Panasonic LUMIX GH6

Specsmonster: Panasonic introduceert de LUMIX GH6 

Dre de Man 1460 0
We hebben er lang op moeten wachten, maar gelukkig maken de specificaties van de Panasonic LUMIX GH6 het wachten meer dan goed. Wij hadden de camera al in handen: een overview.

De belangrijkste specificaties in de nieuwe Panasonic LUMIX GH6 zijn in onze ogen: 

 • Ongelimiteerde opnametijd tot 5,7K/60p, 4:2:2 10 bit 
 • ProRes HQ interne opnamecapaciteit (uiteraard in 5.7k) 
 • 4K/120p voor vloeiende actiebeelden 
 • 5 x slow motion in 4k en maar liefst 12,5 x slow motion (300 fps) in HD 
 • Parallel intern en extern opslaan, ook met pro res 
 • Geluidsopnamen met vier kanalen 
 • Dynamic Range boost tot 13+ stops
 • Beeldstabilisatie 7.5 stops 
 • Serieopnamen 75 bps in 25 megapixels 
 • 100 megapixels door automatisch acht opeenvolgende beelden vast te leggen en samen te voegen met behulp van het Body I.S. (beeldstabilisator) mechanisme. 

Een nieuwe  sensor met meer megapixels en een tweede laag voor snelle berekeningen en een nieuwe beeldprocessor engine maken het allemaal mogelijk. De nieuwe Live MOS-sensor van 25,2 megapixels heeft geen LPF (Low-pass Filter) wat voor extra scherpte zorgt. Verder maakt de extra stack snelle signaalverwerking mogelijk en daardoor wordt ook het rolling shutter-effect beperkt en het dynamisch bereik vergroot.  

DIGIFOTO Pro: exclusieve hands-on Panasonic LUMIX GH6 

Als enigen in Nederland konden we de camera ook voorafgaande aan de introductie testen. Specs zijn één ding, maar je wil ook zien of het in de praktijk ook waargemaakt wordt. Meer daarover in het aankomende magazine, maar de eerste indruk is zeer positief. Het beeldmateriaal ziet er heel goed uit en verder is de  LUMIX GH6 gewoon ondanks alle nieuwe specificaties qua ergonomie en betrouwbaarheid de camera die hoge professionele standaard van de voorgangers voortzet. Panasonic geeft al aan dat de LUMIX GH6 onbeperkte opnametijd biedt in alle modi doordat een ventilator zorgt voor geforceerde koeling die warmteverspreiding optimaliseert. In de praktijk blijkt ook dat die ventilator althans in onze klimaatzones niet vaak nodig is, doordat ook de camera body al zonder ventilator over een goede warmteverspreiding beschikt. 

Anamorfisch 

Net als de LUMIX GH5s heeft LUMIX GH6 ook anamorfische beeldmodi, maar nu dus ook in 5.7 k. De basis beeldverhouding is daarbij 4 : 3. In combinatie met anamorfisch objectieven levert dat indrukwekkende widescreenopnamen op.   

Firmware updates

Er komt een firmware-update die het volgende ondersteunt: 

 • Cinema 4K ProRes 422 HQ / ProRes 422 
 • FHD ProRes 422 HQ / ProRes 422 
 • USB-SSD Direct Recording 
 • 4K 120p HDMI video-uitvoer tijdens Live View 
 • Uitvoer van Cinema 4K 120p HDMI RAW-videogegevens naar een ATOMOS Ninja V+ 

Dynamisch bereik 

De LUMIX GH6 biedt een dynamisch bereik van 12+ stops bij opnames met de geïnstalleerde V-Log-functie. Bij gebruik van de modus Dynamic Range Boost wordt dit uitgebreid naar 13+ stops. Met de nieuwe modus Dynamic Range Boost worden een beeld met hoge verzadiging gegenereerd in het lage ISO-circuit en een beeld met lage ruis gegenereerd in het hoge ISO-circuit op pixel-niveau met elkaar samengevoegd. Het samengevoegde beeld met lage ruis én hoge verzadiging resulteert in een heldere, vloeiende HDR-video-opname met een rijke gradatie. 

De LUMIX GH6 is de eerste Micro Four Thirds-camera uit de LUMIX G-serie die beschikt over volledige V-Log/V-Gamut voor een groot dynamisch bereik en een breed kleurenspectrum. V-Log produceert een heel plat beeld terwijl alle kleurinformatie in het beeld behouden blijft. Hierdoor is de flexibiliteit in het nabewerkingsproces groter. De Live MOS-sensor van de LUMIX GH6 biedt een breed kleurenspectrum dat bekend staat als V-Gamut. Dit is de optimale kleurruimte van de LUMIX GH6 en is breder dan BT.2020. 

De LUMIX GH6 maakt gebruik van de befaamde colorimetrie van het professionele assortiment VariCam filmcamera's van Panasonic. De camera is standaard uitgerust met de V709 LUT (Look Up Table) met de Rec.709-norm. Daarnaast ondersteunt V-Log View Assist (dat LUT's in realtime kan toepassen) voor het eerst ook het importeren van CUBE- en VLT-bestanden. 

