VS: 'DJI drones bespioneren gebruikers'

VS: 'DJI drones bespioneren gebruikers'

Itam van Teeseling 1484 0
Een uitgelekt rapport van de Amerikaanse overheid beschuldigt het bekendste dronemerk DJI van spionage. Het Chinese bedrijf zou in opdracht van de overheid informatie stelen via de apps die meegeleverd worden met de drones.

Het is een van de meest gebruikte dronemerken, DJI. Een Chinees bedrijf dat in korte tijd de wereld veroverde met kwalitatief hoogwaardige drones, die veel gebruikt worden voor filmwerk.

Een onlangs uitgelekt rapport uit augustus 2017, stelt dat de Chinese overheid gebruikmaakt van deze drones door informatie via de bijbehorende apps te verzamelen. Zo zouden via de apps contactgegevens, vluchtdata van de drones, gezichtsherkenningsinformatie en zelfs inloggegevens van pc's worden doorgestuurd naar de Chinese overheid.

Beschuldigingen op een rijtje

Het is niet met zekerheid vast te stellen of dit waar is. Wel vertelt het rapport dat in de user agreement, waar DJI-gebruikers mee moeten instemmen als ze de app gebruiken, vermeld wordt dat in bepaalde landen de vluchtgegevens worden bijgehouden en kunnen worden doorgegeven aan de Chinese inlichtingsdiensten. Ook Heeft DJI in een verklaring voor de pers toegegeven dat het een overeenkomst heeft met de Chinese overheid om data door te spelen als daar om gevraag wordt. In diezelfde verklaring staat dat vluchtgegevens van dronevluchten in Hong-Kong kunnen worden opgevraagd.

Een ander signaal dat er volgens het rapport iets niet in de haak is, is dat DJI zijn drone-prijzen drastisch verlaagd zou hebben, waardoor ze concurrerende merken uit de markt prijzen en ze dus massaal verkocht worden.

Volgens DJI is het rapport onzin en zijn veel beschuldigingen simpel te weerleggen. Of deze beschuldigingen gevolgen hebben voor Nederlandse DJI-gebruikers is nog niet te zeggen. Ben je benieuwd naar het rapport, kijk dan hier

Dit is wat DJI er over te zeggen heeft.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itamvan Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanItam