Tips voor het fotograferen van het noorderlicht

Tips voor het fotograferen van het noorderlicht

Eefke Burg 2353
Vanaf half augustus is het noorderlicht weer te bewonderen. Hoe leg je dit mooie lichtfenomeen vast? Lees hier de tips.

Wanneer is het noorderlicht te zien?

Om het noorderlicht te kunnen waarnemen is het belangrijk dat het 's nachts lang donker is. Dit is het geval vanaf half augustus tot en met half april, de zogenaamde Ruska periode. In de zomer wordt het namelijk 's nachts onvoldoende donker.

Maar wat is het noorderlicht eigenlijk? De zon zorgt ervoor dat er voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd worden. Dit fenomeen wordt ook wel de zonnewind genoemd. De snelheid van deze deeltjes kan variëren tussen de 250 en de 2.500 kilometer per seconde. Een aantal van deze geladen deeltjes bereiden onze aarde. Als deze deeltjes vervolgens in de atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen vindt er een reactie plaats waardoor er lichtdeeltjes worden gegenereerd. Als dit vaak genoeg plaatsvindt, dan kan je dit ook daadwerkelijk zien en fotograferen.

Hoe kan je het noorderlicht het beste fotograferen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je het beste kan gaan. Er zijn verschillende apps beschikbaar die voorspellen wanneer het noorderlicht het beste is te zien. Zo heb je My Aurora Forecast en de Northern Eye Aurora Forecast. Bekijk deze apps om te kijken wanneer je het beste kan fotograferen.

Waar kan je het noorderlicht fotograferen?

Belangrijk daarnaast is om een goede locatie te scouten waar je gaat fotograferen. Veel mensen richten hun objectief alleen op het noorderlicht, maar een mooie omgeving kan ervoor zorgen dat jouw foto er meer uitspringt ten opzichte van andere foto's. Ga overdag op zoek naar een locatie waarvan je verwacht dat deze 's nachts erg donker is, maar tegelijkertijd ook een mooie omgeving laat zien.

Goed voorbereid: de gear

Onmisbaar voor het goed kunnen vastleggen van het noorderlicht is juiste gear. Allereerst is het belangrijk om te beschikken over een goed statief dat tegen kou kan. Je gaat werken met lange sluitertijden. Een statief dat bijvoorbeeld goed werkt is de Gitzo GT2542 Mountaineer Serie 2. Een objectief met brandpuntsafstanden van 16-35 geeft je de mogelijkheid om veel van de omgeving te laten zien. De Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G VR ED is een handige optie: immers heeft dit objectief vibratiereductie waardoor je met sluitertijden kan werken die tot 2,5 stops langer zijn dan normaal. Tenslotte: vergeet een afstandsbediening niet. Je wil niet dat jouw foto bewogen is omdat je zelf de knop in moest drukken.

De instellingen

Als je het noorderlicht ooit hebt gezien, weet je dat dit constant in beweging is. Als je een te lange sluitertijd gebruikt zullen de details verloren gaan. Het gebruik van een sluitertijd van één tot vijf seconde is daarom perfect. Zorg ervoor dat je de juiste ISO-waarde hanteert. Het kan zijn dat je hoge ISO-waarden moet gebruiken om ervoor te zorgen dat de foto de juiste belichting heeft. Gebruik een grote lensopening, bij voorkeur f/4, maar ook weer niet te groot: je wil dat er voldoende scherp is in je beeld.

We hopen dat je veel hebt gehad aan deze tips en zien jouw mooie noorderlichtfoto's graag tegemoet!

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke