Scherptediepte-effecten namaken met Photoshop CS6

jesse kraal 9965 2
Adobe probeert ons alvast op te warmen voor het nog niet gelanceerde Photoshop CS6. Stukje bij beetje krijgen we informatie over nieuwe mogelijkheden van het programma. Nu zien we de nieuwe functie 'iris blur', waarmee je het effect van een kleine scherptediepte kunt nabootsen.

Doorgewinterde Photoshoppers zullen roepen dat het in de huidige versie van Photoshop al mogelijk is om met 'lens blur' (en verschillende lagen en maskers) het effect van een kleine scherptediepte na te maken. Helemaal waar, maar erg gemakkelijk is het niet. Daarom geeft Adobe CS6 de functie 'iris blur', waarmee je heel gemakkelijk een, op het eerste gezicht, overtuigend scherptediepte-effect kunt creƫren. In een kort filmpje laat Stephen Nielson van Adobe zien hoe de functie werkt.

Superstition

Al eerder verscheen er een filmpje op het net waarin deze functie kort te zien was. Bij die video ontbrak nog commentaar over de werking van het filter. Het ging dan ook niet om een officiele video van Adobe.

Vergelijkbaar en ook te zien in het eerdere filmpje is een tool waarmee je gemakkelijk het scherptediepte effect van een tilt-objectief kunt nabootsen. De verschillende schuifjes en 'control points' lijken qua effect overeen te komen met die van 'iris blur'. Overigens is 'Superstition' de werktitel van de testversie van Photoshop CS6.

Geduld

Waarschijnlijk moeten we nog wel even geduld hebben voordat we zelf aan de slag kunnen met de nieuwe functies. Vermoedelijk ligt Photoshop CS6 in mei in de winkels. Tot die tijd moet je dus gewoon kiezen voor een groot diafragma voor een overtuigend scherptediepte-effect.

afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse

afbeelding van Arnold van Wijk

Lijkt verdacht veel op de iPhone/iPad app BigLens, ook met een paar klikken een vergelijkbaar resultaat.
http://itunes.apple.com/nl/app/big-lens/id470460905?mt=8

afbeelding van Ronald Scherpenisse

User interface van de Blur tool lijkt wel heel erg veel op NIK