Video/Audio 

De Panasonic LUMIX GH6 levert sterk verbeterde audio-opnameprestaties, met 4-kanaals 48 kHz of 96 kHz 24-bit opnames wanneer er een XLR-microfoonadapter is bevestigd. Dit biedt meer flexibiliteit bij bijvoorbeeld het maken van buitenopnames wanneer er meerdere geluidsbronnen zijn of bij het maken van back-up audio-opnames. Met de ingebouwde microfoon kunnen 2-kanaals opnames in 48 kHz 24-bit worden gemaakt en met een externe microfoon zijn 2- kanaals 96k Hz 24-bit opnames in hoge resolutie mogelijk. 

De LUMIX GH6 biedt ook Cinelike gamma- voorkeuzeinstellingen zoals Cinelike D2 en Cinelike V2, waarvan de gamma- instellingseigenschappen vergelijkbaar zijn met filmproductie. 

De camera is nu ook uitgerust met video-ondersteunende functies zoals Waveform Monitor, Zebra Pattern, Luminance Spot Meter, Frame Marker, Anamorphic Desqueeze Display, Red REC Frame Indicator en tally-lampjes op de voor- en achterkant. Nieuw voor de LUMIX GH6 is de Safety Zone Marker, die 80%, 90% of 95% van het opnamegebied aangeeft. Er is ook een Center Marker beschikbaar met keuze uit verschillende typen.  

MF Assist wordt nu ook ondersteund tijdens het maken van video-opnames. Dit betekent dat de gebruiker het scherm tot 6x kan vergroten om de scherpstelling te controleren. Met AF-ON of door op het scherm te tikken terwijl de MF Assist- modus is ingeschakeld stelt de LUMIX GH6 automatisch scherp op het geselecteerde gebied, ook tijdens het maken van opnames. 

De nieuwe beeldprocessor biedt ongeveer twee keer zoveel verwerkingscapaciteit. Dit maakt een snelle verwerking van de hogere pixelaantallen van de sensor en video's met een hogere resolutie en bitsnelheid mogelijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van drie verschillende beeldverwerkingstechnieken, waarbij kleurweergave en ruisonderdrukking sterk verbeterd is. Meer hierover in het blad. 

De live viewfinder met een resolutie van 3.680.000 pixels en een vergrotingsfactor van 0,76x is voorzien van een snel reagerend en duidelijk OLED-scherm zodat zelfs snel bewegende onderwerpen gedetailleerd worden weergegeven. Bovendien geeft het contrastrijke scherm (circa 10.000:1) het onderwerp helder en met een vloeiend kleurverloop weer. 

Betrouwbare robuustheid voor professioneel gebruik 

Met zijn volledig gegoten voor- en achterframe van een magnesiumlegering is de LUMIX GH6 robuust genoeg om opgewassen te zijn tegen zware omstandigheden buiten. Tijdens een online presentatie liet een natuurfilmer in Zuid-Afrika dat op zeer overtuigende wijze zien. Daarnaast is de body niet alleen spatwaterbestendig maar ook stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. De sluiter gaat circa 200.000 cycli mee. Zowel bovenop als aan de voorkant van de camera bevindt zich een Rec-knop. Dit vergemakkelijkt het starten en stoppen met opnemen, zelfs als er opnames worden gemaakt onder een lage hoek of met een schouderrig. 

De LUMIX GH6 is voorzien van twee kaartsloten. De CFexpress-kaart (Type B) ondersteunt het intern opnemen van video's met een hoge bitsnelheid bij 800 Mbps of meer, waaronder 5,7K 30p ProRes 422 HQ en C4K 60p ALL-I. De SD- geheugenkaart UHS II V90 ondersteunt het intern vastleggen van video's bij 600 Mbps of minder. Bij gebruik van zowel SD-geheugenkaarten als CFexpress- kaarten kan er worden gekozen uit de opnamemodi Relay Recording, Backup Recording en Allocation  

De camera heeft een HDMI Type A-aansluiting. De krachtige batterij van 2.200 mAh kan via wisselstroom of USB worden opgeladen, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. De LUMIX GH6 is compatibel met Time Code IN/OUT-synchronisatie via de flitssynchronisatie- aansluiting en meegeleverde BNC-converterkabel met BNC-kabel. Dit vereenvoudigt niet-lineaire bewerking van beeldmateriaal dat is vastgelegd met meerdere camera's. 

Prijs en beschikbaarheid Panasonic LUMIX GH6  

De Panasonic LUMIX GH6 zal vanaf maart 2022 verkrijgbaar zijn voor € 2.199,- (adviesprijs) voor alleen de body. Andere kit-samenstellingen: 12-60mm F3.5-5.6 € 2.499,- (adviesprijs) en 12-60mm F2.8-4.0 € 2.799,- (adviesprijs).  

Meer info: panasonic.nl

 

afbeelding van Dre de Man

Drede Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanDre