Samsung NX500 review

Samsung NX500 review

Samsung NX500 review

Redactie DIGIFOTO Pro 5294
(Review uit DIGIFOTO Pro 1.2015) Samsung presenteert de NX500. Wat uiterlijk betreft lijkt Samsung's nieuwe mid-range-model veel op zijn voorganger, de NX300. Van binnen deelt de NX500 echter veel eigenschappen met het vlaggenschip: de Samsung NX1. Zo krijg je dezelfde 28-megapixelsensor, geavanceerde autofocus en een 4K-filmfunctie. En dat voor de helft van de prijs van de NX1.

Samsung heeft met de NX1 een indrukwekkend vlaggenschip op de markt gezet. Begin dit jaar introduceerde de fabrikant de NX500, die meeprofiteert van de ontwikkelingen in het topmodel. De compacte en lichte NX500 is afgewerkt met kunstleer en is voorzien van een subtiele handgreep. Dankzij het gebruikte materiaal en een verdikking aan de achterkant, waar je duim op rust, ligt de camera ondanks het kleine formaat toch lekker in de hand. Pak je de camera beet, dan heb je twee draaiwieltjes binnen handbereik voor het instellen van sluitertijd en diafragma. Deze zijn wat klein uitgevoerd maar laten zich wel prettig bedienen. Bovendien is het een vooruitgang ten opzichte van de NX300M, die het met één instelwieltje moest stellen. Ook nieuw is de AEL-knop, bovenop het toestel, waarmee je de belichting vast kunt zetten. De NX500 heeft geen ingebouwde flitser, Samsung lost dat op door een klein extern flitsertje mee te leveren.

Net als bij de NX300 ontbreekt een elektronische zoeker en er is geen aansluitmogelijkheid voor een extern exemplaar. Systeemcamera's van andere merken in dezelfde prijsklasse, zoals de Sony A6000 en Olympus OM-D E-M10, beschikken wel over een ingebouwde zoeker. Gelukkig is het 3-inchscherm wel flexibel, zodat je vanuit creatieve standpunten kunt fotograferen. Je kunt het Super Amoled-scherm maximaal 180 graden omhoog klappen en in een hoek van 45 graden naar beneden kantelen, zodat je goed zicht hebt op het scherm als je de camera boven je houdt. Met 1,04 miljoen beeldpunten is het display erg scherp, bovendien is het een aanraakscherm. Rechtsonder vind je een digitale 'Fn'-knop. Druk deze in en er verschijnt een overzicht van de belangrijkste instellingen in beeld. Je kunt deze vervolgens eenvoudig wijzigen met aanrakingen op het scherm. De bediening op het touchscreen werkt soepel en logisch. Net als bij een smartphone of tablet kun je vegen om naar de volgende foto te gaan, in- en uitzoomen door dubbel te 'tappen' of een knijpbeweging te maken.

Beeldkwaliteit

Hoewel de behuizing van de NX500 sterk lijkt op die van de NX300, is de binnenkant volledig vernieuwd.Samsung geeft de camera exact dezelfde 28-megapixel aps-c-bsi-sensor met iso-bereik van 100 tot 25.600 die we kennen uit het topmodel, de NX1. Ten opzichte van de 20-megapixelsensor uit de NX300 is dat een flinke vooruitgang. Die chip zette al behoorlijk goede prestaties neer, maar de nieuwe 28-megapixelsensor is op alle vlakken beter. Raw-bestanden bevatten tot iso 800 vrijwel geen storende ruis. Op iso 1600 is slechts een kleine hoeveelheid 'korrel' zichtbaar. Bij iso 3200 zijn de resultaten nog erg goed, pas bij 6400 verlies je wat meer detail, maar ook deze stand levert nog goed bruikbare foto's op. Iso 12.800 geeft voldoende kwaliteit voor kleinere afdrukken en weergave op internet. De iso-waarde gaat nog verder, tot 25.600 en met een digitale uitbreiding naar 51.200. Bij deze waarden neemt de ruis de overhand en verliezen de foto's veel details. Het dynamisch bereik van de raw-bestanden is uitstekend. Je kunt veel details terugwinnen uit donkere delen, zonder dat dit storende gevolgen heeft. In onze review van de NX1 concludeerden we al dat de beeldkwaliteit van zeer hoog niveau is, de aps-c-sensor behoort tot de beste chips van dit formaat. De NX500 levert vergelijkbare indrukwekkende resultaten.

Autofocus en snelheid

De Samsung NX500 beschikt niet alleen over dezelfde beeldkwaliteit als de NX1, ook het zeer geavanceerde hybride autofocussysteem vindt zijn weg naar de goedkopere camera. Het systeem bestaat uit een combinatie van 205 fasedetectie- en 209 contrast-autofocuspunten, geïntegreerd op de sensor. De focuspunten beslaan vrijwel het hele beeldoppervlak, dat is een groot voordeel in vergelijking met spiegelreflexcamera's waarbij de focuspunten in het midden zijn gecentreerd. Het focussysteem wist ons te overtuigen in de NX1 en laat bij de NX500 net zo'n goede indruk achter. Het volgen van onderwerpen met het autofocussysteem werkt zeer goed, voor een camera in deze prijsklasse zijn de prestaties uitstekend. Ook de fotografeersnelheid is indrukwekkend, de NX500 schiet met 9 beelden per seconde, met behoud van autofocus voor iedere afzonderlijke foto. Fotografeer je in raw, dan is de buffer na het maken van zes foto's vol en zakt de snelheid in. Voor sport- en actiefotografie in raw is de NX500 daarom niet erg geschikt en zul je moeten investeren in de NX1.

Schakel je echter over naar jpg, dan houdt de NX500 het erg lang vol. De hoeveelheid foto's die je in jpg op volle snelheid kunt maken is afhankelijk van de omstandigheden. Fotografeer je veel kleine details, of gebruik je een hoge iso-waarde, dan zijn de bestanden groter. Bevatten de foto's grote egale delen, zoals veel lucht, dan zijn de bestanden kleiner en kun je meer foto's maken. In de praktijk lukte het ons afhankelijk van het onderwerp om zo'n vijftig tot meer dan honderd jpg-foto's achter elkaar te schieten op volle snelheid. De mechanische sluiter van de NX500 heeft een maximale snelheid van 1/6000e seconde, dat is een stukje sneller dan de meeste andere camera's in dit segment, die tot 1/4000e gaan. Wil je snelle bewegingen bevriezen, dan komt dit goed van pas. Ook beschikt de camera over een uitgebreide interval-opnamestand voor het maken van time-lapse-beelden. Je kunt kiezen om deze in de camera om te laten zetten tot een filmpje, maar ook de losse bestanden worden bewaard.

4K-filmfunctie

De Samsung NX1 wist ons niet alleen te overtuigen met zijn hoge fotografeersnelheid, geavanceerde autofocus en zeer goede beeldkwaliteit. We waren ook onder de indruk van de 4K-filmfunctie. Dat de veel goedkopere Samsung NX500 ook is voorzien van een 4K-filmfunctie is een prettige verrassing. Op dit vlak zijn er echter ook belangrijke verschillen met het topmodel. De NX500 gebruikt niet de hele sensor bij het filmen in ultra-hdformaat. Dat heeft waarschijnlijk met de beschikbare processorkracht te maken. De Samsung NX1 kan de volledige 28-megapixelresolutie omrekenen naar de 8 megapixels die nodig zijn voor 4K-video. Vermoedelijk heeft de NX500 een minder krachtige processor, want niet alle pixels worden gebruikt bij het filmen. Schakel je de camera in op 4K-resolutie, dan wordt alleen het midden van de sensor gebruikt: een exacte uitsnede van 4096x2160 of 3840x2160 pixels. Dat levert haarscherpe filmbeelden op, zonder storende effecten zoals moiré, maar het betekent ook dat je met een extra 'crop-factor' van 1,6x te maken hebt en dus groothoekbereik inlevert. De aps-c-sensor heeft een cropfactor van 1,5x, de 16-50mm-kitlens geeft tijdens het fotograferen en filmen in 1080p-resolutie een effectief bereik van 24-75mm. Film je in 4K, dan vertaalt de extra crop zich in een effectief bereik van 38-120mm.

Dat is een voordeel voor liefhebbers van zoomobjectieven met een groot bereik. Gebruik je bijvoorbeeld het Samsung 50-200mm f/4-5.6 OIS-objectief, dan levert dat een effectief bereik op van 120-480mm in de 4K-stand. Film je graag met groothoek, dan zijn de opties wat beperkt. Je kunt bijvoorbeeld Samsung's 12- 24mm ultragroothoek gebruiken, dat levert een bereik van omgerekend 29-58mm op. Een andere oplossing is de piepkleine Samsung 10mm f/3.5 fisheye. Die geeft je 24mm groothoek in de 4K-stand, maar wel met de kenmerkende fisheye-vertekening. Ook mist de NX500 een aantal van de geavanceerde filminstellingen die de NX1 wel heeft. Zo kun je niet kiezen voor 'Pro'-kwaliteit met een hoge bitrate en ontbreken de 'Gamma DR' en 'Gamma C'- kleurprofielen. Wel kun je beeldinstellingen zoals contrast en scherpte naar wens aanpassen. Ook zijn er tal van resoluties en framerates om uit te kiezen.

Van 4096x2160 pixels met 24 bps, tot 1280x720p met maximaal 120 bps voor slowmotionopnames met vertraging van 4x. Net als de NX1 filmt de NX500 met gebruik van de H.265-codec. Dit is de opvolger van H.264, de techniek die in vrijwel iedere andere camera wordt gebruikt. De nieuwe codec levert betere beeldkwaliteit bij gelijke bestandsgrootte, maar ondersteuning in videobewerkingsoftware is nog erg beperkt. Wil je de bestanden bewerken, dan dien je ze eerst om te zetten naar bijvoorbeeld H.264. Samsung levert daar een 'Movie Converter' voor mee, maar het omzetten van de bestanden neemt wel wat tijd in beslag. Hoewel de 4K-filmfunctie duidelijk zijn beperkingen kent ten opzichte van de NX1, kunnen we dat Samsung niet zwaar aanrekenen. De NX500 is op moment van schrijven nog altijd verreweg de goedkoopste 4K-filmcamera met verwisselbare objectieven. En hoewel de 'Pro'-stand met hoge bitrate niet beschikbaar is, zijn de filmbeelden van hoge kwaliteit en verbluffend scherp. Ook opties zoals slowmotion-opnames met 120 bps zijn nauwelijks in andere camera's met een vergelijkbare prijs te vinden. Dat maakt de NX500 een erg interessant toestel voor de fanatieke filmmaker met een klein budget.

Connectiviteit

Samsung is al jaren bezig met het 'Smart' maken van camera's en de NX500 is geen uitzondering. Naast wifi en nfc, dat we op meer camera's terugvinden, is er ook bluetooth aanwezig. Hiermee kun je een smartphone koppelen aan het toestel en zo de gps-gegevens van je telefoon in je foto's verwerken. Dat is ook mogelijk met wifi, maar de bluetooth-verbinding gebruikt minder energie dus je accu's houden het langer vol. Heb je een Android- of iOSsmartphone of tablet, dan kun je na het tot stand brengen van een wifi-verbinding met de Samsung Camera Manager-app de NX500 op afstand instellen en bedienen, of de foto's overzetten naar je mobiele apparaat.

SAMSUNG 16-50MM POWER ZOOM

Samsung levert de NX500 inclusief een compacte kitlens, de 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom met OIS-beeldstabilisatie. Het objectiefje is erg compact en heeft een veelzijdig bereik. De prestaties zijn van een behoorlijk niveau, maar wil je de hoge resolutie van de 28-megapixelsensor volledig benutten, dan heb je beter glaswerk nodig. Samsung heeft een aantal compacte primes in het assortiment, zoals de 45mm f/1.8, 30mm f/2 en 16mm f/2.4, die een erg fijne combinatie vormen met de NX500. Ga je liever voor het gemak van meer bereik, dan is er ook flink wat keuze aan zoomobjectieven, variërend van een 12-24mm ultragroothoek tot 18-200mm-superzoom.

Conclusie

Samsung brengt met de NX500 de geavanceerde 28-megapixelsensor en indrukwekkende autofocus van de NX1 naar de massa. De behuizing is een verfijning van de NX300, het extra instelwieltje is een welkome aanvulling. Het grootste gemis is een elektronische zoeker, of optie om die aan te sluiten. Het 3-inchscherm is gelukkig kantelbaar, helder en scherp. De bediening is dik in orde, mede dankzij het prettig werkende aanraakscherm. De 28-megapixelsensor levert detailrijke beelden en presteert in alle omstandigheden erg goed. Fotografeer je in raw, dan is de buffer snel vol, maar in jpg is de camera in staat om met 9 bps erg lange reeksopnames te maken, met effectieve focustracking. Zelfs de 4K-filmfunctie van het topmodel vindt zijn weg naar de half zo goedkope NX500. Ondanks dat de 4K-functie door de extra cropfactor beperkt is, vinden we dat indrukwekkend. Samsung geeft je de mogelijkheid om voor een laag bedrag kennis te maken met de Ultra-HD-resolutie. 

Samsung levert de NX500 inclusief een compacte kitlens, de 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom met OIS-beeldstabilisatie. Het objectiefje is erg compact en heeft een veelzijdig bereik. De prestaties zijn van een behoorlijk niveau, maar wil je de hoge resolutie van de 28-megapixelsensor volledig benutten, dan heb je beter glaswerk nodig. Samsung heeft een aantal compacte primes in het assortiment, zoals de 45mm f/1.8, 30mm f/2 en 16mm f/2.4, die een erg fijne combinatie vormen met de NX500. Ga je liever voor het gemak van meer bereik, dan is er ook flink wat keuze aan zoomobjectieven, variërend van een 12-24mm ultragroothoek tot 18-200mm-superzoom. Conclusie Samsung brengt met de NX500 de geavanceerde 28-megapixelsensor en indrukwekkende autofocus van de NX1 naar de massa.

De behuizing is een verfijning van de NX300, het extra instelwieltje is een welkome aanvulling. Het grootste gemis is een elektronische zoeker, of optie om die aan te sluiten. Het 3-inchscherm is gelukkig kantelbaar, helder en scherp. De bediening is dik in orde, mede dankzij het prettig werkende aanraakscherm. De 28-megapixelsensor levert detailrijke beelden en presteert in alle omstandigheden erg goed. Fotografeer je in raw, dan is de buffer snel vol, maar in jpg is de camera in staat om met 9 bps erg lange reeksopnames te maken, met effectieve focustracking. Zelfs de 4K-filmfunctie van het topmodel vindt zijn weg naar de half zo goedkope NX500. Ondanks dat de 4K-functie door de extra cropfactor beperkt is, vinden we dat indrukwekkend. Samsung geeft je de mogelijkheid om voor een laag bedrag kennis te maken met de Ultra-HD-resolutie.

Specificaties


Adviesprijs €749,- (incl. 16-50mm) 
  • Resolutie 28,2 megapixels
  • Beeldsensor Aps-c-cmos (bsi)
  • ISO-bereik 100-25.600 (uitbreiding naar 51.200)
  • Scherm 3-inch kantelscherm (1,04 miljoen beeldpunten)
  • Scherpstelling Hybride autofocus (fasedetectiepixels + contrast-af)
  • Snelheid 9 fps Opslag sdxc
  • Afmetingen 120 x 64 x 43 mm
  • Gewicht 287 gram (incl. accu)
  • Beeldstabilisatie Nee (in objectief)
  • Filmfunctie 4K (30/25/24 fps), 1080p (max. 60 fps), 720p (max. 120 fps)
 

DIGIFOTO Pro 1.2015

Deze Samsung NX500 review is geschreven door Julian Huijbregts en komt uit DIGIFOTO Pro 1.2015 en is geschreven door Julian Huijbregts. Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie