Testfoto's: Sigma 12-24mm DG HSM II

Testfoto's: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 DG HSM II

jesse kraal 9831 2
Sigma's 12-24mm f/4.5-5.6 is het weidste objectief dat je kunt kopen voor een fullframe-camera. Sinds kort is er een tweede versie uit. We schroefden een exemplaar op een Canon 5D mark II om een aantal testfoto's te schieten.

Het eerst wat opvalt als je de Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM uit de doos haalt is de dubbele lensdop. Als je een crop-camera hebt hoef je enkel de normale lensdop te verwijderen voor het fotograferen. Heb je een fullframe-camera, dan moet je ook de brede ring rondom het frontelement van het objectief schuiven. Onder deze dubbele lensdop huist een zeer bolle frontlens, beschermd door de geïntegreerde zonnekap.

Testfoto's

In dit artikel schotelen we je alvast wat testfoto's voor in volledige resolutie. Alle foto's zijn gemaakt met een Canon 5D mark II, met een neutrale beeldstijl en beeldcorrecties uitgeschakeld. De jpg-bestanden zijn ook op de computer onbewerkt gelaten.

In onderstaande slideshow zijn de testfoto's te bekijken. Via de optie in het menu kun je ze in origineel 21-megapixelformaat downloaden. De belangrijkste exif-data is vermeld in de omschrijving.

Eerste indruk

De eerste indruk is vooral: 'wat is dit objectief ongelofelijk wijd'. Het tweede wat opvalt is de sterke vignetering bij 12mm en volledig open diafragma. De vignetering neemt bij kleinere lensopeningen snel af. Ook de hoekscherpte lijkt bij f/4.5 niet optimaal, al moet verder testwerk uitwijzen of dit daadwerkelijk door het objectief komt, of door het relatieve afstandsverschil tussen de beeldhoeken en het midden van de foto. Later volgt een uitgebreide review van de Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM II.

Sigma 12-24mm II
Lenselementen: 17 Lensgroepen: 13 Beeldhoek in graden (35mm): 122-84.1 Beeldhoek in graden (aps-c): 92.1-54.8 Aantal diafragmalamellen: 6 Kleinste diafragma: f/22 Grootste diafragma: f/4.5 Kortste instelafstand (cm): 28 Maximale vergroting: 1:6.4 Filtermaat: nvt Diameter x lengte (mm): 87 x 120.2 Lensvattingen: Canon, Nikon, Pentax, Sigma Adviesprijs: €995,-
afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Willem

Erg benieuwd naar de uitgebreidere review. 12mm is erg wijd, misschien te wijd voor mijn doel maar toch lijkt deze lens me erg interessant !

afbeelding van stephan

Let bij de review ook erg goed op flare, ik heb het eerste model en deze heeft daar erg veel last van.