Sony alpha A6000 ICL systeemcamera gebruikersreview

Review van een kleine krachtpatser

Sony alpha A6000 ICL systeemcamera gebruikersreview

Redactie DIGIFOTO Pro 8457
Als professioneel fotograaf werk ik al vanaf 2008 met spiegelreflexcamera's en ik heb totaal geen ervaring met een systeemcamera. In samenwerking met CameraNU.nl mocht ik deze Sony A6000 systeemcamera testen. Voor mij een leuke uitdaging maar zeker ook een sprong in het diepe, aangezien ik nog nooit een systeemcamera in de hand heb gehad.

Tekst: Rutger Bus

Wanneer ik de doos open is mijn eerste indruk van deze systeemcamera dan ook dat hij ongelooflijk klein (120×67×45mm) en licht is (344g) in vergelijking met mijn eigen werkpaard, de Nikon D700. Klein betekent in dit geval niet minder goed, want als je naar de specs van de camera kijkt doet hij zeker niet onder voor de veel duurdere Nikon D7100 of de Canon 700D. Een bijkomend voordeel is dat je de camera ook kunt uitrusten met een adapter zodat je ook je eigen merk lenzen (in mijn geval Nikon) op de Sony camera’s kunt bevestigen. Voor deze review maakte ik echter gebruik van de kitlens (16-50mm f/3.5-5.6) die bij de camera geleverd zat. Voor iemand met grote handen als ik is het wel even wennen aan het kleine formaat.

Belangrijkste specificaties van de camera

·       24.3 megapixel aps-c CMOS sensor

·       Bionz X beeldprocessor (dezelfde als in de A7 en A7R)

·       Hybride AF-systeem met 25 contrast-detectie en 179 fase-detectie punten, 92% dekking

·       Ingebouwde flitser

·       11bps continu-opname met onderwerp-tracking

·       3inch tilt LCD met 921,600 pixels

·       Elektronische OLED zoeker met 1.44M pixels

·       Full HD video op 1080/60p en 24p, HDMI output

·       Wi-Fi met NFC connectiviteit

Wat direct opvalt aan de hierboven genoemde specificaties is dat de Sony A6000 gebruik maakt van 179 fase-detectiepunten met een dekking van 92% over het gehele sensorbeeld, veel meer dan menig andere camera die vaak maar 19 (Canon 70D) tot 50 (Nikon D7100) autofocuspunten hanteren met maximaal 50% dekking van de sensor. In de praktijk komt het erop neer dat je dus niet continu je onderwerp in het midden van het beeld hoeft te hebben om deze in focus te houden.
Sony A6000 CameraNu

De knoppen

De Sony A6000 beschikt over twee instelknoppen om de verschillende programma’s te selecteren. Bovenop de camera zit een makkelijk te bedienen knop met voorkeurmogelijkheden. Handig voor als je snel wilt wisselen tussen verschillende opname-instellingen. Op de achterkant van de camera bevindt zich een vier-weg-controle instelwiel die je door middel van draaien en klikken kunt bedienen. In principe zijn deze beide knoppen bij de fabrieksinstelling hetzelfde geprogrammeerd, maar je kunt ze via het menu ook andere functies geven. Daarnaast zitten er nog een viertal knoppen op (AEL, Fn, C1 en C2) die allemaal programmeerbaar zijn via het menu zodat je de maximale controle over je camera-instelling kunt houden, net als bij een spiegelreflexcamera dus.

De camera heeft verschillende opname mogelijkheden. Naast het RAW bestand (dat ik heb gebruikt voor deze review) kan je er ook voor kiezen om in het JPEG bestandsformaat te fotograferen. Hieronder vind je een voorbeeld van een landschapsfoto die ik op weg naar mijn werk heb geschoten. De camera had ik in de A-modus gezet waardoor ikzelf de controle had over het diafragma en de camera de rest van de instellingen kiest voor een optimaal resultaat.
Sony A6000 CameraNu

De snelheid van de Sony A6000 is echt verbluffend goed te noemen. Ik heb hiervoor mijn dochter gevraagd om op mij af te rennen, waarbij ik de continue autofocus-modus (AF-c) had ingeschakeld. De camera weet het gezicht perfect in focus te houden dankzij de gezichtsherkennings-functie bij een opnamesnelheid van 11bps. Deze snelheid en de precisie van het in focus houden van het onderwerp zorgt er voor dat je geen enkel moment mist.  

Een andere handige functie op de camera is het zogenoemde “Focus Peaking”. Met deze functie kan je, voordat de foto gemaakt word, precies zien wat er allemaal in focus is op de foto. De camera geeft daarbij met een knipperende kleur op het scherm de delen van de foto aan die perfect in focus zijn.
Sony A6000 CameraNu

LCD en elektronische zoeker

De Sony A6000 heeft de beschikking over een kantelbaar LCD-scherm. Het scherm kan 90 graden naar boven kantelen en ongeveer 45 graden naar beneden zoals op onderstaande foto te zien is. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld vanuit een laag of hoog standpunt wilt fotograferen zonder daar een pijnlijke nek aan over te houden. De resolutie van het scherm is 921.600 pixels wat je ook bij meerdere camera’s van deze prijsklasse terug vindt. Verder maakt de Sony A6000 gebruik van een OLED elektronische zoeker met 1.44M pixels. Je kunt de camera zo instellen dat alle benodigde informatie wordt geprojecteerd in het elektronische zoeker beeld. Het is dan alsof je in de cockpit van een F16 zit waarbij je alle benodigde informatie direct on-screen kunt beoordelen. Erg gaaf en vooral handig.
Sony A6000 CameraNu

Videofunctie

Met de Sony A6000 kan je full HD filmen in 1080p 60fps en 24fps. Aangezien ikzelf niet aan filmen doe kan ik hier ook weinig over zeggen. Wel is het zo dat je bij de Sony A6000 de mogelijkheid hebt om tijdens het filmen instellingen zoals ISO, diafragma en sluitertijd kunt aanpassen, iets wat bij andere systeemcamera’s vaak niet mogelijk is. Dit geeft je de optimale vrijheid om je eigen karakter aan je video mee te geven.

Connectiviteit

Deze kleine krachtpatser beschikt standaard over ingebouwde Wi-Fi en NFC connectiviteit waardoor je razendsnel foto’s en video’s kunt delen op bijvoorbeeld Facebook of via andere social media. 
Sony A6000 CameraNu

Gebruiksvriendelijkheid

Aangezien ik niet iemand ben die eerst een 400 pagina’s tellende gebruikershandleiding gaat doorlezen maar liever direct aan de slag ga om proefondervindelijke alle functies van de camera uit te testen, is het bedieningsgemak van de camera uitermate vriendelijk te noemen. Het menu is intuïtief en overzichtelijk ingedeeld in een zestal hoofdmenu’s die ieder weer hun eigen submenu’s hebben.
Sony A6000 CameraNu

Plus- en minpunten

+ Een compacte en lichte body

+ 11 bps met behoud van autofocus

+ Filmen in 1080p tot 60fps

+ Uiterst snelle en nauwkeurige hybride AF met 179 AF-punten en 92% sensordekking

+ WiFi en NFC connectiviteit

+ Bedieningsgemak

+ Via een adapter compatibel met andere merklenzen

 

- Geen touchscreen

- Beperkt kantelbaar scherm

- Geen aansluiting voor een externe microfoon

- Behoorlijk klein voor mensen met grote handen
Sony A6000 CameraNu

Eindoordeel

Deze kleine krachtpatser doet zeker niet onder voor de veel duurdere spiegelreflexcamera’s. Daarnaast zorgt het formaat van de camera ervoor dat je deze veel makkelijker even meeneemt tijdens een fiets- of wandeltocht, of een dagje dierentuin bijvoorbeeld. De beeldkwaliteit die de camera levert is ook uitstekend te noemen. De 24.3 megapixel APS-C CMOS sensor in combinatie met de Bionz X beeldprocessor welke ook in de duurdere fullframe A7 en A7R systeemcamera’s van Sony wordt gebruikt is hier zeker verantwoordelijk voor. Beeldruis blijft tot een minimum beperkt en begint pas echt op te vallen bij ISO-waarden boven de 6400. De AF-snelheid is een van de speerpunten van alle Sony systeemcamera’s, en op dat front slaagt de Sony A6000 camera dan ook met vlag en wimpel. Tel daar de wifi, de NFC connectiviteit en de aantrekkelijke prijs bij op en je hebt een topcamera voor de veeleisende amateurfotograaf!
CameraNu
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie