Veelbelovende Quantum Film sensortechnologie

Veelbelovende Quantum Film sensortechnologie

Veelbelovende Quantum Film sensortechnologie

Mark Moed 1449

InVisage heeft een unieke sensortechnologie ontwikkeld. De nieuwe sensor maakt geen gebruik van cmos of ccd maar van lichtgevoelige kristallen van nanoformaat die bij invallend licht een elektrisch signaal genereren.

Startup InVisage heeft een beeldsensor voor smartphones aangekondigd. Het is de eerste sensor voor smartphones met een electronische 'global shutter'. De Quantum13 sensor heeft zeer interessante eigenschappen zoals de mogelijkheid om te kunnen filmen zonder het beruchte 'rolling shutter'-effect. Het dynamische bereik is ook beduidend groter dan van een conventionele sensor.

Nanokristallen

De nieuwe Quantum13 is een sensor met 13 miljoen pixels die gebaseerd is op de revolutionaire Quantum Film-technologie van InVisage. De sensor werkt niet via cmos of ccd maar met kristallen op nanoformaat met een Bayer kleurfilter die als een reactie op invallend licht een elektrisch signaal genereren.

 

Rolling shutter

Smartphones maken, net zoals de meeste fotocamera's, bij het maken van filmopnamen meestal gebruik van een belichting waarbij het beeld lijn voor lijn wordt belicht. Hierdoor kun je bij snelle bewegingen vertekening krijgen, het zogenaamde rolling shutter-effect. Omdat de Quantum-sensor het beeld via de 'global shutter' in een enkele belichting opneemt is hier geen kans meer op.

Dynamisch bereik

De Quantum Film sensorlaag is bijna tien maal dunner dan die van een conventionele sensor. Hierdoor is er nauwelijks gevaar voor het zogenaamde 'crosstalk'-effect waarbij het licht naar naburige pixels lekt. De pixels hoeven daarom veel minder van naburige pixels afgescheiden zodat er meer ruimte overblijft om licht op te vangen, zodat uitgebleekte partijen minder snel voor zullen komen.

Toekomst

Momenteel zijn er exemplaren van de Quantum13 sensor aan fabrikanten van smartphones gegegeven, zodat zij de sensor kunnen testen om hem in toekomstige smartphones te kunnen gebruiken. De techniek zou ook gebruikt kunnen worden in fotocamera's, waardoor de beeldkwaliteit significant toe zou kunnen nemen.

 

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark