Waarom lid worden van een fotografieclub een goed idee is
Delen is leuker
De meeste goede foto’s vereisen een flinke portie geduld. Soms moet je verschillende keren naar een plek terugkeren om een goede foto te kunnen maken. Vaak ben je afhankelijk van omstandigheden die je niet volledig in de hand hebt, zoals het weer of het al dan niet tegenkomen van een goed onderwerp. Als je dan een goede foto weet te maken, overvalt je vaak een licht euforisch gevoel. Dat je, wanneer je alleen bent, met niemand kunt delen. Niemand weet hoeveel moeite je hebt gedaan om die prachtige foto te maken, die je familie als ‘heel mooi hoor!’ bestempeld en vervolgens weglegt om over te gaan op iets anders. Hoe leuk is het dan om dit halleluja-moment te kunnen delen met anderen, die precies weten hoeveel moeite het heeft gekost en die precies begrijpen hoe het voelt als alles op het juiste moment op de juiste plaats samenkomt?
Kritiek is goed
Het is leuk als mensen je werk mooi vinden. Maar als je vraagt wát ze mooi vinden aan de foto, of wat ze minder mooi vinden, kom je vaak niet veel verder bij familie en vrienden. Bij een fotoclub wel. De andere leden kijken met een frisse blik naar je foto’s en zullen er hun eerlijke mening over geven. Meestal worden fotoclubs geleid door zeer ervaren fotografen, die naar andere dingen kijken dan je familieleden. Door te kijken naar wat er beter kan, zul je als fotograaf groeien. Tenzij je een ongelofelijk natuurtalent bent is fotografie een proces waar je, door ervaring en vallen en opstaan, beter in wordt.
Uit je comfortzone
De meeste fotografie clubs zijn breed georiënteerd en zijn gericht op fotografen met verschillende interesses en disciplines. Dat betekent dat je, als landschapsfotografie je ding is, ook te maken krijgt met mensen die portretten juist interessant vinden. Maar ook daar kun je van leren. Door eens door de bril van een portretfotograaf naar je landschapsfoto’s te kijken, krijg je hele andere inzichten. Misschien raak je zelfs wel enthousiast over een andere tak van sport. Uit je comfortzone stappen is spannend, maar niemand wordt een geweldig fotograaf door altijd op safe te spelen.
Informatie over apparatuur
Verschillende fotografen hebben verschillende camera’s en verschillende objectieven. Plus andere toffe gadgets die je nog niet kende maar die je absoluut moet hebben. Bovendien pikt iedereen her en der wat informatie ergens op en voor je het weet heb je een hele bak aan kennis en ervaringsdeskundigen bij elkaar. Je kunt zelfs eens een dag elkaars apparatuur gebruiken, zodat je kunt kijken of een ander merk of model geschikt is voor je. Bovendien kun je nog wel eens tweedehands apparatuur op de kop tikken, van een clublid dat datgene wat jij wil hebben niet vaak gebruikt. Zo weet je waar het vandaan komt en of er goed voor de spullen is gezorgd.
Inspiratie en motivatie
Soms heb je even niet veel ideeën, of heb je geen idee wat voor nieuw fotografieproject je nog eens zou kunnen opstarten Of gewoon even geen zin. Dan is een fotografieclub een uitkomst. Er zijn vaak gemeenschappelijk projecten of opdrachten. Hierdoor wordt je uitgedaagd, want je wil natuurlijk wel met iets goeds terugkomen! Ook is het kijken naar het werk van anderen een goede inspiratiebron. Het brengt je op nieuwe ideeën, bij nieuwe locaties en in contact met mensen die je anders misschien niet was tegengekomen. Als daar geen inspiratie uit voortkomt!
Nieuwe plekken
Veel fotoclubs organiseren reisjes of dagtrips. De locaties die hiervoor gekozen worden zijn meestal uitvoerig onderzocht en afgewogen. Ze zijn uiteindelijk uitgekozen omdat ze fotogeniek zijn, meestal voor fotografen uit verschillende disciplines. Zo kom je op de beste plekken terecht, samen met je clubgenoten. Vaak zorgt dat ook nog voor een gezonde competitieve factor, waardoor je extra gemotiveerd wordt om met de allerbeste foto van die plek thuis te komen.
Netwerk
Fotografie clubs zijn meestal voor amateurfotografen. Meestal zijn de leden hobbyisten, die soms zo nu en dan een betaalde opdracht doen, maar waarvan fotografie niet hun belangrijkste inkomstenbron is. Toch is het een waardevolle netwerkplek. Als mensen vaak je werk zien en het goed vinden, zal je naam blijven hangen. Alle mensen die lid zijn van de club hebben weer vrienden, familie en collega’s. Op het moment dat hen gevraagd wordt om een goede fotograaf, zullen ze je wellicht aanraden. Of als ze een klusje hebben dat ze niet willen of kunnen doen, wijzen ze de potentiële klant misschien naar je door. Zo kun je langzaam een groter (professioneel) portfolio opbouwen.
Gezellig
Het is uiteindelijk gewoon heel leuk om lid te worden van een club. Praten over ISO en stops, zonder uit te hoeven leggen wat het is, is leuk en leerzaam. Iedereen heeft dezelfde passie, dus je hebt al iets met elkaar gemeen. Zo kunnen,dankzij fotografie, vriendschappen voor het leven ontstaan!