Van foto naar video: DIGIFOTO Pro ambassadeur Léon Wodtke deelt zijn ervaringen

Van stilstaand naar bewegend beeld

Van foto naar video: DIGIFOTO Pro ambassadeur Léon Wodtke deelt zijn ervaringen

Redactie DIGIFOTO Pro 962
Tegenwoordig beschikken de meeste, zo niet alle, professionele en semi-professionele camera's ook over een videofunctie. Ook DIGIFOTO Pro Ambassadeur Léon Wodtke startte met deze nieuwe uitdaging. In dit artikel vertelt hij hierover.

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 6. 2021, geschreven door: Léon Wodtke en met foto's van Léon Wodtke. Je kunt dit magazine zowel digitaal als op papier lezen. Het magazine is via onze webshop te bestellen. 

Wie mij goed kent, weet dat ik gauw verveeld raak en regelmatig op zoek ga naar nieuwe uitdagingen. Ik pak graag kansen en ben enorm leergierig. Sinds mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in film en hoe dat allemaal gemaakt wordt. Sinds ik kan zeggen dat ik professioneel fotograaf ben, is de drempel een stuk lager om het zelf ook te proberen met film. Ik had inspiratie en voorzag een nieuw avontuur. Uiteraard gooide ik mezelf weer flink in het diepe, maar net als Pippi Langkous dacht ik: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Met dezelfde gedachte begon ik eerder al eens aan fotografie: ik leerde mezelf alles aan en oefende veel. Veel fouten maken, van die fouten leren en weer opnieuw proberen, hoorde daar bij en met het maken van een film is dat niet anders. Ik neem je graag mee in het proces van mijn eerste film, ik kan alvast verklappen dat ik dat toch een beetje had onderschat.

Eerste indruk

Ergens wist ik wel dat ik een beetje overmoedig raakte, aangezien filmmaken een heel ander vak is. Gelukkig zorgde mijn enthousiasme er voor dat ik niet opgaf bij de eerste drempel. Voor mijn gevoel kwamen er veel vragen op me af: Wat ga je filmen? Wat is het doel of het verhaal van je video? Welke apparatuur heb je nodig en welke lampen? Hoe zit het met je camera instellingen bij het filmen en hoe pak je de productie aan? En dan dacht ik nog niet eens aan de nabewerking van de video. 

Terug bij nul

Ik had veel vragen en weinig antwoorden, ik moest als het ware weer bij nul beginnen. Daarom wilde ik een video maken om te oefenen, om mezelf de kans te geven om alles te leren. Daarom wilde ik alles wat erbij komt kijken ook daadwerkelijk zelf doen. Niet makkelijk, maar wel enorm leuk. Ik had wat ideeën voor een korte film, een motivatie video genaamd “Spirit like the ocean”. Ik had vaker motivatie video’s gezien en raakte daardoor geïnspireerd. Je leert tevens sneller als je iets maakt wat je interessant vindt. Ik had vaker met Levy, de hoofdrolspeler, gewerkt en wilde hem graag als talent hebben in de video. Ook omdat ik wist dat hij goede acteerskills heeft. De rest wilde ik allemaal zelf doen: een storyboard en shotlijst maken, het script schrijven, filmen, regisseren, het audio design, de voice-over en de nabewerking van de film.

Waar begin je met het vergaren van kennis? YouTube en Google zijn je vrienden. Deze twee platforms hebben mij van veel antwoorden voorzien, tegenwoordig kun je overal tutorials en informatie over vinden. Toen ik net begon met fotografie en iets niet snapte deed ik precies hetzelfde. Ik had toen namelijk geen creatieven in mijn omgeving om mee te sparren en moest alles zelf  uitzoeken. 

Tip

Dat er van alles te vinden is op het internet, kan ook een valkuil zijn. Gericht en specifiek zoeken werkt het beste, wees zelfs kritisch over hoe iemand iets uitlegt. Een simpele uitleg werkt voor mij het beste. Uiteindelijk leer ik toch het meest in de praktijk en ik wilde vooral creëren. 

Ik keek tutorials van bekende en succesvolle filmmakers om mij goed voor te bereiden. Op die manier zou ik niet tegen onverwachte problemen aan lopen. Ik keek bijvoorbeeld video’s over camera instellingen bij het filmen en hoe je te werk gaat bij het filmen met weinig licht. Ik was namelijk ook van plan ‘s avonds laat te filmen.

Stilstaand beeld versus bewegend beeld

Als je ervaren bent met fotografie, dan werkt dat zeker in je voordeel wanneer je aan de slag gaat met video. Er zijn een hoop overeenkomsten, zoals het maken van een goede compositie. Het grote verschil is dat je te maken hebt met bewegende beelden in plaats van stilstaande. Ook licht komt uiteraard terug, maar het kan lastig omdat je nu te maken hebt met meerdere beelden in een geheel. Daarnaast kan licht ook veranderen in een doorlopende shot. Wanneer je filmt op een wisselvallige dag,  kan het licht vaak veranderen. Wanneer je fotografeert en het licht steeds verandert, is dat ook niet prettig, maar dan leg je steeds één beeld vast. Bij een film moet je beelden gaan matchen en naast elkaar zetten. Dant kan best lastig zijn als niet alle beelden dezelfde belichting hebben. Uiteraard hangt het ook af van wat je wil maken en kun je ook nog veel rechttrekken in de nabewerking. 

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een lichtsituatie te maken, zo heb je alles zelf in de hand. Bij mijn film “Saur Catering: Chef’s special” hebben Tomas en ik de lichtsituatie zelf gemaakt. Tomas is een vriend van mij die filmmaker is, het leek ons leuk om een project samen op te pakken. We spraken af in de avond, zodat het buiten donker zou zijn. Zo konden we het licht helemaal zelf creëren. Op dat soort momenten komt de kennis van (studio)licht die je als fotograaf hebt opgebouwd goed van pas. Per shot moet je wel goed controleren of alles goed belicht is. Je zal merken dat wanneer  je vanuit een ander perspectief filmt, je licht anders uit kan pakken. Het kan ook zijn dat je een bepaald shot een ander gevoel wil geven. Zo is het soms erg mooi om vanaf de schaduwkant te filmen, om meer diepte en een cinematisch beeld te creëren. 

(Talent Levy van der Tang, Filmmaker Léon Wodtke)

Hoe ging het in de praktijk?

Het maken van  mijn eerste korte film ging erg goed, zeker omdat het de eerste keer was. Toch liep ik tegen wat zaken aan. Zowel in de voorbereiding als de productie en bij de nabewerking. In de voorbereiding kwam ik er niet uit hoe ik het filmen moest plannen. Ik had een storyboard waarin het licht een belangrijke rol speelde. Ik wilde namelijk dat de film tijdens ’blue hour’ begon en met een zonsopgang zou eindigen. Aangezien we hadden besloten om in één avond te filmen en dus te maken hadden met een zonsondergang, moesten we het einde van de video eerst filmen. Zo zie je maar dat een goede voorbereiding en een goed plan essentieel zijn. 

Tijdens het filmen merkte ik wat moeilijkheden met het statief. Ik had van te voren een gimbal aangeschaft, een soort mobiele stabilisator, omdat ik sowieso meer films wilde gaan maken. Ik had misschien beter eerst kunnen oefenen. Gedurende de videoshoot liep ik tegen wat problemen aan, maar kreeg ik het gelukkig steeds beter onder de knie. Daarnaast heb ik ook een aantal shots gefilmd uit de hand, omdat ik bepaalde manoeuvres wilde uitvoeren om dynamische en spannende shots te maken. Achteraf ben ik slim geweest met het knippen en plakken van de shots die wat bewogen, dus uiteindelijk was het geen groot probleem. Van die eerste ervaring heb ik toen weer veel geleerd en genoten.

Na het filmen moest het meeste werk nog komen: de nabewerking. Gelukkig had ik al een visie. Bijna shot voor shot, omdat ik alles al van te voren had uitgetekend. Dat doe ik ook vaak bij fotoshoots. Ook had ik al een beetje ervaring met Adobe Première Pro. Ik heb wel eens wat vlogs, tutorials en behind the scene video’s gemaakt voor mijn YouTube-kanaal, maar een korte film nabewerken is uiteraard van een heel ander kaliber. Ik heb als eerste een selectie gemaakt van bruikbaar beeldmateriaal. Daarna ben ik op zoek gegaan naar de muziek. Daar was ik wel even mee bezig, ik kan namelijk best kieskeurig zijn. Sinds deze ervaring ben ik audio design veel meer gaan waarderen in films. Het is bizar hoeveel werk dat is en hoeveel verschil een goede audio keuze kan uitmaken in het eindresultaat. 

Tijdens het nabewerken waren er twee dingen die ik lastig vond. Ten eerste: het ritme bepalen van hoe lang je de shots doortrekt of juist inkort en de volgorde daarvan. Daar had ik simpelweg nog te weinig gevoel voor en ervaring mee. Je kunt alle kanten op met hetzelfde beeldmateriaal. Kijk maar wat er gebeurt als je drie verschillende mensen dezelfde foto of video laat nabewerken, je zal ongetwijfeld drie verschillende versies te zien krijgen. 

Ook liep ik tegen het colorgraden aan. Het was zelfs een beetje frustrerend, iets wat me normaal gesproken goed afgaat bij het nabewerken van foto’s, bleek nu zo moeilijk te zijn. Ik heb uren en dagen van alles uitgeprobeerd en allerlei tutorials gekeken op YouTube. Na veel experimenteren heb ik dan een colorgrade kunnen maken die ik ongeveer voor ogen had. 

(Talent Noah Valentyn, Filmmaker Léon Wodtke)

Wat heb je nodig als filmmaker?

Wat je nodig hebt bij het maken van een film, hangt ook een beetje af van wat je precies wil maken. Maar een aantal dingen komt natuurlijk altijd wel terug. Allereerst heb je een goede camera nodig die kan filmen, het liefst in 4K en ruim 50 frames per seconde. Een statief en/of een gimbal is ook handig. Een gimbal is een mobiele stabilisator die je camera tijdens het filmen stabiliseert en recht houdt. Mocht je lampen willen gebruiken, dan kun je denken aan bijvoorbeeld de Aputure Light Storm C120D of de GODOX SL150W in combinatie met een softbox of een light dome op een statief. Indien je van plan bent om zelf geluid op te nemen, dan kun je een microfoon gebruiken. Je hebt kleine microfoons die je kunt verstoppen of je kunt met grotere varianten werken die je bijvoorbeeld ook op de camera kan aansluiten. Bij het interview van DIGIFOTO PRO heb ik mijn iPhone gebruikt, deze neemt ook best goed op. Ik had op dat moment namelijk nog geen microfoon ter beschikking. Voor de video met Levy heb ik de Canon EOS R6, in combinatie met de RF 24-70mm F/2.8 IS USM en de DJI Ronin RSC 2 gimbal gebruikt. Tijdens de productie heb ik geen lampen of microfoons gebruikt. Het hangt dus echt af van wat je wil maken en welke middelen je hebt. Apparatuur huren is ook altijd nog een goede optie! Tot slot, je hebt ook een programma nodig waarin je de video maakt: Adobe Premiere Pro of DaVinci Resolve zijn twee goede opties!

Conclusie

Fotografie zal altijd een passie zijn, maar filmmaken heeft mijn hart ook gestolen. Het lijkt me vooral gaaf om dit te combineren. Filmmaken is heel breed, je hebt veel verschillende dingen die erbij komen kijken. De credits van films zijn niet voor niks zo lang, er worden vaak grote teams en allerlei partijen bij betrokken. Dat is ook het leuke, om samen met andere creatieven te werken, waarbij ieder zijn specialiteit heeft. Zo kun je samen een geheel maken om een verhaal te vertellen. Fotografie vind ik wat dat betreft toegankelijker, ik werk regelmatig alleen met een model en ook wel eens met make-up artists. Beide vormen van verhalen vertellen met beeld hebben hun eigen charmes en ze kunnen zeker naast elkaar bestaan en zelfs gecombineerd worden. Kortom, daag jezelf eens uit en stop nooit met het proberen van nieuwe dingen. 

(Talent Levy van der Tang, Filmmaker Léon Wodtke)
(Talent Saur Catering, Filmmakers: Tomas Naessens en Léon Wodtke)
(Talent Noah Valentyn, Filmmaker Léon Wodtke)

Wil je de video’s zien? Kijk dan op:

Instagram: @photographbyleon 

Website: leonwodtke.com

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 6. 2021, geschreven door: Léon Wodtke en met foto's van Léon Wodtke. Je kunt dit magazine zowel digitaal als op papier lezen. Het magazine is via onze webshop te bestellen. 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie