, Germany, Panos Pictures

De inzendingen werden beoordeeld en toegekend door een onafhankelijke en gespecialiseerde regionale en een wereldwijde jury. In elk van de zes regio's werd eerst een selectie van inzendingen per categorie gemaakt door een regionale jury. Nadat de regionale jury's hun inzendingen hadden geselecteerd, koos de wereldwijde jury 24 regionale winnaars en daaruit de vier wereldwijde winnaars (bekendmaking op 20 april): Foto van het Jaar, Serie van het Jaar, Langetermijnproject Prijs en Open Format Prijs.

Meer info: worldpressphoto.org

Lees ook: Internationale vrouwendag bij World Press Photo

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie