Tijdreizen met je camera: Time Machine Camera

Tijdreizen met je camera: Time Machine Camera

Jasper van Bladel 1742

Je kent het wel: er gebeurt iets bijzonders maar je hebt je telefoon of camera niet meteen bij de hand om te filmen. Dat is wat de Nederlandse startup Roader betreft verleden tijd, ze komen met de Time Machine Camera waarmee je momenten in het verleden op kunt nemen.

Dat klinkt uiteraard nogal science fiction, maar wat de Time Machine Camera in werkelijkheid doet is eenvoudig verklaarbaar. Net als bijvoorbeeld een dashcam neemt de camera constant beelden op, maar slaat deze echter pas op als de camera daar een seintje voor krijgt van de gebruiker. Het gaat dan om de tien seconden voorafgaand aan de druk op de knop, zodat je als je oplet nooit meer een speciaal moment mist. De startup haalt bijvoorbeeld een situatie aan waarin je een UFO ziet, maar te laat bent met het pakken van je camera om het bewijs te filmen. Met de Time Machine Camera leg je dit bijzondere schouwspel zonder problemen vast.

1080 x 1080

De hardware wordt ondersteund door een softwareplatform met een webportal, voor het soepel en gebruiksvriendelijk publiceren en delen van filmpjes. Er is een automatische integratie met mobiele platforms en native sharing maakt het mogelijk om met één klik de opnames te delen via alle sociale kanalen. De camera heeft een HD-resolutie van 1080 bij 1080 en een accuduur van ongeveer vier uur.

Meteoriet

Achter Roader zitten de ervaren ondernemers Sjoerd Pitstra, Wouter Woudstra en Joost Godee, de ontwerper van de Flip camera. Het idee voor de Roader camera ontstond nadat er in 2013 een meteoroïde ontplofte nabij Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebied. De inslag en de enorme explosie die hierop volgde, werd door verschillende dashcams vastgelegd en zo kon de hele wereld getuige zijn van de gebeurtenis. “In Nederland is de dashcam lang niet zo populair als in Rusland,” vertelt Pitstra. “En hoeveel mensen hebben hun telefoon op tijd uit hun zak gevist en in opnamestand gezet wanneer er in Nederland zoiets groots zou gebeuren? Zo ontstond het idee van een camera die interessante gebeurtenissen uit het nabije verleden zou kunnen vastleggen, zonder de noodzaak alle saaie beelden voor en na die gebeurtenis op te nemen. Een camera voor instant interessante video’s, die de beelden automatisch naar je smartphone overzet, zodat je ze direct kunt delen.”

149 euro

De camera wordt voor het eerst aan het publiek getoond tijdens het Mobile World Congress in Barcelona en zal in de loop van 2017 verkrijgbaar zijn via de grote online retailkanalen. De Time Machine Camera zal 149 euro gaan kosten. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper