Wat is het verschil tussen high key, low key en overbelicht of onderbelicht?
Wat is high key fotografie?
Bij high key fotografie domineren de lichte tonen het beeld. Waar je normaal gesproken een groot verschil wil in de contrast van je foto, zoek je bij high key fotografie juist weinig contrast op en werk je als je naar je histogram kijkt juist in de wittinten en highlights. Dat kan je in onderstaande foto ook goed terug zien. High key fotografie werkt goed bij het maken van portretten: iemand zal dan een zachte uitstraling krijgen en vaak wordt de huid erg zacht weergegeven.
Lees ook: Fotografie experts gezocht
Wat is het verschil tussen high key fotografie en overbelicht?
High key draait om het uitbalanceren van het licht. Als een foto overbelicht is, vindt er zogenaamd clipping plaats. Dit houdt in dat als je kijkt naar je histogram, deze aan het rechteruiteinde wordt afgebroken. Dit betekent dat er informatie verloren gaat. Dit kan je ook in onderstaande foto zien. Bij High key belichting verlies je hier geen informatie. Zelfs in de tinten die ogenschijnlijk wit lijken, is er nog iets van informatie aanwezig die aangeeft welke kleur er weergegeven moet worden. Dit is ook te zien in de onderstaande histogram.
Wat is low key fotografie?
Bij low key fotografie overheersen juist de donkere tinten in het beeld. Low key beelden worden vaak geschoten bij het fotograferen van sporters, waar er vaak alleen nog de zijkant van het lichaam zichtbaar is, waardoor de toning van het lichaam goed zichtbaar is. Ook bij productfotografie wordt low key fotografie vaak toegepast om een bepaalde sfeer te creƫren. Een voorbeeld is onderstaande foto.
Lees ook: Fotografie experts gezocht
Wat is het verschil tussen low key fotografie en onderbelicht?
Bij onderbelichte foto's vindt er clipping plaats in het linkeruiteinde van het histogram. Hierdoor gaat er informatie verloren. In onderstaande foto is te zien dat er zowel aan het rechteruiteinde als aan het linkeruiteinde clipping plaatsvindt waardoor de foto zowel onderbelicht, als overbelicht is. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in de schaduw op sterk verlichte dagen. Goede low key fotografie laat nog steeds tinten zien in de donkere gedeelten van de foto.
High key en low key fotografie: kijk niet alleen naar het histogram
Soms denk je als een high key portret hebt gemaakt, dat je helemaal goed zit met jouw belichting aan de hand van het histogram. Toch kan het dan zo zijn dat de huidtinten zo zijn uitgebleekt, dat je bijna geen verschil meer ziet in waar de neus begint en de wang ophoudt. Het is goed om hier mee rekening te houden. Bij low key fotografie geldt hetzelfde: met name in het gezicht wil je nog iets van contrast terugzien als hier de nadruk op ligt.