Voedselverspilling door de ogen van foodfotograaf Silvia Bifaro

Laat je inspireren door Nikon's #Lensonlife

Voedselverspilling door de ogen van foodfotograaf Silvia Bifaro

Christel de Wolff 1845

Voedselverspilling kost ons per jaar enkele miljarden euro's. En daar komt nog bij dat het zonde is en slecht voor het milieu. De meeste verspilling komt bij de mensen thuis voor. Voedselfotograaf Silvia Bifaro en duurzaam food-liefhebber ClerkenwellBoy bundelden hun krachten om de wereldwijde problemen van voedselverspilling aan te pakken. Dat doen ze door middel van fotografie!

Silvia Bifaro en ClerckenwellBoy daagden elkaar uit om alledaagse ingredienten op een nieuwe manier te gebruiken. Op die manier hopen ze anderen te inspireren om voedsel 'met een andere lens' te bekijken. Het duo werd opgepikt door Nikon's #lensonlife, een project dat verschillende werelden bij elkaar brengt en unieke perspectieven laat zien door middel van fotografie. 

Lees ook: Interview Nikon-ambassadeur Ray Demski

Voedselverspilling door de ogen van foodfotograaf Silvia Bifaro

Food-fotograaf Silvia Bifaro vertelt: 'De manier waarop we zijn opgevoed, de cultuur waarin we zijn opgegroeid, de relatie die we hadden met onze ouders en broers en zussen en de soorten muziek, boeken en films waaraan we werden blootgesteld, speelden allemaal een rol bij het vormen van onze perceptie. Soms verandert onze perceptie echter door de mensen die we later ontmoeten. In dit geval inspireerde ClerkenwellBoy mij om bewuster te zijn als het gaat om eten. Eerder dacht ik niet na over hoe de rottende resten in mijn koelkast een grote impact zouden hebben op het milieu, maar door een halve lasagne weg te gooien wordt ook de helft van de uitstoot als gevolg van het produceren, verwerken en verpakken, verzenden, opslaan en het koken van het gerecht verspild. Ik heb geleerd dat het verminderen van voedselverspilling een van de belangrijkste dingen is die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.'

Voor #Lensonlife heeft het duo afvalvrije recepten samengesteld evenals een lijst met tips om jou je inspireren om voedselverspilling en onze ecologische voetafdruk te verminderen. De recepten vind je op de instagram pagina's van Silvia Bifaro en ClerckenwellBoy

Samenwerking met Nikon

Voor dit project maakte Silvia Bifaro gebruik van de Nikon D850 met AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G. Ze zegt hierover: 'Het vastleggen van de schoonheid van ingrediënten en de platte lay-outs is zo eenvoudig met de D850, dankzij het uitklapbare touchscreen. Zelfs als ik de camera boven mijn hoofd hield, kon ik nog met de lichtste aanraking fotograferen. Een droom die uitkomt voor iemand die altijd de voorkeur geeft aan fotografie vanuit de vrije hand. Ook ben ik dol op het gebruik van de 50mm lense. Het is de perfecte afstand voor mijn thuisstudio.'

Lees ook: Nikon Winter Cashback

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel