Samyang AF 14mm f/2.8 F
Samyang AF 14mm f/2.8 F
Bij 14mm kunnen we spreken van een zeer extreme groothoek. Dit brandpuntsafstand werd populair in de tijd dat er nog geen full-frame camera’s bestonden. Op een APS-C camera wordt 14mm namelijk 21mm, een mooie gematigde supergroothoek. Maar toen de full-frame camera's verschenen, bleef men 14mm gebruiken. Zo werd het een vrij gangbare brandpuntsafstand voor full frame. Zoals eigenlijk altijd met supergroothoeken is het een beetje een kwestie van opnieuw leren fotograferen. Wanneer je de de camera maar een heel klein beetje 'kiept', krijg je meteen vallende lijnen. Die maken de meeste foto’s onrustig. Er zijn echter ook situaties waarin je er juist heel mooie foto’s mee maakt. Wat dat betreft is een vast brandpunt, zoals Samyang die maakt, heel handig want dat verplicht je om te zoeken naar onderwerpen die bij de brandpuntsafstand passen. Een zoom objectief dwingt je daar veel minder toe. Het gevaar daarbij is bovendien dat je maar blijft zoomen, en zoeken, en helemaal niet aan fotograferen toekomt. De Samyang is bovendien ook vrij licht. Zeker in vergelijking met een zoomobjectief.Behalve een extreme groothoek, is de 14 mm ook een supergroothoek-shiftobjectief voor mensen met een minder dik gevulde portemonnee. Een 19 of 18 mm shiftobjectief kost rond de vierduizend Euro. Met de Samyang 14 mm kun je ook croppen tot ongeveer APS-C. In dat geval krijg je – als je de camera waterpas houdt - hetzelfde effect. Nog een toepassing: je kunt er prima panorama’s mee maken. In beide gevallen krijg je een iets kleinere foto, en dus een kleinere resolutie, maar met een camera met 36 en meer megapixels is dat niet echt een nadeel.
In de praktijk is de Samyang AF 14mm f/2.8 F een heel prettig objectief. Het is een stuk handzamer dan vergelijkbare zooms. Door de lichtsterkte is het zoekerbeeld bij de reflexcamera licht en stelt het objectief in combinatie met de Nikon Z7 erg goed scherp. De eerste opnamen aan de Amsterdamse grachten waren niet zo’n succes. Door het omhoog richten van de camera, vielen de gebouwen wel erg sterk achterover. Met een objectief als dit, is het zoeken naar beeldelementen die elkaar op een zinnige manier versterken. Na verloop van tijd herken je de onderwerpen die passen bij een extreme groothoek als dit.
Samyang maakt overigens maar liefst drie verschillende 14mm-objectieven: de oude handmatige 14m f/2.8 ED AS IF UMC, dit AF-objectief en de handmatige XP 14mm f/2.4. Wanneer we afgaan op de MTF's (Zie kader 'MTF nader uitgelicht') van Samyang zelf levert laatstgenoemde objectief de beste prestaties. De MTF van dit objectief lijkt in meridionale richting wat minder goed, maar in de praktijk is daar weinig van terug te zien. Sterker, de MTF van het oudere objectief lijkt een stuk beter, terwijl dat objectief ook door collega’s minder goed beoordeeld wordt. MTF’s geven niet zelden een onbetrouwbare indicatie van de prestaties van een objectief. In dit geval suggereert de MTF dat het objectief een stuk minder goed is. Dat zien we maar zelden. Wellicht dat Samyang eens moet kijken naar hun MTF-methode. Het effect van de microlenzen op de sensor, dataverwerking en verscherping is kennelijk zo groot, dat het objectief beter presteert dan de MTF. De XP is ongetwijfeld nog beter, maar dat objectief hebben we nog niet getest.
In technisch zin is de productie van een supergroothoek een flinke uitdaging. Pas met de komst van asferische elementen in massafabricage werd het mogelijk dit soort objectieven redelijk goed en enigszins betaalbaar te produceren. Toch was er meer nodig dan alleen asferische elementen: zeven van de vijftien elementen zijn van speciaal glas. Twee zijn er asferisch, twee van glas met lage kleurbreking en drie hebben een heel hoge brekingsindex. Die zijn dan ook nog eens toegepast in zeer dunne concave elementen met een zeer grote kromming; Samyang heeft het zich dus niet gemakkelijk gemaakt. Hoe zou dit objectief presteren in het lab?LAB
Zoals zo vaak bij Samyang levert dat beelden op die van rand tot rand contrastrijk zijn. De correctietoestand van het objectief is dan ook goed: nauwelijks kleurfouten, nauwelijks beeldwelving, niet veel astigmatisme, vrijwel geen coma en een redelijk bokeh – al zie je daar vaak weinig van terug door de enorme scherptediepte. De vertekening is vrij gering, maar wel golvend van karakter. Het objectief heeft weinig last van reflecties en overstraling, minder dan vergelijkbare zooms ook. De effectiviteit van de coating van Samyang is de laatste jaren duidelijk verbeterd. De Samyang heeft een stappenmotor, en zou dus in principe geschikt moeten zijn om in heel kleine bewegingen scherp te stellen. Zowel met een Nikon-reflexcamera als met de Z7 werkt dat goed. Ook het volgen van onderwerpen werkt goed. Alleen in de extreme hoeken wordt het bij de Z7 bij weinig licht moeilijk. Maar dat hoeft niet aan de Samyang te liggen.
Diafragmeren tot f/8 levert de beste kwaliteit, maar daarvóór is de scherpte ook al prima. Door de enorme beeldhoek moet je echter wel oppassen met afdrukken: de beeldhoek werkt als een hefboom, dus bij omlaag drukken van de ontspanknop heeft dat het meeste effect op de hoeken van het beeld. Onscherpte in de hoeken kán dus het gevolg zijn van iets te hard op de ontspanknop drukken. We hebben de grafiek van de Canon-versie afgedrukt: tussen beide versies zat weinig verschil.Conclusie
De Samyang AF 14mm f/2.8 F doet het op vrijwel elk diafragma goed. Het is een objectief dat zich prima leent voor astro- en nachtfotografie en natuurlijk voor landschaps- en architectuurfotografie. In combinatie met een 20mm prime objectief kan het wat prijs en gewicht betreft interessanter zijn om dit objectief aan te schaffen in plaats van een supergroothoekzoom.
Beoordeling Samyang AF 14mm f/2.8 F
Getest in DIGIFOTO Pro 5.2018
Beeldkwaliteit: 9Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs / kwaliteit: 9
Specificaties Samyang AF 14mm f/2.8 F
Adviesprijs €789,99
Brandpuntafstand 14 mm
Aantal diafragmabladen 7
Maximaal diafragma f/2.8
Opbouw 15 elementen in 10 groepen
Minimale scherpstelafstand 0,20cm
Lensvatting Nikon F, Sony E (FE), Canon EF
Info transcontinenta