Inspiratie: fotograferen van rook

Tips om rook te fotograferen

Tieme Snijders 2491 0
In het geval je eens rook wilt gaan fotograferen in de studio maar niet weet hoe dat moet, geven wij jou hier een aantal tips voor!

Rookfoto's

Rook fotograferen in de studio is een leuke bezigheid. Je kunt er erg creatieve en mooie foto's mee krijgen. 
Lees hieronder een aantal tips bij het fotograferen van rook.

Tip 1:
Gebruik een telelens. Op die manier heb je controle voor je compositie. Wil je een detailshot, kun je inzoomen, wil je een de volledige walm vastleggen, zoom je uit.

Tip 2:
Gebruik een zwarte achtergrond. Met een zwarte achtergrond wordt de witte rook fotograferen een stuk makkelijker. Ook de nabewerking is een stuk makkelijker als je een zwarte achtergrond gebruikt.

Tip 3:
Gebruik een studio strobe. Je wilt natuurlijk complete controle over het licht dat je nodig hebt. Je wilt het licht gelijkmatig kunnen verdelen over de foto. Dit gaat het makkelijkst als je een studio strobe gebruikt.

Tip 4:
Ken je flitstijd. Als je een flitstijd kiest van 1/16, dan is de flits korter actief dan bij een flitstijd van 1/1. Dit is een belangrijk gegeven. Rook is vluchtig, als je flitstijd te lang is kan het er wazig uit gaan zien.

Tip 5:
Flits niet van voren, maar vanaf de zijkant. Zo krijgt de rook meer ‘body’. Als je van voren flitst verlies je detail.

Tip 6:
Gebruik een softbox. Een softbox zorgt voor gelijkmatige verdeling van het licht dat je afvuurt op de rook.

Tip 7:
Als je van plan bent om grote rookwolken te fotograferen, zoals gemaakt door mistmachines. Doe dit dan buiten. De wind blaast de mist weg, zodat je verder kan gaan met je volgende shot. De mist blijft niet te lang hangen.

Wil je kleine rookwolkjes fotograferen, doe dit dan binnen. De wind blaast namelijk kleine wolkjes makkelijk weg. Wind en regen elimineren kleine rookwolken makkelijk. Binnen heb je hier uiteraard geen last van.

Tip 8:
Verschillende bronnen van rook creëren verschillende soorten rookwalmen. Een mistmachine heeft een ander soort walm dan een sigaar of lucifer.

Tip 9:
Gebruik verschillende objecten om grip mee te houden. Bijvoorbeeld een A-Clamp. Ze zijn niet alleen handig voor backdrops voor je fotostudio!
Matthews Apple box: Zorg er wel voor dat je hem vochtig houdt, voor het geval er iets heets of brandends op valt.

Stofblazers: Met stofblazers kun je een beetje wind creëren, op die manier kun je de rookwolkjes een beetje sturen voor een leuk effect.

Tip 10:
Bewerk de foto’s na. Zoals eerder gezegd heb je met een pure zwarte achtergrond meer controle over de nabewerking. Je kunt de foto croppen, of storende elementen uit de foto verwijderen. Zorg er voor in de nabewerking dat de rook een neutrale

Bekijk hier een mooie rookfoto van Kris Rogiers.

afbeelding van Tieme Snijders

TiemeSnijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanTieme