Vlinders in coma

Vlinders in coma

Vlinders in coma

Nadja Geskus 1750
Het klinkt heftig, maar fotograaf Alexander James plaatst de vlinders die hij fotografeert echt in een coma. Het proces doet de vlinders geen kwaad en de beelden die hij vervolgens maakt zijn adembenemend mooi!

Idee

Het idee ontstond bij zijn overleden vader. Ook dit klinkt toch wat cru, maar Alexander James was van zijn vader vervreemd en kwam er pas na twee jaar achter dat zijn vader overleden en begraven was. Alexander kreeg het idee om vlinders in een droom-achtige staat te brengen en zo te fotograferen onder water. Een project wat twee jaar zou beslaan.

Het proces

Alexander James begon met het fokken van vlinders, zodat hij zijn project kon beginnen. Een bepaald wetenschappelijk proces zorgde ervoor dat de vlinder in een temperatuur gecontroleerde coma terecht kwamen. In de natuur komt dit ook voor. Vervolgens werd de vlinder in een speciaal ontworpen tank geplaatst met gekoeld water. De vlinder, die aan een zijden draadje vastzit, beweegt zachtjes mee met het bewegende water.

Vlinders in coma

Flitsen

Het fotograferen van vlinders met een flits is iets lastiger dan je zou verwachten. De vleugels van vlinders zijn namelijk opgebouwd uit duizenden licht prisma’s. Bij het flitsen raken deze enorm overbelicht. Het water neutraliseert de prisma’s, waardoor de kleuren prachtig tot zijn recht komen bij het fotograferen.

Generaties

Als eerste fotografeerde Alexander James de oudste vlinders. De opnames werden vervolgens opgeslagen en bewaard tot hun nakomelingen werden geboren. Vervolgens werd de dochter op dezelfde plaat gefotografeerd als de moeder en zoon op vader. Dat voor vier volledige cycli lang. Een lastig karwei! Alexander wilde dat elke plaat uniek was en maakte dan ook van alles maar één druk, een 160cm x 160cm afdruk. 

Bekijk de volledige serie op de website van Alexander James.

Vlinders in coma
Vlinders in coma
Vlinders in coma
afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja