Tentoonstelling 'De Donkere Kamer' verrijkt met drie nieuwe verhalen
Persbericht:
Grote namen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Esther Kroon gingen hem al voor. Om de verrijking van De Donkere Kamer te vieren is er tijdens de zomervakantie de speciale kinderactiviteit ‘Start je eigen fotocollectie’.
De Donkere Kamer
Sinds september 2011 is in het Nederlands Fotomuseum de vaste presentatie De Donkere Kamer te bewonderen. Hier komt de rijke museumcollectie tot leven. In 26 verhalen wordt de nog jonge, maar veelzijdige Nederlandse fotografiegeschiedenis verteld. Korte filmpjes in combinatie met vintage afdrukken of originele fotoalbums vertellen bezoekers meer over een bepaalde fototechniek, een thema uit de fotografie of het leven van een fotograaf. Zo is het werk van onder meer Ed van der Elsken, Aart Klein en Carel van Hees uitgelicht. De filmpjes worden vertoond in ontwikkelbakken, badend in rood licht. De bezoekers kunnen zelf de filmpjes bekijken door een plaat in een ontwikkelbak te leggen.
De Donkere Kamer is samen met het bureau Kossmann.dejong ontwikkeld en is de eerste en enige permanente presentatie in Nederland over de fotografiegeschiedenis. De tentoonstelling heeft in de afgelopen jaren verscheidende prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder De Gouden Reiger en de International Design & Communication Award.
Drie nieuwe verhalen uit de collectie
De Donkere Kamer is verrijkt met drie nieuwe verhalen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. De fotografen Cobie Douma, Hans van der Meer en Hannes Wallrafen zijn verkozen om een stukje van de Nederlandse fotografiegeschiedenis te vertellen. De verhalen zijn geschreven door experts die de collectie beheren, restaureren en presenteren.
Hollandse Velden: een andere kijk op voetbal
In 2010 koopt het Nederlands Fotomuseum de fotoserie ‘Hollandse Velden’ van fotograaf Hans van der Meer (1955) aan. Met deze serie breekt Van der Meer radicaal met de traditionele manier van voetbalfotografie. In plaats van close-ups die vaak in kranten te vinden zijn, fotografeert hij overzichten van het voetbalveld met het omliggende landschap erbij. In De Donkere Kamer wordt verteld hoe Van der Meer de blik op amateurvoetbal definitief heeft veranderd.
De fotograaf die blind werd
In 2004 werd audiograaf Hannes Wallrafen (1951) ineens vrijwel blind. In De Donkere Kamer wordt teruggeblikt op zijn carrière en vertelt hoe hij ondanks zijn blindheid toch verhalen blijft vertellen.
De illegale camera
Het Nederlands Fotomuseum heeft twee fotoalbums van Cobie Douma (1914-2001) in de collectie. In een van de albums zijn foto’s geplakt die Douma in haar woonplaats Winschoten heeft gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een uitzonderlijke registratie, omdat het tijdens de oorlog ten strengste verboden was om buitenshuis te fotograferen. In De Donkere Kamer vertelt Douma hoe zij in het geheim de straat op ging met een camera.
Kinderactiviteit: start je fotocollectie
Om de uitbereiding van De Donkere Kamer te vieren is er tijdens de zomervakantie (19 juli t/m 31 augustus) een speciale kinderactiviteit. Kinderen ontwikkelen zich in De Donkere Kamer tot kleine foto-experts. Met een set vragen ontdekken ze alle geheimen van de fotografie van toen en nu. Is het raadsel opgelost, dan gaan de kinderen met een foto uit de museumcollectie naar huis. Het begin van een echte foto-collectie.