Sony geeft WhiteMagic-lcd witte beeldpunten

Julian 2354 0
Sony kondigt het WhiteMagic 3-inch lcd aan. Het scherm met resolutie van 640x480 pixels moet door de toevoeging van witte beeldpunten uitblinken op gebied van helderheid, terwijl ook een zuinige stand aanwezig is.

In conventionele lcd's zijn pixels opgebouwd uit drie beeldpunten, voor elke primaire kleur één. Sony heeft in het WhiteMagic-scherm aan elke pixel een wit beeldpunt toegevoegd, wat voor hogere helderheid moet zorgen. Door het zogenaamde rgbw-ontwerp bevat het scherm 1,24 miljoen beeldpunten (640 x 480 x 4). De toevoeging van de witte beeldpunten heeft geen nadelige gevolgen voor de beeldkwaliteit, zegt Sony.

Het WhiteMagic-lcd heeft twee standen. In de 'Outdoors mode' belooft Sony een helderheid van 1000 cd/m2, ongeveer dubbel zo hoog als huidige displays, terwijl het energieverbruik gelijk blijft aan dat van conventionele rgb-ontwerpen. De 'Low power mode' halveert de energieconsumptie van het backlight. Het scherm is dan nog steeds even helder als huidige rgb-lcd's, aldus de fabrikant.

Sony begint in oktober met het leveren van de WhiteMagic-lcd's. Naar verwachting zullen de schermen niet alleen opduiken in Sony-camera's, ook veel andere camerafabrikanten maken gebruik van displays van Sony. De prijs van het schermpje bedraagt zo'n 46 euro.

Sony WhiteMagic