Waar op letten bij kopen tweedehands camera

Waar op letten bij kopen tweedehands camera

Redactie DIGIFOTO Pro 5483

Fotografie is een van de duurste hobby’s die er is. Een goede manier om goedkoper aan spullen te komen is om tweedehands te kopen. Maar waar moet je nou op letten als je een camera tweedehands wilt kopen? Je leest erover in dit artikel.

Een camera is niet goedkoop en ook als je er een tweedehands koopt, wil je natuurlijk wel waar voor je geld hebben. Gelukkig kan je een camera redelijk makkelijk nalopen om te checken of alles wel in orde is. Ga daarom altijd bij de verkoper langs en check de camera.

De sensor

Een belangrijk onderdeel van de tweedehands camera om te checken, is de sensor. Vraag aan de verkoper of je een foto mag maken, doe dit van bijvoorbeeld een witte muur of een wit papiertje. Kijk goed of je geen kleine donkere vlekjes of lijntjes ziet. Als er meerdere lijntjes naast elkaar te zien zijn, kunnen dit krassen zijn en dat wil je niet hebben. Echter hoeven niet alle vlekjes en lijntjes reden voor paniek te zijn. Het kan ook stof of haartjes zijn en deze kun je makkelijk weghalen door bijvoorbeeld je sensor schoon te laten maken. 

De shutter count

Ook handig om te checken is de shutter count. Deze geeft aan hoeveel foto’s er gemaakt zijn, oftewel hoe vaak de sluiter open en dicht is gegaan. Met deze informatie kun je nagaan hoeveel de camera gebruikt is en dat geeft ook een indruk van hoelang de sluiter nog mee kan gaan. 

Het aantal clicks is niet terug te lezen op de camera zelf. Wel kan je het terugzien in de uitgebreide metagegevens. Upload je foto naar https://www.camerashuttercount.com  om het aantal clicks te zien. De meeste meta gegevens kun je in Lightroom aflezen, maar het aantal clicks niet. 

Een makkelijke manier om dit te checken is om van tevoren te vragen of de verkoper een foto kan maken. Je wil natuurlijk een recente foto hebben dus laat de verkoper een foto maken van bijvoorbeeld een krant, iets met een datum. Vraag of hij de foto als een RAW-bestand door kan sturen zodat je alle metagegevens kan lezen, en het aantal clicks kan achterhalen. 

Weet je het aantal clicks te achterhalen, dan moet je natuurlijk nog weten wat gangbaar is. Een vast aantal is er niet maar een gemiddelde camera zou minstens 100.000 clicks moeten halen en professionele camera’s zelfs 300.000 clicks. 

Als iemand een ‘zo goed als nieuwe’ of ‘nooit gebruikte’ camera verkoopt mag je er van uit gaan dat dit ook zo is. Controleer daarom het aantal clicks en als dit niet klopt met de verkoper zijn belofte, neem dit dan mee in het onderhandelen over de prijs. 

Leeftijd en gebruikers

Als iemand een camera verkoopt met fabrieksgarantie kan de verkoper hier extra geld voor vragen. Vraag altijd hoelang de fabrieksgarantie nog loopt. Voor een periode van twee maanden is het zonde om hier veel extra voor te betalen.

Vraag ook altijd hoeveel gebruikers de camera al heeft gehad. Heeft de verkoper de camera zelf nieuwe gekocht of ook tweedehands? Als de camera in een korte periode meerdere eigenaren heeft gehad, kan dit een slecht teken zijn. Vraag daarom altijd aan de verkoper waarom ze de camera verkopen. 

Stel de huidige eigenaar vragen, vraag bijvoorbeeld naar zijn mening over de camera. Is hij een professionele fotograaf of doet hij het alleen als hobby? Op die manier kom je er ook achter of hij de waarde van de camera kent, of juist overschat. 

Let op gebruikssporen bij tweedehands camera’s

Een camera bevat al redelijk snel gebruikssporen. Misschien als de camera altijd op de plank staat niet. Veel gebruikssporen zoals loslatende rubbers of krasjes aan de buitenkant zijn onvermijdelijk en eigenlijk ook niet heel belangrijk. Het belangrijkste is dat de gebruikssporen geen invloed hebben op de kwaliteit van je foto’s.  Heb je het idee dat er beschadigingen opzitten omdat de camera één of meerdere keren gevallen is, dan kan het zijn dat er aan de binnenkant van de camera misschien onderdelen kapot zijn. 

Check altijd alle knopjes door er een aantal keer op te drukken. Haal de batterij er een keertje uit en de geheugenkaart(en). Heeft de camera een scherm dat je uit kan klappen, probeer het uit. Check of alles wat kan bewegen ook beweegt en dat dit ook goed gebeurt. 

De beste manier om een tweedehands camera te controleren 

De beste manier om een tweedehands camera te testen is door foto’s te maken, doe dit dus ook vooral. Test de flitser en alle andere functies op de camera. Scrol ook door het menu heen en bekijk de display goed. Wees altijd alert bij het kopen van tweedehands camera’s. Ben je niet helemaal tevreden, of voelt het niet goed, doe het dan ook vooral niet.

En durf je het toch niet aan om een tweedehands camera te kopen? Kijk dan bij onze gear & gadgets voor de nieuwste camera’s. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie