Review: Sigma MC-11 Mount Converter

Review: Sigma MC-11 Mount Converter

Review: Sigma MC-11 Mount Converter

Jasper van Bladel 10191
Een van de grote beloftes van spiegelloze camera’s was de mogelijkheid om objectieven van andere merken te gebruiken. De kleine afstand tussen lensvatting en sensor maakt het theoretisch heel eenvoudig, maar in de praktijk zag het er tot nu toe vaak heel anders uit. Is de Sigma MC-11 de oplossing?

De Sigma MC-11 is een adapter om Sigma-objectieven met een Canonvatting op Sony alpha-camera’s aan te sluiten. Naast de MC-11 met Canon-mount is er ook een variant met Sigmavatting beschikbaar. Het is echter niet zomaar een adapter: hij belooft behoud van de volwaardige Sony- AF-kenmerken, zoals fasedetectie. Dat is dus in ieder geval op papier waar we heel lang op hebben gewacht: een adapter zonder nadeel.

Wanneer je hem in handen hebt, valt meteen op dat Sigma veel aandacht aan de mechanische uitvoering heeft besteed. Beide vattingen zien er heel mooi afgewerkt uit, ze maken goed elektronisch contact en de aansluiting met de objectieven loopt heel soepel maar toch precies. Ook de ontgrendelknop is zeer goed uitgevoerd.

Fluweel

Bij goedkopere adapters kunnen extra reflecties ontstaan tussen objectief en camera, doordat  de tubus niet voldoende mat is. Op dit punt heeft Sigma voorbeeldig werk verricht. Allereerst is de adapter inwendig niet rond, maar heeft hij de vorm van de sensor. Licht dat niet voor de beeldvorming gebruikt wordt, bereikt dus ook de ruimte tussen de twee lensvattingen niet. Dan is de rest van de adapter helemaal bekleed met zwart fluweel, een vrij dure maar bijzonder effectieve manier om inwendige reflecties tegen te gaan.

De grootste kwaliteit van de adapter is echter onzichtbaar: ergens tussen de contacten van de beide lensvattingen zit een chip die de informatie van beide systemen vertaalt. Deze moet ervoor zorgen dat een Sigma-objectief werkelijk als een Sony-objectief gaan functioneren. Zo blijven bijvoorbeeld de beeldstabilisatie in objectief én camera samenwerken.

Praktijk

Wij hebben hem getest met de 24mm F1.4 DG HSM Art, meteen ook de grootste uitdaging voor wat betreft de mechanische precisie van de adapter. Op dat punt voldeed de Sigma heel erg goed: er was geen teruggang in scherpte te zien, ook niet in de hoeken.

Qua scherpstelling en belichting konden we echter ook geen verschil zien. Uiteraard stelde de Sigma sneller scherp met een Canon reflexcamera (de 1DX MkII in dit geval), maar dat lag aan het feit dat een reflexcamera nu eenmaal sneller scherpstelt, zeker wanneer er weinig licht is. In vergelijking met Sony-objectieven sloeg de Sigma Art zich er in combinatie met de adapter heel goed doorheen: hij werkte net zo goed als de Sony-objectieven zelf. Datzelfde gold voor de belichting.

Uiteraard is een test een momentopname, maar net zo goed als de Sigma-objectieven, kan de software van de adapter via een docking station indien nodig geüpgraded worden. Er is voor dat doel zelfs een aparte USB-aansluiting.

Compatibiliteit

Sigma garandeert de werking van de adapter (ook met fase-detectie!) voor full frame én APS-C met de volgende objectieven:

24-35mm F2 DG HSM | Art

24-105mm F4 DG OS HSM | Art

120-300mm F2.8 DG OS HSM | Sports

150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports

150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Contemporary

20mm F1.4 DG HSM | Art

24mm F1.4 DG HSM | Art

35mm F1.4 DG HSM | Art

35mm F1.4 DG HSM | Art

50mm F1.4 DG HSM | Art

APS-C   17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM | Contemporary

18-35mm F1.8 DC HSM | Art

18-200mm F3.5-6.3 DC MAcro OS HSM | Contemporary

18-300mm F3.5-6.3 DC MAcro OS HSM | Contemporary

50-100mm F1.8 DC HSM | Art

30mm F1.4 DC HSM | Art

Via een LED-indicatielampje geeft de adapter aan of een objectief compatibel is. Dat zelfde lampje geeft ook een signaal als de MC-11 een update nodig heeft.

Op internet heeft de adapter nogal wat opschudding teweeg gebracht, omdat je er theoretisch natuurlijk ook allerlei Canon-objectieven op kunt aansluiten. Sommige gebruikers zijn razend enthousiast, andere zetten vraagtekens bij de AF-snelheid. Op de adapter staat echter dat hij uitsluitend bestemd is voor Sigma-objectieven, dus het is een beetje merkwaardig over de AF-snelheid in combinatie met een Canon-objectief te klagen. Dat Sigma de werking alleen met (een beperkte serie van) eigen objectieven garandeert, is vrij voor de hand liggend. Sigma weet uiteraard heel goed hoe de software bij de eigen objectieven werkt, maar slechts ten dele voor wat betreft de Canon-objectieven. Je zou de adapter ook kunnen beschouwen als een adapter voor Sigma-objectieven die in combinatie met Canon-objectieven in ieder geval een stuk beter is dan een goedkope eBay-adapter. De combinatie met objectieven van andere merken met een Canon-vatting is in ieder geval niet echt aan te raden: je hebt dan te maken met drie softwareprogramma’s die onbedoeld met elkaar gecombineerd worden. Maar ook dan geldt: zonder AF en met handmatige belichting werkt het prima, de rest zou je bij niet-Sigma-objectieven moeten beschouwen als een bonus.

Conclusie

De adapter biedt een zeer hoge kwaliteit voor een zeer goede prijs. Hij maakt de belofte volledig waar, de werking is uitstekend. Uiteraard hebben we – zoals altijd - nog wensen: Sigma zou er nog een statiefaansluiting aan hebben kunnen toevoegen. Dat zou de adapter echter ook weer duurder (en groter) gemaakt hebben, dus daar kunnen we vrede mee hebben. Kortom: aanbevolen.

 

 

Adviesprijs: € 299,-

Info: Sigma

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anoniem

Hoe snel zullen er slimme jongens opduiken die de firmware gaan bestuderen, aanpassen en publiceren? Om zo nog meer objectieven beschikbaar te maken. Ik veronderstel dat dit een kwestie van tijd is.

afbeelding van Dizono

Ik heb zowel een goedkope Ebay-adapter als deze Sigma. In combinatie met een Sigma ART-objectief werkt die laatste inderdaad erg prettig, maar in combinatie met alle Canon-objectieven die ik heb liggen geeft de Sigma-adapter vreemde stotteringen in de diafragmaregeling van de objectieven. Die gaan op de gekste momenten open en dicht en het ziet er ook niet bevoorderlijk uit voor de objectieven. De 'goedkope' (Viltrox) ebay-adapter geeft weliswaar zeer trage AF, maar werkt in MF doorgaans veel beter met Canon-lenzen.

afbeelding van Jaco van Lith

Wat mankeert er aan het Fuji-X systeem ? De APS-C sensor is toch algemeen toegepast ? Waarom maakt Sigma geen objectieven met een Fuji-X bajonet. Dertig jaar geleden maakte Sigma wel elke camera-vatting.

afbeelding van Anoniem

Patenten kwestie / Te weinig vraag in hun ogen / Teveel concurrent camera t.o.v. van hun eigen camera reeks?