Wat kun je doen bij vroegtijdige haaruitval?
Haaruitval is voor veel mensen een schrikbeeld. Hoewel het voor een deel van de heren niet zo’n probleem is, zijn er onder de mannen ook steeds meer die liever niet met een kalend hoofd rondlopen. Er is veel aan te doen. Je kunt kiezen voor haarstukken voor dun haar of voor een haartransplantatie. Deze ingreep, waarbij haarzakjes worden verplaatst naar de kale plek op het hoofd, wordt niet alleen uitgevoerd in schimmige klinieken in het buitenland. Het kan ook gewoon in Nederland. Als je iets wilt doen aan beginnende kaalheid dan is het belangrijk om dat zo vroeg mogelijk te doen. De kans op een succesvolle behandeling is dan immers groter.
Helpen shampoos tegen haaruitval?
Er zijn shampoos op de markt die claimen haaruitval te kunnen voorkomen. Dit werkt in de meeste gevallen alleen als er sprake is van geringe haaruitval. Als je merkt dat je haar dunner wordt dan kun je deze shampoo gebruiken in de hoop dat je het proces een beetje kunt remmen. Maar vaak is kaal worden genetisch bepaald. Werden je opa en vader kaal dan is de kans groot dat dit bij jou ook gebeurt. Kaalheid komt bij vrouwen ook voor, maar veel minder dan bij mannen. Vrouwen krijgen op latere leeftijd echter net als mannen vaak wel te maken met dunner wordend haar. Ook hier kan sprake zijn van erfelijke overdraagbaarheid. Dit geldt ook voor grijs worden: sommige mensen worden al grijs als ze nog geen 40 zijn, bij anderen duurt dit veel langer.
Wat doe je als je als vrouw kaal wordt?
Vrouwen die kaal worden hebben daar vaak veel meer moeite mee dan mannen. Voor een vrouw is een kaal hoofd of een kale plek immers niet echt geaccepteerd. Gelukkig zijn er vandaag de dag mooie haarstukken, gemaakt van echt mensenhaar, die prima als vervanging kunnen dienen. Kaalheid bij vrouwen wordt meestal veroorzaakt door een aandoening. De kaalheid treedt dan ook al op jonge leeftijd op. Dit maakt het nog lastiger om het onomkeerbare te accepteren. Bij Hairmasters kun je terecht voor een haarstuk zodat je er weer goed uitziet en je zonder schaamte over straat kunt.
Haar doneren voor pruiken en haarstukken
Als je zelf geen last hebt van haaruitval kun je mensen helpen die daar wel mee kampen. Je kunt je haar doneren. Hiervoor moet het af te knippen stuk minstens 30 cm lang zijn. Het haar wordt gevlochten en vervolgens opgestuurd naar bijvoorbeeld de Stichting Haarwensen. Deze stichting maakt pruiken voor kinderen die als gevolg van een haaraandoening of na een behandeling tegen kanker een pruik nodig hebben. Maar er zijn uiteraard ook mogelijkheden om je haar te doneren voor volwassenen. Het is belangrijk dat je haar niet mag zijn gekleurd als het wordt afgeknipt, het moet dus zijn natuurlijke kleur hebben. Grijs haar wordt uiteraard niet gebruikt voor pruiken voor kinderen.