Review: Sirui ST-124 door Ivo Mostert
Tekst en fotografie Ivo Mostert | Gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 5.2021
Een statief is een onmisbaar accessoire voor iedere landschapsfotograaf. Wie landschappen fotografeert, doet dit vaak wanneer het licht beperkt is, vroeg in ochtend of laat in de avond. Hierbij maakt de fotograaf misschien ook gebruik van filters en kiest hij meestal voor veel scherptediepte – dat wil zeggen, een klein diafragma van bijvoorbeeld f/8 of zelfs f/16. Al deze factoren zorgen ervoor dat sluitertijden van enkele seconden tot soms zelfs minuten eerder regel dan uitzondering zijn. Uit de hand fotograferen kan wel, maar dan zou de ISO aanzienlijk verhoogd moeten worden en dat willen we als landschapsfotografen liever niet. Een degelijk statief is dus een absolute must.Sirui ST-124 statief
Ik gebruik zelf de Sirui N-2204X met balhoofd K-20X en tijdens het uitpakken van de ST-124, valt gelijk op hoe compact dit model van Sirui is. Dit is mede te danken aan de nieuwe, driehoekige middenkolom. De poten sluiten zeer strak tegen middenkolom aan en dat resulteert in een mooi en compact design met een totale transportlengte (exclusief balhoofd) van slechts 48 centimeter.
Het statief is naast compact, ook nog eens erg licht en stabiel. Het statief is gemaakt van carbon en weegt slechts 1,37 kilo. Het draagvermogen van het statief is 12 kilo en daardoor heeft het geen enkele moeite om mijn full frame Canon 5D Mark IV te dragen, zelfs niet in combinatie met een 70-200mm f/2.8-objectief. De combinatie met mijn DSLR is dus prima, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar een wat robuuster statief. Gezien de compactheid van het statief sluit het echter zeer goed aan op de huidige ontwikkelingen van de lichtere en kleinere mirrorless camera’s.Je kunt het statief gemakkelijk in hoogte verstellen door middel van de draaisluitingen. Deze zijn geheel weatersealed afgewerkt met een kunststof ring om water en zand buiten te sluiten. Je kunt dit statief dus prima gebruiken in het water, zand of modder en na het gebruik gemakkelijk afspoelen. De maximale werkhoogte is 137,5 centimeter en inclusief uitgeschoven middenkolom is dat 166,5 centimeter.
Verder heeft het statief een vaste middenkolom, welke gemakkelijk omgedraaid kan worden zodat je een laag standpunt kunt verkrijgen. Ook is er een haak onder de middenkolom om bijvoorbeeld je fototas aan te hangen voor wat extra stabiliteit.
Wat opvalt is dat de handgrepen om de poten niet met foam zijn uitgerust, iets wat de andere modellen van Sirui wel hebben. Nieuw voor mij zijn de extra schroefdraden in de zijkant van de top. Op deze punten kunnen extra accessoires bevestigd worden. De bevestigingsmaterialen worden niet meegeleverd en zal je apart moeten kopen.Sirui ST-10 statiefkop
Tegelijk met het statief testte ik het ST-10 kop, een perfecte match met het statief. Het balhoofd is compact en is zeer gebruiksvriendelijk door de nieuwe draaiknoppen. Het draagvermogen van de kop is maar liefst 30 kilo en het beschikt over een dubbele waterpas. Een opvallende feature is de opvallende (dubbele) schroef waarmee je het meegeleverde statief plaatje vastzet. Deze kun je los bedienen. Hiermee kun je bij het losdraaien je camera horizontaal ronddraaien. Dit is ontzettend handig om een panorama te maken. Sterke verbeteringen ten opzichte van het balhoofd wat ik zelf gebruik, zijn de twee vleugels aan de stelschroef en de gebruikte, hoogwaardige materialen. Door de twee inkepingen, kun je je camera snel in portretstand zetten.
Toevoeging: Deze review werd in 2021 geschreven en inmiddels is de ST10 statiefkop niet meer verkrijgbaar. Een goed, zo niet beter alternatief is de Sirui Head A-10 - Die heeft ook een betere panoramische werking bij de quick release aansluiting.
Info: Sirui Head A-10
Conclusie
Ik nam het statief mee naar de heide en de kust voor een grondige test en concludeerde dat het een groot genot was om met dit compacte statief te werken. Naast het formaat en gewicht, biedt het statief een goed draagvermogen en is het een zeer gebruiksvriendelijk door de nieuwe draaiknoppen. De Sirui ST-124 is een hoogwaardig statief met een goede stabiliteit en bestand tegen de elementen dankzij de weersbestendigheid.
Beoordeling Sirui ST-124 statief
- Bediening 8
- Materiaal 8
- Prijs/kwaliteit 8
Ivo Mostert
Landschapsfotografie
Landschapsfotograaf Ivo Mostert reist graag om meer van de wereld te zien, nieuwe plekken te ontdekken en deze indrukken te combineren met zijn passie voor fotografie. Een paar jaar geleden begon hij ook met fotografie in eigen land en raakte hij steeds actiever op diverse fotografie platforms. Ivo houdt zich voornamelijk bezig met het fotograferen van natuur- en stedelijk landschap. Hij vertelt: ‘Landschapsfotografie is voor mij een combinatie van emotie en licht. Het spelen met licht en lijnen blijft hem boeien en inspireren. Dat juiste moment op de juiste plek, zoek ik zowel tijdens zonsopkomst als -ondergang. Het zorgt ervoor dat ik mijn eigen realiteit kan creëren en mijn eigen verhaal kan vertellen. Tijdens deze momenten kom ik helemaal tot rust en geniet ik van de omgeving.’ Deze stilte en rust zijn belangrijke kenmerken die we ook terugzien in Ivo’s foto’s.