Rotterdam Photo Festival About Space van Danny Franzreb
Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1. 2022, geschreven door: Aimée van Vuuren. Je kunt dit magazine zowel digitaal als op papier lezen. Het magazine is via onze webshop te bestellen.
Danny Franzreb is fotograaf en professor in design. Hij richt zich met zijn fotografische projecten vooral op de transformatieve effecten van de samenleving. Danny woont samen met zijn dochter en vrouw in Neu-Ulm, in het zuidelijke deel van Duitsland en werkt sinds 2010 als lector vormgeving aan de Hochschule Neu-Ulm (HNU). ‘Daar leid ik ook de Innovation Space, een knooppunt voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.’ Zijn werk About Space is te zien tijdens het Rotterdam Photo Festival.
Het idee achter About Space
Dat Danny uit een klein dorp in Duitsland komt, droeg bij aan het idee om de serie About Space te maken. Hierdoor ontstond namelijk de fascinatie voor de grote steden. ‘Ik denk dat ik al snel gefascineerd werd door grootschalige, door mensen gebouwde, constructies toen ik de kans kreeg om een stad als New York of Hong Kong te bezoeken. Op een gegeven moment heb ik ook overwogen om architectuur te gaan studeren.’
De fotograaf kijkt dan ook niet alleen naar een stad an sich, maar ook naar het verhaal erachter. ‘Deze megasteden verschillen sterk van natuurlijke omgevingen, omdat ze onder verschillende sociaaleconomische omstandigheden zijn ontstaan. Zo beginnen ze texturen te vormen die hun identiteit weerspiegelen wanneer we er op macroniveau naar kijken. Het voelt opwindend, maar ook angstaanjagend om te zien hoe menselijke impact een plek kan transformeren,’ vertelt Danny.
Weerspiegeling van de realiteit
About Space is een verhaal over stedenbouw en transformatie, met een focus op wonen. Om de serie te maken heeft Danny tot nu toe vijftien steden bezocht waaronder Athene, Hong Kong, London, Stuttgart en Thessaloniki.
De meest stedelijke gebieden zijn gebouwd onder uitdagende sociaaleconomische omstandigheden. Ze moeten op de meest efficiënte manier als thuis te dienen voor miljoenen mensen. Danny vertelt: ‘Met hun ecosystemen weerspiegelen deze omgevingen de realiteit van het leven voor een groot aantal mensen in de moderne samenleving.
De serie verkent het stedelijke weefsel dat we via deze plaatsen hebben gecreëerd en geeft commentaar op de manier waarop we ervoor kiezen om als gemeenschap samen te leven en de diepgaande impact die dit heeft op onze cultuur. Gezien de urgente uitdagingen zoals een wereldwijde pandemie, klimaatverandering en de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen, is het noodzakelijk om het bewustzijn hiervan te vergroten is en een dialoog aan te gaan over de vraag hoe we in de toekomst in dergelijke gemeenschappen zullen leven.’
In de serie zijn er veel verschillende lijnen en vormen te zien. Hoewel het eerst aanblik chaotisch kan aanvoelen, is er ook een rust te zien in de foto’s. Dat chaotische gevoel herkent Danny ook. ‘Het hangt wel van de plaats af. Ik denk dat alle plaatsen die ik heb bezocht hun eigen identiteit en textuur hebben. Daarom voelen sommige toeschouwers zich misschien erg georganiseerd en anderen voelen zich veel chaotischer.’
‘De rust die je in de serie kan voelen, komt misschien door mijn achtergrond als ontwerper. Ik denk dat ik naar een scène of foto kijk en onbewust probeer een bepaalde harmonie, patroon of structuur in het beeld te vinden die voor mij natuurlijk aanvoelt. Dat komt tot op zekere hoogte terug in de foto,’ legt Danny uit.
Onderzoek en voorbereiding
Het kiezen van de bestemmingen doet hij niet willekeurig. ‘Ik onderzoek meestal interessante stedelijke nederzettingen in termen van hun impact op de samenleving. Dat kunnen schaal, BBP, bevolking, groeisnelheid en vele andere factoren zijn.’ Ook doet hij onderzoek in tijdschriften en kranten, op websites met statistieken zoals Statista en in rapporten zoals het World Urbanization Prospects-rapport van de Verenigde Naties. Zo kan hij een overzicht krijgen van waar hij het beste naartoe kan gaan. ‘Als ik eenmaal een idee heb waar ik heen moet, gebruik ik het internet en Google Earth om een indruk te krijgen waar ik terecht kom en wat ik kan fotograferen.
Rotterdam Photo Festival
Danny kwam via sociale media in aanraking met Rotterdam Photo Festival en kort daarna kwam hij in contact met de organisatoren van het festival. Het thema, The Human Blueprint, past dan ook goed bij About Space. ‘De fotoserie laat patronen en texturen zien die we creëren door menselijke impact vanuit een macroperspectief. In dit geval, richt de serie zich op het aspect van huisvesting en de transformerende sociaaleconomische effecten die het heeft op de samenleving.’
Danny kijkt erg uit naar het festival. ‘Ik zou graag veel nieuwe mensen willen ontmoeten en veel mooi werk willen zien. Goede discussies over fotografie, ontmoetingen met fotografieliefhebbers en ook wat plezier met vriendelijke mensen zou een opwindende ervaring zijn.’ Momenteel werkt hij aan een boek, een nieuw project. Naar een specifieke reactie van de bezoekers van het festival op zijn werk is hij niet op zoek. ‘Ik zou het echter geweldig vinden als de fotoserie de toeschouwer zou stimuleren om actiever bezig te zijn met de manier waarop wij als samenleving onze omgeving transformeren. En op de lange termijn zou ik blij zijn als mijn werk een uitdaging zou zijn voor mijn publiek en mezelf.’
Over Rotterdam Photo
Rotterdam Photo is een jaarlijkse fotobeurs met een echte festival flair. Tijdens Art Rotterdam Week hebben kunstliefhebbers de mogelijkheid om een groot aanbod aan kunst- en design evenementen te bezoeken. Met een combinatie van tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum, verandert Rotterdam van 18-22 mei 2022 tot dé one-stop-hub voor fotografieliefhebbers.
Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1. 2022, geschreven door: Aimée van Vuuren. Je kunt dit magazine zowel digitaal als op papier lezen. Het magazine is via onze webshop te bestellen.
Info: rotterdamphoto.eu