Samen op de 'laan van Europa'
Samen op de 'laan van Europa'
Het fotoboek verhaalt van contacten en dwarsverbanden tussen Tsjechië & Slowakije en Nederland sinds 1918 toen de onafhankelijkheid van Tsjechoslowakije werd uitgeroepen. 1918 is een keerpunt in de geschiedenis van het land, net zoals het einde van de ‘Praagse Lente’ in 1968 en in 1993 het besluit van Tsjechen en Slowaken ieder als republiek verder te gaan. 2018 als herdenkingsjaar vormde de aanleiding voor dit boek.
Foto's van Ivo Mostert
Speciaal voor Samen op de ‘laan van Europa’ maakte Ivo Mostert een serie van 26 foto’s van plaatsen in Nederland die iets met dwarsverbanden in die 100 jaar te maken hebben, of zelfs uit eerdere eeuwen. Soms gaan zij over politiek of cultuur, soms over sport of economie. Ernstige verhalen wisselen elkaar met lichte af, zakelijke met heel persoonlijke. Zijn foto’s illustreren het ene en versterken het andere verhaal. Ook focust hij op plaatsen die we niet meteen met onze landen zouden associeren.
Hieronder een indruk van wat Samen op de ‘laan van Europa’ aan verhalen en foto’s te bieden heeft. Wie de complete versie, de overige foto’s en verhalen wil ontdekken kan op de website van uitgeverij Pegasus meer over het boek te weten komen. Er is ook een inkijkexemplaar beschikbaar. Deze open je hier (PDF).
Wil je meer foto's van Ivo Mostert zien? Bezoek dan zijn profiel op onze website.
Foto 1: Monument T.G. Masaryk en het Witte huis te Rotterdam. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog ontmoette tegenover het Witte Huis een Tsjechische professor in het geheim een Britse journalist. Zou het, mochten Duitsland en Oostenrijk de oorlog verliezen, voor Tsjechen en Slowaken mogelijk zijn een eigen staat te stichten? Toen na vier vreselijke oorlogsjaren de onafhankelijkheid van Tsjechoslowakije werd uitgeroepen, volgden haar grenzen de contouren die de professor in Rotterdam schetste en werd hij tot eerste president van het land gekozen.
Foto 2: Een reliëfkaart van Tsjechoslowakije in de Jezuïetenberg te Maastricht. Uit Tsjechoslowakije kwamen niet alleen mijnwerkers naar Zuid-Limburg, maar ook jezuieten die er een theologieopleiding volgden. In de ‘Jezuïetenberg’ maakten zij decennia geleden sculpturen in het mergel van de grot, waaronder een reliëfkaart van hun land. Bijzonder is, dat deze kaart Tsjechoslowakije vanuit de Slowaakse kant belicht en - sinds 1993 - een land dat niet meer bestaat.
Foto 3: Kunstwerk op de rotonde aan het Havlíčkův Brodplein te Brielle. De Tsjechische kunstenaar beeldde met deze sculptuur ‘communicatie’ uit. ‘Komunikace’ betekent in het Tsjechisch ook ‘straat’ of ‘weg’. Wellicht is dit symbool voor de stedenband tussen het Brielle en Havlíčkův Brod daarom wel op een rotonde geplaatst.
Foto 4: Maeslantkering te Hoek van Holland. Škoda blijkt niet alleen scharnieren te maken voor auto’s. Skoda was ook het bedrijf dat de reusachtige bolscharnieren van de Maeslantkering kon maken, een cruciaal onderdeel van het enorme ku(n)stwerk dat Nederland tegen hoog water moet beschermen.
Foto 6: Muskusrat in Nederland. Begin vorige eeuw zette graaf Colloredo-Mansfeld Amerikaanse muskusratten uit bij het Tsjechische Dobříš. Grenzen bestonden er niet voor deze dieren en zo kwamen ze ook in het heerlijke water van Nederland. De vlaggetjes markeren de klemmen waarmee geprobeerd wordt de muskusratten te vangen, want zij bedreigen oevers en dijken – en daarmee ook het land.
Jouw foto's hier?
Heb jij ook aan een bijzonder project meegewerkt en wil je dat met ons delen? Aarzel dan niet en upload je foto's in onze Lezersgallery.