Toekomstige smartphone lenzen dunner dan een mensenhaar
Siliconen in plaats van glas voor platte lens
Een traditionele lens focust het beeld door het doorlaten van licht. Een objectief maakt gebruik van verschillende stukken glas en ook de bolling zit er met een reden. Zo kan het licht gemakkelijker door het dikke midden dan de dunnere randen. Een onderzoeksteam van Caltech en Samsung heeft nu siliconen gebruikt in plaats van glas om zo een enorm platte lens te creëren. Ze gebruikten twee blaadjes met daarop siliconen cilinders, zogenaamde meta-oppervlakken. Door de diameter van de cilinders te veranderen waren ze in staat de hoeveelheid licht die door de lens komt aan te passen. Zo kun je dus focussen met één velletje siliconen cilinders in plaats van met meerdere glazen onderdelen.
80 keer dunner dan een mensenhaar
Iedere cilinder heeft een dikte van 600 nanometers, twee velletjes van de cilinders zijn dus 1200 nanometer dik. Ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 100.000 nanometer dik. De onderzoekers zijn echter nog niet in staat om een perfect functionerende lens te maken. Met deze nieuwe technologie kun je ongeveer een beeldhoek van 70 graden scherp in beeld brengen, eerder was dit nog veel minder. Er is dus zeker vooruitgang.
Goedkope massaproductie
Caltech onderzoeker Amir Arbabi zegt dat de productie van deze lenzen erg goedkoop en gemakkelijk is. Het is vergelijkbaar met de productie van computerchips. De platte lenzen kunnen op een digitale SMOS beeldsensor worden geplaatst om zo een compacte camera te creëren. Dat is een fijne uitkomst voor consumentenproducten zoals smartphones en wearables, maar kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor medische en wetenschappelijke doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een endoscopie of een microscopische camera.
Lees ook: Tamron werkt aan supergevoelige sensor