Wat heb je nodig als fotograaf?

Wat heb je nodig als fotograaf?

Redactie DIGIFOTO Pro 3542
Als je net begint met fotografie kan het je al snel een beetje gaan duizelen. Er is zoveel apparatuur te krijgen voor fotografie. Heel veel modellen camera’s met voor elk merk verschillende objectieven en dan hebben we het nog niet eens over de accessoires. Het is makkelijk om in een fotospeciaalzaak honderden euro’s uit te geven aan apparatuur. Maar wat heb je nu echt nodig als je begint met fotografie?

Een goede camera

Om professionele foto’s te kunnen maken heb je een spiegelreflexcamera of een systeemcamera nodig. Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de zoeker naar je onderwerp. Een systeemcamera is een digitale camera met verwisselbare lenzen zonder spiegel voor het zoekersysteem. Spiegelreflexcamera’s zijn doorgaans wat goedkoper. Er zijn verschillende merken spiegelreflexcamera’s. De twee bekendste merken zijn Nikon en Canon. Deze camera’s zijn goed betaalbaar. Voor 350 a 400 euro heb je een instapmodel. 

Een geheugenkaart

Niets is zo vervelend als je er thuis achter komt dat de helft van je gemaakte foto’s niet zijn opgeslagen omdat je geheugenkaart vol was. Nog erger is het als je er achter komt dat je geheugenkaart kapot is en je er niets meer van kan lezen. Een goede geheugenkaart van voldoende kwaliteit is dus belangrijk. Met een goede geheugenkaart kun je foto’s sneller wegschrijven en later bekijken en opslaan op je computer. 

Statief

Niet iedereen gebruikt een statief, het is dus een accessoire die niet essentieel is om te kunnen fotograferen, maar toch kan een statief handig zijn. Een statief zorgt ervoor dat je in omstandigheden met weinig licht toch kan fotograferen. Een statief is ook handig  als je creatief aan de slag wilt gaan met lange sluitertijden. Het is aan te raden om je er even in te verdiepen zodat je een goed statief kunt kopen. Je kunt er je hele leven lang plezier van hebben. 

Een goede cameratas

Een camera is een duur apparaat dat je veilig wilt kunnen vervoeren. Een cameratas geeft extra bescherming aan je camera mocht deze vallen. Kies je voor een iets grotere tas dan kun je er ook vaak je camera-accessoires, zoals geheugenkaarten en objectieven in kwijt. Zo heb je alles bij de hand als je onderweg bent. 

Objectieven

De meeste camera’s worden geleverd met een kitobjectief. Dit objectief is prima om mee aan de slag te gaan, maar na een tijdje zul je merken dat je iets te kort komt. Misschien is het de brandpuntsafstand of wil je verder kunnen inzoomen of je wil een grotere diafragmaopening. Als je wat meer ervaring hebt, weet je wat je nodig hebt en kun je meer plezier hebben van de objectieven die je aanschaft. Leer je camera dus eerst goed kennen voordat je nieuwe objectieven koopt. 

Software voor beeldbewerking

Nadat je je foto’s op de computer hebt gezet is het tijd om ze te bewerken. Verwijder bijvoorbeeld ongewenste of storende elementen uit je foto, zodat het eindproduct er scherper en mooier uitziet dan het origineel. Je foto bewerken doe je met een beeldbewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Wil je beide kunnen gebruiken? Dan kun je het beste een adobe abonnement aanschaffen. Hiermee kun je alle producten van Adobe gebruiken. 

Extra accu

Ook een extra accu of batterij is aan te raden. Erg vervelend als je net dat ene moment mist omdat je accu leeg is. Een tweede accu is gelukkig niet duur. Voor 20 a 30 euro heb je een extra accu. Het beste kun je dit meteen aanschaffen als je je camera koopt.

Flitsers

Ben je van plan om veel portretten te gaan maken, of ga je fotograferen op evenementen? Dan is het handig om een flitser aan te schaffen. Wil je ook filmpjes kunnen maken? Dan is continulicht interessant. Deze kun je vaak in de vorm van LED-licht op je camera bevestigen. 

Filters

Als je veel landschappen of natuur gaat fotograferen is het goed om te kijken naar een grijsfilter. Dit wordt ook wel nd-filter genoemd. Een grijsfilter kun je zien als een soort zonnebril voor het objectief waardoor langere sluitertijden mogelijk maakt. Zo kun je bewegingen zoals bijvoorbeeld stromend water verzachten. Een polarisatiefilter filtert reflecties uit een foto en versterkt een wolkenlucht. Reflecties van water of sneeuw worden met een polarisatiefilter perfect weggehaald, zodat je meer detail en kleur in het landschap krijgt. 








 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie