Review Silverfast 9: ‘Legt de lat nog een stukje hoger’
SilverFast is al jaren het neusje van de zalm onder de scansoftware. Het ondersteunt een groot aantal scanners, en biedt zeer uitgebreide mogelijkheden om zelfs de meest verkleurde dia's of negatieven nog te redden. Heel bijzonder is daarbij dat SilverFast het mogelijk maakt om ook bij Kodachrome dia's een infraroodscan te gebruiken om stofjes en krasjes te verwijderen. De eigen scansoftware van scanners met deze “Digital ICE” optie ondersteunt dat meestal niet. Een tweede bijzondere mogelijkheid is de multi-exposure scan, waarbij de scan twee keer gemaakt wordt met verschillende lampsterktes. Door die twee scans te combineren krijgt de scanner een hoger dynamisch bereik.
Intimiderend
Het grootste nadeel van zo'n geavanceerd programma is dat die uitgebreide mogelijkheden behoorlijk intimiderend kunnen zijn voor iemand die nog weinig ervaring met scannen heeft. Bij versie 9 heeft SilverFast daarom geprobeerd om een groot deel van de beslissingen bij de gebruiker weg te halen, via twee opties die een vrijwel geheel geautomatiseerde workflow mogelijk maken. Voor ervaren gebruikers blijft de 'manuele' workflow uiteraard gewoon beschikbaar.
Workflowpilot
De Workflowpilot is niet nieuw, maar wel verder uitgebreid. Een weinig ervaren gebruiker kan zich nu helemaal door het scanproces heen laten leiden door alleen even het bronmateriaal (dia, negatief, afdruk) te selecteren en de gewenste toepassing. Op zich werkt dit mooi al kan je wel een vraagteken zetten bij de efficiëntie van zo'n aanpak. Het betekent dat iemand in de praktijk meerdere keren hetzelfde materiaal zou moeten scannen; de ene keer voor een presentatie of een webpagina, de andere keer voor een afdruk op een bepaald formaat. Dat is tijdrovend en dat betekent dat je het bronmateriaal nooit 'definitief ingescand' kunt beschouwen en kunt weggooien. Zo kom je dus nooit van die dozen vol met dia's af! Het lijkt mij logischer om altijd één keer te scannen op 'archief-kwaliteit', en dan deze digitale archieffoto te gebruiken om aangepaste kopieën voor web, presentatie of afdruk mee te maken. Maar voor wie ontzorgt wil worden, komt de workflowpilot natuurlijk als geroepen!
Single Archive Command
Voor wie grote dia- of negatiefarchieven wil digitaliseren is de nieuwe Single Archive Command (SAC) mogelijkheid. Daarvoor moet je wel de uitgebreidere SilverFast Archive Suite hebben. Met deze optie wordt de scan als een 'raw-bestand' bewaard. Dit is een ongecorrigeerd TIFF bestand met daarin ook het infrarood kanaal. Afhankelijk van de scanner gaat hiermee je productiecapaciteit sterk omhoog, want een vlakbedscanner als een Epson Perfection V850 scant nu drie dia's tegelijkertijd als je de kleinbeeld-diahouder voor twaalf dia's gebruikt. Het bewerken van de raw-scans doe je in SilverFast HDR, een apart programma dat verder dezelfde mogelijkheden heeft, maar niet de scanner aanstuurt, maar de raw-bestanden inleest en bewerkt. Dat kan dus zelfs op een andere computer. Zo kan je dus constant door scannen in een drie keer hoger tempo dan bij individuele scans, en staat de scanner ook niet stil tijdens het bewerken van de scans.
Conclusie
SilverFast blijft de standaard waar andere scanprogramma's tegen worden gemeten, en versie 9 legt de lat nog weer een stukje hoger. Deze update is vooral interessant voor fotografen die grote archieven willen digitaliseren, en voor 'scanleken' die wel de hoogste kwaliteit scan willen maken, maar zich niet te veel willen verdiepen in alle technische details.
Beoordeling SilverFast 9
Gebruiksvriendelijkheid 7Snelheid 8
Functionaliteit 9
Prijs/kwaliteit 7,5
'SilverFast is al jaren het neusje van de zalm onder de scansoftware’