Software in ontwikkeling die ziet of foto bewerkt is

Jasper van Bladel 2398 0
Met fotobewerking is op zich natuurlijk niets mis. Maar op sommige plekken, zoals in de fotojournalistiek, zijn zwaar bewerkte foto's niet op hun plaats. Het softwarebedrijf Fourandsix komt binnenkort met software die kan ontdekken of er aan een foto geshopt is of niet.

Achter het bedrijf zitten twee mannen. De één is oud product manager van Photoshop Kevin Connor en de ander is professor Hany Farid. Samen zijn ze het bedrijf Fourandsix gestart, dat nu druk bezig is een programma te ontwikkelen dat kan zien of het lieflijke grasveld in je foto wel echt een grasveld was in het origineel. Daarvoor gebruikt het programma een aantal geavanceerde technieken.

Gekloond of niet?

Zo kan bijvoorbeeld achterhaald worden of er delen van een foto gekloond zijn, zelfs als dat heel professioneel gedaan is. Ook schaduwen die verkeerd vallen pikt het programma er zo uit. 


Deze foto zou waarschijnlijk zo ontmaskerd worden door het programma

Vrij van geknoei

De software is bedoeld voor de rechterlijke macht, beeldredacteuren en anderen die professioneel met beeld bezig zijn. In het verleden is namelijk gebleken dat niet alles op een foto is wat het lijkt. Bij vakantie- of amateurfoto's is dat geen probleem, maar in de fotojournalistiek bijvoorbeeld wel. Ook foto's genomen voor wetenschappelijk doeleinden moeten vrij zijn van geknoei.

Interessant blog

Bij Fourandsix zijn ze nog druk aan het sleutelen aan de software. Op het blog gaan de makers alvast uitgebreid in op een aantal technieken uit het programma.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jaspervan Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen vanJasper