Systeemcamera of spiegelreflex kopen: welke past bij jou? 

Redactie 2656 0
Wat voor camera past het beste bij jou? Ga je voor een systeemcamera of past een spiegelreflexcamera toch beter bij jou? In dit artikel lees je meer over beide camera’s inclusief de voordelen en eventuele minpunten zodat je precies weet voor welke camera je moet gaan.

Menig Nederlander heeft in tijden van corona een oude hobby opgepakt of is begonnen aan een nieuwe hobby. Doordat we in 2020 meer thuis hebben gezeten dan in andere jaren is het niet heel gek dat je op zoek gaat naar een manier om jezelf te vermaken. Er is een opvallende groei in interesse in fotografie te spotten. 

Voordelen en nadelen van een spiegelreflexcamera

Een groot deel van de startende fotografen koopt een spiegelreflexcamera. Dat is niet zo gek, aangezien er veel voordelen te vinden zijn aan dit soort camera’s. Bij een spiegelreflexcamera is het grootste voordeel bijvoorbeeld dat je op het beeld altijd ziet wat je daadwerkelijk op de foto gaat zetten. Door de aanwezige optische zoeker kijk je direct door de lens, ook wanneer je het beeld inzoomt of uitzoomt. Met zo’n apparaat met autofocus weet je dus altijd precies wat je wel (of niet) op beeld krijgt. Andere voordelen van een spiegelreflexcamera zijn onder andere:
 

  • Bij een spiegelreflexcamera kun je talloze verwisselbare objectieven aanschaffen. Er is ontzettend veel keuze. Iedere lens heeft specifieke eigenschappen waarmee je mooiere foto’s kunt maken.
  • Bij spiegelreflexcamera’s heb je geen last van afdruksnelheid. Je klikt op de knop en vrijwel direct wordt de foto gemaakt; ook wanneer je meerdere foto’s achter elkaar wilt maken.
  • Je kunt de instellingen van spiegelreflexcamera’s helemaal naar eigen smaak instellen. Denk aan de ISO-waarde, de sluitertijd en het diafragma.

Met een spiegelreflexcamera kun je dus altijd, waar je ook maar bent, prachtige beelden schieten. Een nadeel van een spiegelreflexcamera kan echter het gewicht zijn. Dit soort camera’s kunnen namelijk behoorlijk zwaar aanvoelen. Wanneer de camera in een rugzak op je rug zit heb je hier meestal niet zo’n last van, maar ga je een dag op pad met een camera in een schoudertas dan ga je dat zeker voelen. 

Voordelen en nadelen van een systeemcamera

Ben je dus op zoek naar een kwalitatieve camera die veel lichter van gewicht is? Dan zit je met een systeemcamera goed. Hét grote voordeel van systeemcamera’s is dat ze lichter en compacter zijn. Je neemt ze dus veel gemakkelijker mee in je tas of rugzak tijdens een wandeling of een vakantie. Het grote verschil tussen een systeem- en een spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera niet over die optische zoeker door middel van een spiegel beschikt. Dat kan meteen een nadeel van de systeemcamera zijn, want niet iedere systeemcamera heeft een digitale zoeker. Toch kent zo’n camera ook genoeg voordelen, zoals:
 

  • Een systeemcamera is wat robuuster van aard en beschikt daarom over wat minder slijtagegevoelige onderdelen dan een spiegelreflexcamera.
  • Een groot deel van de systeemcamera’s beschikt over een digitale zoeker, waarmee je alsnog precies kunt zien welk beeld je schiet.
  • Een systeemcamera is eenvoudig te bedienen.

Een nadeel van die digitale zoeker is dat het proces van een foto maken iets trager is dan bij een spiegelreflexcamera. Bij een spiegelreflexcamera hoor je dat bekende klikje van het maken van een foto; bij een systeemcamera niet.

Voor welke camera moet ik gaan?

Feit is dat zowel systeemcamera’s als spiegelreflexcamera’s over het algemeen goede camera’s zijn. Kies je dus voor kwaliteit dan zit je met beide camera’s helemaal goed. Ben je op zoek naar een handige camera waarbij je veel verschillende soorten lenzen kunt gebruiken? Dan is het aan te raden om voor een spiegelreflexcamera te gaan. Bij systeemcamera’s is er wel een aanbod van accessoires en objectieven, maar dat aanbod is nog heel klein en daardoor vaak duur. Spiegelreflexcamera’s hebben talloze mogelijkheden met extra lenzen en overige accessoires.

Kijken we naar andere verschillen tussen beide camera’s dan zien we dat spiegelreflexcamera’s vandaag de dag nog steeds een iets betere accu hebben. Een spiegelreflexcamera heeft een krachtige en grote body waar een grotere accu in past dan in een compactere camera zoals een systeemcamera. Dat is dus zeker een punt waar je op moet letten wanneer je bijvoorbeeld regelmatig wilt filmen of de hele dag door video’s wilt maken. Tot slot is het goed om te weten dat systeemcamera’s momenteel wel dé camera’s zijn waarin het meeste wordt geïnnoveerd. De kans is dus groot dat er binnen het aanbod systeemcamera’s uiteindelijk alsnog meer keuze te vinden is in accuduur, digitale zoeker en meer. Kortom: het is een ontwikkeling om zeker in de gaten te houden.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie