Succesvol starten als zzp fotograaf

Redactie DIGIFOTO Pro 844

Van je hobby je werk maken; veel fotografen dromen daar van. Het is zeker mogelijk om, bijvoorbeeld naast je werk, een zzp fotograaf te worden. Belangrijk hierbij is dat je natuurlijk mooie foto’s maakt. Je kan je hierbij specialiseren in een bepaald onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van landschappen, concerten, bruiloften, verjaardagsfeestjes, baby’s of juist dieren. Er zijn veel verschillende onderwerpen die je kan kiezen. Maar voordat je je specialiseert is het goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken om zzp fotograaf te worden.

Opleiding, apparatuur en software

Het is natuurlijk een open deur, maar kennis, kunde en apparatuur zijn heel belangrijk voor fotografie. Iedereen kan fotograferen, maar een goede fotograaf weet de mooiste verhalen te schieten. Zorg dus dat je cursussen en workshops blijft volgen. Laat je bij in camera’s gespecialiseerde winkels informeren over de juiste objectieven en zorg dat je goede nabewerkingssoftware hebt waarvan je alle ins en outs kent. Als je wordt ingehuurd als fotograaf, dan wordt er immers kwaliteit van je verwacht.

Ontwerp een huisstijl

Dit lijkt minder belangrijk, maar met een eigen huisstijl waarin je een foto van jezelf verwerkt, laat je echt zien wie je bent. Een huisstijl hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Kies een kleur die past bij jou en die je aan fotografie doet denken en voer deze door in je e-mails, factuur template en website. Zo creëer je een duidelijk beeld van jezelf als zzp fotograaf wat bijdraagt aan een professionele uitstraling.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Om het allemaal officieel te maken, schrijf je je als zzp fotograaf in bij de Kamer van Koophandel. Het is goed om van te voren goed na te denken over je bedrijfsnaam en of deze niet teveel lijkt op die van een ander. Als fotograaf is het bijvoorbeeld aan te raden om gewoon je naam te gebruiken in combinatie met ‘fotografie’ of met als ondertitel ‘fotograaf’. Weet je al waarin je je wil specialiseren dan zou je dit mee kunnen nemen in je bedrijfsnaam, maar let wel dat je je hiermee kan beperken, mocht je later toch naast productfotograaf graag portretten gaan maken.

Portfolio opbouwen

Om klanten te werven, heb je een portfolio nodig en een portfolio bouw je op door veel te fotograferen. Het ligt aan je specialisatie hoe je deze het beste kan opbouwen. Probeer in je familie en vriendengroep modellen te vinden voor bijvoorbeeld portretfotografie, om zo beter te worden in je vak. Ga naar evenementen, zoals Comic cons en fantasybeurzen en vraag verklede gasten of je ze mag fotograferen voor je portfolio. Cosplayers vinden dit vaak heel leuk, als ze de foto’s achteraf maar mogen hebben. Een goede ruil om te kunnen oefenen, toch. Je kan deze mensen tevens vragen of je de foto’s op je social media of website mag delen voor je portfolio. Kies voor je portfolio de beste foto’s uit, zodat je echt je talent en vaardigheid laat zien. Ben je van plan productfotograaf te worden of vooral foto’s voor op verpakkingen te maken, dan is het goed om vooral veel objecten in een fotobox te fotograferen. Experimenteer met licht, achtergronden en meer om zo je portfolio te laten groeien.

Online en offline zichtbaarheid

Een website en social media accounts (vooral Instagram en Facebook) zijn belangrijk om jezelf als fotograaf meer bekendheid te geven en te groeien in je vak. Zorg overigens dat je offline zichtbaarheid net zo groot is. Ga je evenementen fotograferen, zoals concerten of beurzen? Zorg dan dat je visitekaartjes bij je hebt. Ben je gespecialiseerd in het fotograferen van kinderfeestjes? Zorg dan dat je op een beurs staat waar veel ouders komen. Dat geldt ook voor zwangerschaps- en babyfotografie. De Huishoudbeurs, Negenmaandenbeurs en Vakantiebeurs zijn grote, goed bezochte beurzen waar je je zou kunnen laten zien. Weet wel dat het huren van een stand best prijzig is, zelfs als het je kan helpen mooie opdrachten binnen te halen. Je kan je daarnaast laten zien in supermarkten, op braderieën en in dierenwinkels door voor weinig een mooie fotoshoot aan te bieden. Hierdoor krijg je meer bekendheid.

Wees creatief en toegankelijk

Als je zzp fotograaf wil worden, dan kun je allerlei kanten op. Misschien ga je fotograferen voor een tijdschrift of krant, bouw je een imposante stockfoto website op of verkoop je je werk als canvasschilderij of serie ansichtkaarten. Als je een creatieve kijk hebt en op een mooie manier het verhaal van iemands belangrijke dag vast kan leggen, dan word je vanzelf bekender en krijg je meer opdrachten. Zorg dat je toegankelijk bent om benadert te worden en deel je visitekaartje uit. Dat helpt zeker.

Starten en genieten

Als je net start als zzp fotograaf zal je veel tijd (en geld) investeren om bekend te worden en een goede portfolio op te bouwen. Neem die camera gewoon overal mee naar toe en probeer alle functies uit, blijf cursussen volgen en bekwaam je in je vak. Kies een specialisatie (of een paar) en ga er gewoon voor. Zo bezorg je iedereen een prachtige foto van een verjaardag, familie, baby, huisdier of bruiloft.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie