Schoolfotografie in coronatijd

Redactie 2723 0
De basisscholen zijn weer open. Als schoolfotograaf kun je waarschijnlijk niet wachten tot je weer mooie foto’s van de kinderen mag maken. Niet alle scholen zullen meteen staan te springen om een schoolfotograaf. Als je wel welkom bent is het belangrijk dat je alles goed voor elkaar hebt. Oypo, het grootste online fotoverkoopplatform van Nederland, geeft creatieve oplossingen om veilig schoolfotografie te verzorgen in tijden van Corona.

In deze tijden valt of staat eigenlijk alles met duidelijke communicatie. Houd contact met de scholen, luister naar hun zorgen en bedenk samen hoe je op een veilige manier toch schoolfoto’s kunt komen maken. De ene school is hier wat meer meedenkend in dan de andere en interpreteert de regels wat soepeler. Het kan ook zijn dat scholen het nu niet zien zitten, maar dat als je ze over een maand weer eens opbelt, kan het zomaar zijn dat het er heel anders voorstaat. Ook kunnen de regels en de interpretatie ervan per week en per stichting verschillen. 

Richting het voorjaar zijn de mogelijkheden waarschijnlijk weer wat groter. Zo heeft vorig jaar menig fotograaf buiten foto’s gemaakt. Een eenvoudige witte partytent kan bijvoorbeeld harde schaduwen voorkomen. 

Overleg ook of de school verwacht dat je met een mondkapje op werkt en of het mogelijk is bepaalde looproutes aan te houden. 

Voorbereiding

Schoolfotografie staat met een goede voorbereiding, maar nu misschien nog wel des te meer. Je kunt nu namelijk minder makkelijk hulp vragen dan normaal. Het werken met hulpouders is waarschijnlijk niet mogelijk. Overleg daarom met de school of leerlingen van groep 8 je mogen helpen, of wellicht is er een stagiaire of een leerkracht die dat wil doen. 

Zorg dat je helder hebt waarmee ze je kunnen helpen. Zet de leerlinglijsten vanuit je account in de Oypo app, maar print de lijsten ook uit zodat je ‘hulpjes’ ze op kunnen halen. Voordeel van het werken met de Oypo app is dat je zelf ook altijd het overzicht behoudt welke kinderen wel, en  welke niet op de foto staan. Als ze namelijk gefotografeerd zijn, komt er een camera-icoon achter de leerlingnaam te staan. Als je ‘hulpjes’ dus niet zo nauwkeurig zijn in het bijhouden van wie wel en wie niet op de foto staat, kun je dat zelf meteen zien. Het is verstandig om als een groep klaar is even te bekijken of je ook echt van alle kinderen een foto hebt. 

Daarnaast heeft de app als voordeel dat het je ook veel tijd scheelt in het proces van het verwerken van de foto’s. Met enkele muisklikken kun je namelijk de foto’s in aparte mapjes zetten, voorzien van een inlogcode en wachtwoord. Die kun je dan weer eenvoudig laten printen op je eigen inlogkaartjes (dit kan ook via Oypo). Als de leerkrachten deze uitdelen in de klas, hoeven zij vervolgens nergens meer naar om te kijken. 

Groepsfoto’s en broerzus foto’s

Het maken van groepsfoto’s kan in deze tijd wel een dingetje zijn. Niet iedere school zit daarop te wachten, helemaal in de groepen 7 en 8, waar sommige scholen ervoor kiezen om in vaste groepjes en op afstand te werken. Gelukkig is er een oplossing zodat je er toch voor kunt zorgen dat de groepsfoto van dit jaar niet ontbreekt. Oypo heeft hiervoor de zogenaamde koppenkaart. Op deze kaart kun je van iedere leerling en de leerkracht een foto afdrukken met of zonder naam, zodat ze toch een mooi overzicht hebben van de klasgenootjes in dat jaar. De achtergrond van de koppenkaart kun je zelf vormgeven. 

Dan zijn er nog de broertjes en zusjes. Voor broertjes en zusjes die al op school zitten, zijn er wellicht mogelijkheden om samen op de foto te gaan. Hierbij geldt weer dat je dit goed moet bespreken met de school. Hoogstwaarschijnlijk zijn jongere broertjes en zusjes die nog niet op school zitten niet welkom, eenvoudigweg omdat de ouders niet in de school mogen komen om ze te brengen. Als je een studio hebt die binnen redelijke afstand van de school ligt, kun je overwegen om aan te bieden de broerzusfoto’s in de studio te maken. Op afspraak is dit binnen de richtlijnen gewoon mogelijk. En van de ouders die de moeite nemen om te komen, weet je dan bijna zeker dat ze deze foto’s afnemen. 

Aanbod

Juist nu in coronatijd is het een mooie kans om ook wat extra’s te verkopen. Oypo heeft een ruim productassortiment. Loop daar eens rustig doorheen en bekijk of er producten zijn die je nog extra kunt aanbieden. Want juist in deze periode vinden mensen het leuk om bijvoorbeeld een leuke foto van de kleinkinderen aan opa en oma cadeau te doen. 

Meer informatie

Meer weten over schoolfotografie: Oypo helpt je graag op weg. Alle informatie over schoolfotografie hebben zij op één pagina verzameld. Zoals bijvoorbeeld een whitepaper met een uitgebreid stappenplan, maar ook een online cursus schoolfotografie die voor fotografen met een Oypo-Account gratis te volgen is. 

Voor meer informatie zie: https://www.oypo.nl/nl/fotograaf/schoolfotografie/uitleg-schoolfotografie

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie