Steenbergen Stipendium 2020: Dé prijs voor fotografietalent

Redactie 652 0
Met trots en in samenwerking met de Steenbergen Stichting, heeft het Nederlands Fotomuseum vanaf 21 oktober de drieëntwintigste editie van het Steenbergen Stipendium gepresenteerd, dé prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk gemaakt door een student aan één van de Nederlandse kunstacademies.

Het Steenbergen Stipendium is sinds 1998 dé prijs voor jong fotografietalent en gaat sinds de eerste editie samen met een tentoonstelling van het werk van de genomineerden in het Nederlands Fotomuseum. Op 16 december 2021 wordt door een onafhankelijke jury de winnaar bekend gemaakt. De winnaar van het Steenbergen Stipendium krijgt een stimuleringsprijs van 5.000 euro bedoeld om de jonge fotograaf te steunen bij diens verdere ontwikkeling. Naast de stimuleringsprijs is er ook een publieksprijs. Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen  tijdens het bezoek stemmen op één van de vijf genomineerden voor de publieksprijs.

Genomineerden 2020

De jury selecteerde de afstudeerwerken van Bebe Blanco Agterberg, Nathan van Ewijk, Suzanne Schols, Ashleigh Wilson en Pippilotta Yerna. Deelnemende Kunstacademies zijn daarmee de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en St. Joost in Breda.

Polite Fictions - Behind the public face of diplomatic gifts © Suzanne Schols

 

A mal tiempo, buena cara / In bad weather, a good face © Bebe Blanco Agterberg

 

She is the canary in the coalmine of a dying empire © Pipilotta Yerna

 

A Room Within © Nathan van Ewijk

 

The Road to Purgatory © Ashleigh Wilson

 

Zaalimpressie Steenbergen Stipendium 2020

Bekendmaking winnaar

Op 16 december 2021 maakt de jury de winnaar bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst. De winnaar ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Vanaf dan is ook het juryrapport bekend met daarin een beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie. Deze editie bestaat de jury uit Merel Bem (juryvoorzitter, kunstcriticus en schrijver), Alexandre Furtado Melville (o.a. fotograaf en schrijver) en Teun van der Heijden (fotoboekenontwerper).

Dé prijs voor jong fotografietalent sinds 1998

Het Steenbergen Stipendium is sinds 1998 dé prijs voor jong fotografietalent en gaat sinds de eerste editie samen met een tentoonstelling van het werk van de genomineerden in het Nederlands Fotomuseum. De nominatie van de projecten betekent tegelijkertijd het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. De tentoonstelling in het museum is daarmee een graadmeter voor de ontwikkeling van fotografietalent in Nederland. Met deze tentoonstelling toont het Nederlands Fotomuseum ieder jaar de trends op het gebied van fotografie.

Klik hier voor meer informatie

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie