De sensatie van analoog fotograferen

Workshop analoge fotografie bij Huis Marseille

Christel de Wolff 540 0
Analoog fotograferen is nog steeds ongekend populair. Zowel de oudere generatie beeldmakers als jonge talenten grijpen vaak naar analoge fotografie. Wil jij de charme van analoog fotograferen (weer) ontdekken? Volg dan de workshop van Huis Marseille.

De (iets) ouderen onder ons weten nog wel hoe het ging met filmrolletjes en analoge camera’s. Van de gebruiksvriendelijke ‘point-and-shoot’-toestelletjes tot camera’s waarbij je alles zelf moest instellen, met vaak de meest onverwachte resultaten tot gevolg. Het geduld dat je moest oefenen tot het rolletje was ontwikkeld en afgedrukt. De sensatie van zelf afdrukken in de donkere kamer en het beeld langzaam zien opkomen in de ontwikkelvloeistof…

Rond de millenniumwisseling maakte de digitale camera een snelle opgang, met alle prachtige aspecten van dien. De meeste mensen omarmden het digitale en de analoge fotografie verdween uit zicht. Camera’s werden weggedaan, er werden geen fotoalbums meer verkocht, papierfabrieken gingen ten onder. Het beoefenen van de analoge fotografie werd een zeldzaam fenomeen, de passie van een enkele hobbyist en een aantal fotograferende kunstenaars.

Tot een paar jaar geleden, toen onder andere hippe jonge modefotografen als Jamie Hawkesworth en Coco Capitán aan het publiek toonden hoe mooi het werken met film kan zijn. Langzaam maar zeker volgde er een jonge generatie fotografen en een – inmiddels – breed, nieuw en vaak jong publiek met opnieuw interesse in de analoge fotografie.

Maar: hoe gaat het ook alweer precies, dat werken met film? Wat is het verschil tussen de ene camera en de andere? Wat kan een lens voor je doen? Hoe ‘voelt’ het verschil tussen de diverse camera’s? Wat maakt het negatiefformaat uit voor de uiteindelijke opname? Wat is de beleving van het werken in de doka?

Barry van Weldam gaat je dit allemaal leren in deze unieke cursus, die op zondag 25 september van 13 tot 17 uur in Huis Marseille wordt gegeven.

Van Weldam is de oprichter van de Analog Club Amsterdam (anno 2016) en hij ziet als geen ander hoe hard de gemeenschap van liefhebbers van de analoge fotografie groeit en ‘dat steeds meer mensen de imperfectie en het analoge proces kunnen waarderen en fascinerend vinden’.

Doe mee aan deze laagdrempelige pilotworkshop van Huis Marseille en Analog Club Amsterdam!

Je krijgt verschillende camera’s in handen, waaronder de Box Camera, de Kodak Standard, de Olympus Pen EE-2, de Minolta XD 7, de Rolleiflex en de Yashica RF! en maakt kennis met de verschillende negatiefformaten (en het verschil dat dit kan maken). Bij het onderdeel ‘zelf doen’ ga je zelf films inzetten, foto’s schieten en ze ontwikkelen. De mediakeuken van Huis Marseille wordt omgetoverd tot een doka met een verrijdbare vergroter. Dit is jouw unieke kans om in 2022 een ervaring te hebben die vroeger zo gewoon was en zoveel voldoening oplevert. Find the grain!

Direct inschrijven voor de workshop? Klik hier


 

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel