Waarom je een stabiel internetnetwerk nodig hebt als fotograaf

Redactie DIGIFO... 3175 0
Een goede internetverbinding is niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Even het nieuws checken, een e-mail versturen of je Facebook updaten; het hoort er allemaal bij. Zelfs als fotograaf is het prettig om een stabiel internetnetwerk te hebben. Waarom dat zo is en hoe je daar zelf voor zorgt, lees je in dit artikel.

Waar gebruikt een fotograaf internet voor?

Een fotograaf is eigenlijk niet compleet zonder een werkende internetverbinding. Natuurlijk is je fotocamera de belangrijkste gear, maar je wilt je foto’s toch ergens op kunnen zetten en via internet kunnen versturen. Voor professionele fotografen is goed internet zelfs een must, omdat zij hun klanten snel van goede foto’s moeten kunnen voorzien. Daarnaast gebruik je een goede internetverbinding als fotograaf voor de volgende zaken:

  • Het kopen en downloaden van programma’s waarmee je foto’s kunt bewerken.
  • Het installeren van Instagram, dé app waarmee je foto’s kunt delen.
  • Het online volgen van studies en workshops tijdens de coronacrisis over fotografie - iets wat helemaal in deze digitale tijd past.
  • Het opdoen van inspiratie via internet voor eigen werk.
  • Het maken van je eigen website en bijhouden van sociale media.

Hoe zorg je voor een goed netwerk voor internet?

Er zijn dus genoeg punten op te noemen waarvoor een fotograaf goed internet nodig heeft. Op die manier kun je gemakkelijk en efficiënt je werk doen. Heb je een vaste desktop die je gebruikt om te internetten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor bekabeld internet; met een cat6 kabel profiteer je namelijk van een nóg beter netwerk dan draadloos of zonder zo’n kabel. Werk je echter via een laptop dan is draadloos internet handiger. Controleer in dat geval waar de router staat - vaak is dit apparaat weggewerkt in de meterkast. 

Op die plek zie je de router weliswaar niet, maar de kans is groot dat je daardoor niet van een optimale internetverbinding profiteert. Je kunt een router beter wat centraler plaatsen, zoals in de ruimte waar je het meest achter je laptop zit. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je het netwerk verbeteren met WiFi-repeaters. Dat zijn apparaten die het signaal versterkt doorgeven waardoor je alsnog van een goed netwerk gebruik kunt maken op een plek naar keuze.

Voordelen van stabiel internet voor fotografen

Natuurlijk biedt een goede internetverbinding de nodige voordelen voor jou als beginnende of professionele fotograaf. Het grootste voordeel is dat je zonder zorgen je werk kunt doen: negatieven inscannen en bewerken met Lightroom, even een mailtje sturen naar een klant - met een stabiel netwerk gaat dat allemaal veel makkelijker. Wat ook een voordeel is aan goed internet is dat je gemakkelijker contact kunt houden met klanten. Een videocall gaat namelijk veel soepeler wanneer je verbinding het gewoon goed doet. Dat levert sowieso minder stress op tijdens zo’n gesprek.

Tot slot heb je aan goed internet het nodige voordeel dat je er snel en eenvoudig een eigen website mee kunt maken. Wanneer je daadwerkelijk werkt of bijklust als fotograaf is het handig om gemakkelijk gevonden te kunnen worden en je werk te laten zien. Dit geldt ook voor diverse social media kanalen, zoals LinkedIn en Facebook. Dergelijke toepassingen werken toch net iets beter wanneer je profiteert van een stabiel thuisnetwerk.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie