Succesvolle opening van twee tentoonstellingen in Museum Cobra

Redactie DIGIFOTO Pro 207

Op donderdag 30 mei vond de feestelijke opening plaats van twee unieke solotentoonstellingen in Museum Cobra: Pierre Verger – The One That I Am Not en Diana Blok – I Challenge You to Love Me. Circa 250 genodigden waren aanwezig om deze bijzondere avond bij te wonen, waaronder de ambassadeur van Brazilië en Turkije. 

Opening 

De opening begon met een warm welkom door Hedwig Verhoeven, directeur ad interim van Museum Cobra. Vervolgens spraken conservator Alex Baradel en Samir Menezes van de Pierre Verger Foundation het publiek toe. Ook curator Hripsimé Visser van de tentoonstelling I Challenge You to Love Me en kunstenaar Diana Blok hielden een toespraak. Tevens was burgemeester Tjapko Poppens van de gemeente Amstelveen aanwezig. De officiële opening werd verricht door Fernando Simas Magalhães, ambassadeur van Brazilië, en Selçuk ÜNAL, ambassadeur van Turkije.  

Opening met o.a. Hripsimé Visser (curator), Diana Blok (kunstenaar), Gilberto Sá (directeur van de Pierre Verger Foundation), Paula Sá, Bento Sá, Daniela Malzoni, Fernanda Dalgé, Daniel Simantob, Hedwig Verhoeven (directeur a.i.), Jerry Straub (voorzitter bestuur), Fernando Simas Magalhães (Ambassador Brazil), Matilde Simas Magalhães (Ambassador's spouse), Felipe Ferreira Marques (Brazilian diplomat/Cultural Attaché), Gaétan Moura (Brazilian diplomat), Luana Roeder (Brazilian diplomat), burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, Selçuk ÜNAL (Ambassador Turkey), Alex Baradel (curator Pierre Verger Foundation), Samir Menezes (Terra Esplendida)

Twee solotentoonstellingen 

Museum Cobra introduceert het werk van de Franse fotograaf Pierre Verger. De tentoonstelling The One That I Am Not omvat 166 foto's uit zijn indrukwekkende oeuvre, die in Nederland nog nooit eerder in deze vorm te zien zijn geweest. De tentoonstelling I Challenge You to Love Me van de Nederlandse kunstenaar Diana Blok biedt een uitgebreid overzicht van haar werk van de afgelopen vijftig jaar. Met 149 werken en een video-installatie is deze tentoonstelling een uniek retrospectief. Beide tentoonstellingen zijn te bewonderen tot en met 29 september 2024. 

Overzichtstentoonstelling Pierre Verger & Diana Blok. Foto: Peter Tijhuis

Parallellen tussen Verger en Blok 

Hoewel Pierre Verger en Diana Blok in leven en werkwijze van elkaar verschillen en ze tot een andere generatie behoren, vertonen hun werken opmerkelijke parallellen. Beide kunstenaars tonen een respectvolle en onbevooroordeelde observatie van anderen. Zowel Verger als Blok hebben veel gereisd en wisten op natuurlijke wijze het vertrouwen te winnen van hun onderwerpen. Verger legde mensen en culturen over de hele wereld vast, terwijl Blok zich richt op portretten van mensen voor wie gender, culturele identiteit en seksuele voorkeuren vloeiend zijn. Hun werk benadrukt de kracht van kunst om verbindingen te leggen en verhalen te vertellen. 

Over Pierre Verger 

Pierre Fatumbi Verger (Parijs, 1902 - Salvador, 1996) was een Franse fotograaf, antropoloog, botanicus en schrijver. Na het overlijden van zijn moeder in 1932 begon hij te fotograferen en leidde hij een reizend bestaan. Verger vestigde zich in 1946 in Brazilië en maakte reizen naar Benin, waar hij werd ingewijd in de Yoruba-religie. Zijn werk en publicaties hebben bijgedragen aan de kennis over de Afrikaanse diaspora. 

Over Diana Blok 

Diana Blok (Montevideo, 1952) groeide op in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en vestigde zich in de jaren zeventig in Amsterdam. Als autodidact portretfotograaf verkent zij thema's als identiteit, gender en seksuele voorkeur. Haar werk omvat indringende portretten en samenwerkingen met andere kunstenaars, schrijvers en acteurs, evenals de geportretteerden zelf. 

afbeelding van persberichten_179864

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie