TIPA World Awards 2022: de winnaars!

Redactie DIGIFO... 1010 0
In dit artikel lees je de uitslag van de jaarlijkse TIPA World Awards. Voor het eerst na twee jaar online verkiezingen kon de TIPA dit jaar weer denken aan een fysieke bijeenkomst voor de verkiezingen van de TIPA World Awards 2022. Johan Elzenga deed verslag van hoe het er aan toe ging bij het vergaderen en stemmen.
Nadat de TIPA twee keer haar General Assembly en TIPA World Awards verkiezing alleen maar via een Zoom-verbinding had kunnen houden, kon er dit jaar weer voorzichtig worden gedacht aan een fysieke bijeenkomst. Omdat het grootste deel van de leden gevestigd is in Europa, werd gekozen voor een centrale locatie in Europa, zodat zo veel mogelijk leden aanwezig zouden kunnen zijn en mogelijk ook een alternatief (trein, eigen auto) hadden voor het vliegtuig als ze liever nog niet via drukke vliegvelden wilden reizen. Het werd Wetzlar, iets ten noorden van Frankfurt en voor Leica-fotografen ongetwijfeld een bekende naam. Helaas was het niet voor iedereen mogelijk om fysiek op de bijeenkomst aanwezig te zijn. Voor TIPA-leden uit landen als China, Japan, Australië bleek reizen naar Europa nog veel te veel problemen op te leveren, denk bijvoorbeeld aan een verplichte quarantaine bij terugkeer. Ook voor leden uit Noord- en Zuid-Amerika bleken er nog te veel bezwaren te zijn. Daarom werd de General Assembly uiteindelijk uitgevoerd als een “hybride bijeenkomst”, waarbij ongeveer de helft van de leden lijfelijk aanwezig waren en de andere helft via een Zoom-verbinding mee deed. Er ontstonden flinke technische strubbelingen bij de voorafgaande hybride bestuursvergadering, waarbij rondzingend geluid iedere keer weer voor problemen zorgde.  Daarom moest de opzet van de General Assembly op het laatste moment iets worden gewijzigd, zodat de lijfelijk aanwezige deelnemers allemaal via een centrale computer in plaats van hun eigen laptop het Zoom-kanaal opgingen. En zo kon de TIPA General Assembly 2022 dan toch soepel van start gaan.

Bestuurswisseling

Zo'n General Assembly gaat natuurlijk vooral over allerlei interne zaken die weinig relevant zijn om hier te publiceren, maar het belangrijkste item was ongetwijfeld de bestuursverkiezing. Iedere twee jaar treedt een deel van het bestuur af, dit jaar was het de beurt aan de twee vice-voorzitters George Schaub (USA) en Giulio Forti (Italië). George wilde graag en kreeg een nieuwe termijn van vier jaar, maar Giulio ging na 24 jaar bestuurslid te zijn geweest nu echt met een meer dan welverdiend pensioen. Giulio heeft nog aan de wieg van de TIPA gestaan, omdat hij één van de mede-oprichters was. Het werd dan ook benoemd tot Erevoorzitter, en titel die de TIPA slechts één keer eerder heeft gegeven (aan TIPA mede-oprichter en eerste voorzitter Juan Varela). Vervolgens was het tijd om een nieuw bestuurslid te kiezen. Omdat TIPA inmiddels een wereldwijde organisatie is, maar het bestuur tot dusver om historische redenen uit vier Europese leden (en het vijfde bestuurslid uit de USA) had bestaan, hadden de overgebleven vier bestuursleden besloten dat ze het nieuwe bestuurslid graag uit één van de Aziatische landen zagen komen, en niet opnieuw uit Europa. Het bestuur stelde mede daarom voor om Shridhar Kunte (India) te benoemen, en de hele vergadering bleek het unaniem met deze voordracht eens. 

TIPA World Awards 2022

Vervolgens was het de hoogste tijd om de TIPA World Awards te gaan verkiezen, want zo'n wereldwijde bijeenkomst via Zoom betekent dat je goed met de verschillende tijdzones rekening moet houden. Terwijl George Schaub en zijn Noord- en Zuid-Amerikaanse collega's de slaap soms nog uit hun ogen moesten wrijven en aan de ochtendkoffie zaten, was het voor de Europeanen kort na de lunch, maar voor Australië en Japan inmiddels ruim middernacht. De technische commissie onder leiding van onze eigen Johan Elzenga bleek haar voorbereidende werk goed te hebben gedaan, en Johan kon daardoor de verkiezingen in een vlot tempo laten verlopen, zodat deze laatste leden eindelijk naar bed konden. Het resultaat van de TIPA World Award 2022 verkiezingen is als volgt.

Check meer fotonieuws in DIGIFOTO Pro magazine. Zowel op papier als digitaal verkrijgbaar via onze webshop

Info: tipa.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie