Waarom Michael Sasser bizar hoge ISO-waarden voor zijn boudoir fotografie

Waarom Michael Sasser bizar hoge ISO-waarden voor zijn boudoir fotografie gebruikt

Eefke Burg 3140 2

We hebben al een paar keer boudoir fotografie gedeeld van Michael Sasser en dat is niet zonder reden. Toch krijgt de YouTuber ontzettend veel commentaar op zijn foto's die hij op YouTube plaatst en dan met name over de ISO-waarden die hij hierbij hanteert. 'Je foto's krijgen op deze manier ruis erin,' of 'ik zou zoiets nooit mijn klanten aandoen,' zijn slechts enkele dingen die hij heeft gehoord na het plaatsen van zijn foto's. Hij geeft ons aan waarom hij vindt dat werken op hogere ISO-waarden wel vindt kunnen voor het maken van zijn boudoir fotografie.

Voordelen werken met lage ISO-waarden in boudoir fotografie

Het werken op lage ISO-waarden heeft een aantal voordelen. Zo heb je het benoemde minder ruis en je kan over het algemeen gebruik maken van het volledige dynamische bereik van jouw camera. De video van Michael Sasser begint met een grappige animatie waarin je iemand aan de hand van zijn boudoir fotografie het ziet uitleggen aan zijn klant waar de ruis dan zichtbaar is, terwijl de klant het niet lijkt te zien.

Lees ook: Meer dan 100 mensen naakt op de stoep bij Facebook

Hij begint met te zeggen dat als je werkt voor Mercedes, Gucci of ander groot marketingbedrijf of magazine, dat je dan vooral op ISO 100 moet schieten. 'Gebruik je mooie Phase One en belichting, huur vooral iemand in die je retouching doet en zorg ervoor dat je daarvoor betaald krijgt,' geeft Michael Sasser aan. 'Als je daarentegen werk schiet voor klanten bijvoorbeeld familieportretten, bruiloften of boudoir fotografie zoals ik schiet, dan is waarschijnlijk het alleen maar kunnen schieten op ISO 100 het laatste waar je je zorgen over moet maken.'

Nadelen van het werken met ISO 100 in boudoir fotografie

Hij geeft aan dat hij vaak op ISO 400 schiet, ook al is het in zijn studio vaak licht genoeg om op ISO 100 te schieten. Dat heeft er mee te maken dat hij soms te weinig licht heeft in zijn studio om zijn favoriete natuurlijk licht foto's te kunnen maken. Als hij dan aan het schieten was op ISO 100, dan moet hij zijn sluitertijd terugbrengen naar 1/50 van een seconde. En dát is weer niet snel genoeg, om het type portretten te schieten wat hij graag schiet.

'Op een dergelijk moment moet ik twee van mijn belichtingsinstellingen aanpassen. Ik zou mijn ISO moeten verhogen en dan mijn sluitertijd weer opnieuw moeten instellen. Als dan de zon weer terug zou komen, zou ik mijn ISO weer moeten verlagen en mijn sluitertijd ook aan de hand daarvan weer moeten aanpassen. Daarnaast is het zo dat als je je ISO op 100 instelt, dat je niet zoveel bereik hebt om nog lager te gaan. Terwijl als je jouw ISO op 400 zet, heb je nog vaak wel genoeg speling allebei de kanten op.'

Lees ook: Wat is het verschil tussen high key, low key en overbelicht of onderbelicht?

Hij maakt hier zeker een punt dat belangrijk zijn voor veel fotografen. Toch zal niet iedereen het hiermee eens zijn. Wat zijn jouw favoriete ISO-instellingen? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder.

Bekijk daarnaast zijn volledige video hieronder met nog meer redenen waarom Michael Sasser op ISO 100 schiet.

 

 

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke

afbeelding van Metin

Mijn favoriete ISO instelling is wat op dat moment nodig is. Voor product fotografie zo laag mogelijk. Voor mijn Dark Beauty maakt het niet uit en bij bepaalde foto's voeg ik zelfs korrel toe aan de foto's.

"Wat zijn jouw favoriete ISO-instellingen? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder."
P.s. op als je de mobiele website gebruikt, dan zie je geen optie om te kunnen reageren op dit artikel. Ik heb de instelling van de browser op mijn mobiel op desktopinstelling gezet en kan dan reageren.

afbeelding van guidovloeberghs

Bizar ... blijkbaar vinden jullie het gebruik van 400 i.p.v. 100 ISO meestal niet verantwoord !!
Welnu, op mijn website staan 9.900 foto's (elk weliswaar verkleind naar ±450 Kb) - www.photomap.be - gemiddeld genomen met een ISO-waarde van 3.000 ISO. Bijna alle binnen gemaakte foto's zijn gemaakt met een waarde van 20.000 tot maximum 51.200 ISO (Canon R3). En onscherp kan je ze niet noemen.
nota 1: ik gebruik wél DxO Photolab 6, dat de meeste ruis op de foto's verwijdert.
nota 2: de 500 foto's van Antwerpen mag je niet beoordelen. Die ben ik nog aan't verbeteren.
Voor mij lijkt het onwezenlijk, te moeten werken met ámper 400 ISO.
Guido Vloeberghs