Herfstkleuren laten op zich wachten

Waar blijft de herfst?

Christel de Wolff 1271 0

Toegegeven, als je door de stromende regen en met je sjaal wapperend om je nek naar de bushalte toe hebt gerend de afgelopen paar weken, dan vind je de titel van dit artikel natuurlijk een rare vraag. Echter, als herfstfotograaf weet je… de herfstkleuren komen maar moeilijk op gang!

De herfstkleuren zijn nog niet tot nauwelijks zichtbaar in het straatbeeld. Hier en daar laat een enthousiaste boom al goudbruine blaadjes vallen, maar de meesten staan nog vol in blad.

Natuurkalender en GrowApp

Een absolute must-see voor de natuurfotograaf is de GrowApp en de Natuurkalender. Natuurlijk kun je gewoon naar buiten kijken om te zien of de herfstkleuren er al zijn, maar wie weet is de boom bij jou in de straat gewoon een diehard en staan de bomen een eindje verderop al volop in de herfstkleuren… Op de Natuurkalender geven gebruikers aan welke boomsoorten aan het verkleuren zijn. Klik hier voor een overzicht.

Een stuk interactiever is de GrowApp, een app waarin je timelapses kunt maken van de voorgang van de herfstkleuring in jouw regio. Met name in Utrecht, Ede en Wageningen worden veel foto's gedeeld. Op dit moment tonen de foto's vooral groene bomen, maar naar verwachting komt daar binnenkort verandering in. Hou de app, of website (growapp.today) in de gaten voor de mooiste herfsttaferelen.

Waarom zijn de herfstkleuren laat dit jaar?

Het komt vaker voor dat de bomen geen zin hebben om hun bladeren los te laten. En soms laten ze juist te vroeg los. In 2016 kwam de herfst laat op gang vanwege de extreem warme septembermaand bijvoorbeeld. Vorig jaar was de verkleuring van de bladeren juist er vroeg vanwege de droogte. Overigens duurde het toen wel alsnog een poosje voordat alle bomen eraan mee deden.

Zorgen maken over de herfstkleuren?

We hoeven ons gelukkig geen zorgen te maken of de herfstkleuren nu een weekje eerder of later zullen verschijnen. Één ding dat zeker is, is namelijk dat de natuur zich van ons niks aantrekt en de bomen pas gaan verkleuren als ze er zelf zin in hebben!

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel