Review: Vanguard Skyborne 51

Review: Vanguard Skyborne 51

jesse kraal 11336 0
De ideale tas lijkt niet te bestaan, de meeste fotografen hebben dan ook meerdere tassen voor meerdere doeleinden. Vanguard biedt met de Skyborne 51 een veelzijdig compromis. Daar staat echter wel een aanzienlijk formaat tegen over.

Pak de Vanguard Skyborne 51 op en je zult verbaasd zijn over het gewicht. Je kunt de Skyborne 51 moeilijk een lichtgewicht noemen, maar voor een tas van deze omvang valt het alles mee. De rugzak heeft een redelijk discreet uiterlijk, maar het is - wederom - het formaat dat er voor zorgt dat je niet onopvallend over straat kunt. Helaas is de Skyborne 51 met zijn afmetingen van 37 x 36 x 56 centimeter dan ook net te groot om als handbagage mee te kunnen bij de KLM. De tas maakt een zeer degelijke en duurzame indruk. De rugzak lijkt met zorg in elkaar gezet.

Vanguard Skyborne 51
Het uiterlijk is discreet, maar het formaat voorkomt dat je onopvallend over straat kunt.

Alles kan mee

Gelukkig heeft het grotere formaat ook een groot voordeel: je kunt de Vanguard Skyborne 51 werkelijk volstouwen met al je apparatuur. Zelfs een 15,4 inch laptop en je statief hoef je niet thuis te laten. Voor de laptop komt een losse sleeve mee, die ook naast de tas goed te gebruiken is. Ook aan kleine objecten, zoals je telefoon is gedacht. Een Samsung Galaxy Gio of iPhone passen net in het speciale telefoontasje, zo blijkt in de praktijk. Voor vaak rondslingerende dingen, zoals lensdoppen en geheugenkaarten, is een snel te bereiken vakje aanwezig.

Vanguard Skyborne 51
Voorin tref je een handig laptopvak met sleeve aan.

Compartimenten

Het belangrijkste compartiment, voor camera en objectieven, is op twee manieren te bereiken. Via de achterkant kun je het gehele vak bereiken, terwijl je via de zijkant alleen je camera uit de tas kunt halen. Het is een soort snuittas in een rugzak, zoals we dat eerder ook bij Lowepro en Kata tegenkwamen. In de praktijk werkt dit prima, zeker als je meestal hetzelfde objectief op je camera hebt zitten. Wie vaak van objectief wisselt, ontkomt er niet aan de rugzak af te doen. Een ander voordeel van het van de achterkant benaderbare compartiment, is dat je nooit de kant die je op de grond legt op je rug draagt. Wel zo fijn.

Vanguard Skyborne 51
Het cameracompartiment is diep genoeg voor een pro-body, zoals deze Nikon D3s.

Ik ga op reis en neem mee

Wij wisten met gemak een aardige hoeveelheid apparatuur weg te stouwen in de tas en voor de gemiddelde fototrip moet de Skyborne 51 dan ook zeker toereikend zijn. Wil je naast je fotospullen ook nog wat los grut mee nemen, dan ben je bij de Vanguard Skyborne 51 aan het goede adres. Boven het cameracompartiment zit namelijk nog een ruim, van achter te benaderen vak. Hier kun je gemakkelijk een regenjasje en wat proviand in kwijt. Een regenhoes voor de tas zorgt er bovendien voor dat je camera droog blijft tijdens een stortbui. 

Lange wandeltochten

De draagbanden van de Skyborne 51 zijn stevig en dik gevoerd. Naast schouderbanden is er ook een dikke band voor om de middel. Bij zware belasting kun je zo het gewicht op de heupen dragen, in plaats van op de schouders. Perfect voor lange wandeltochten bijvoorbeeld. Aan de voorkant van de rugzak is het mogelijk je statief te bevestigen. Door de verschuifbare clip, Vanguard noemt dit T-secure, kun je elk klein tot middelgroot statief stevig vastsnoeren. Tenslotte vinden we aan de zijkant van de tas nog een vakje waar je een bidon of drinkfles in kwijt kunt.

Vanguard Skyborne 51
De vele opbergvakken dragen bij aan de veelzijdigheid van de Skyborne 51.

Conclusie

Al met al is de Vanguard Skyborne 51 een degelijke en veelzijdige tas voor iedereen die aardig wat apparatuur wil meenemen en wat lichamelijke activiteit niet uit de weg gaat. Als het formaat voor jou te groot is, heb je bij Vanguard ook keuze uit kleinere varianten op het Skyborne-thema. Voor de echte gearhead is er ook nog een tas in een maat groter.

Vanguard Skyborne 51
Je camera is ook vanaf de zijkant te bereiken.

Vanguard Skyborne 51
Afmetingen binnenzijde: 32 x 16 x 27 centimeter Afmetingen buitenzijde: 37 x 36 x 56 centimeter Gewicht: 2,75 kilogram Materiaal buitenzijde: polyester Materiaal binnenzijde: nylon en fluweel Verkoopprijs: 329 euro
Groot Niet alle apparatuur even snel bereikbaar
8.50
De Vanguard Skyborne is een forse cameratas voor de fotograaf die veel spullen mee wil nemen. De rugzak is veelzijdig en duurzaam, maar wel wat groot en log.
afbeelding van jesse kraal

JesseKraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen vanJesse