Wat maakt een foto een iconische foto?
Een plaat die je definieert en letterlijk op de kaart zet. De handen voor het gezicht van Miles Davis, het Afghaanse meisje met de groene ogen, de vliegende Robin van Persie. We kennen ze allemaal, maar wat maakt een foto nou een iconische foto? Heeft het te maken met de plek en tijd in de geschiedenis? Is het vooral het moment van afdrukken? Moet er iets mysterieus in zitten? Of is het gewoon pure mazzel? Een beetje van allemaal en vergeet de moderne software om foto's en video's te bewerken niet. In deze blog vertellen de multimediaspecialisten van Movavi je waar je op moet letten om kans te maken om ooit die ene iconische foto op je naam te zetten.
Weet waar je mee werkt
Zorg altijd dat je de basisprincipes onder de knie hebt. Om te beginnen is het belangrijk dat weet waarmee je foto’s maakt en wat de mogelijkheden zijn. Als je bijvoorbeeld veel instellingen op je camera of telefoon hebt is het zaak om die ook uit te proberen. Wissel vaak van instellingen en kijk wat het doet.
Componeren is een kunst
Hoewel het vaak lijkt of iconische foto’s lukraak zijn geschoten is dat meestal niet het geval. Leg ze maar eens naast elkaar. Simpele vuistregels als de horizon die een derde van de foto inneemt, het object of de personen die niet precies in het midden van de foto staan, uitsnede die de foto extra dynamiek meegeeft en een achtergrond die het hoofdonderwerp duidt en versterkt.
Er zijn geen betere objectieven dan je ogen
Het is en blijft belangrijk om iets dat je wil fotograferen goed met je eigen ogen te bekijken voor je door een objectief gaat turen. Hoe je het ook wendt of keert, het objectief van je fototoestel is toch beperkt en geeft een enigszins vertekend beeld. Loop om het object heen en bekijk het van alle kanten. Laat het beeld tot je doordringen en zet je zintuigen op scherp. Voel het beeld en leg het dan pas vast.
Wat ziet de toeschouwer?
Sommige iconische foto’s zijn niet wat ze lijken. Zo is er een beroemde foto van een jongen en een meisje die zich blijkbaar niets aantrekken van de rellen om hen heen en op straat de liefde bedrijven. In werkelijkheid zijn het een jongen en meisje die werden verrast door de relschoppers en oproerpolitie. Het meisje raakt in shock en valt op de grond. De jongen knielt naast haar neer en fluistert in haar oor dat hij bij haar is en dat het allemaal goed komt. ‘Op het verkeerde been zetten’ kan een krachtig middel zijn om een foto gedenkwaardig te maken. Spanning, verleiding en humor zijn tools die je kunt gebruiken in je fotografie, zolang je maar niet net doet alsof je de toren van Pisa tegenhoudt.
Foto bewerken
Vaak is zelfs aan een hele goede foto nog wel een en ander te verbeteren. Misschien wil je rode ogen wegwerken, de lichtinval aanpassen of dingen die storend in beeld staan weghalen. Door de foto te bewerken met een fotobewerkingsprogramma maak je hem nog beter. Het meest bekende programma hiervoor is Photoshop, maar online zijn tal van andere programma’s te vinden waarmee je ook aan de slag kunt gaan. Ook als je een beginnend fotograaf bent kom je een heel eind. Maar let op: sla niet door! Op social media zie je vaak foto’s van mensen die door zoveel filters zijn gehaald dat iemand er plastic en onnatuurlijk uitziet. Het is belangrijk dat de basisfoto goed is en dat je die subtiel hier en daar iets verbeterd, het liefst zodat niemand het ziet.