Review SIGMA fp: mini full frame met grote (film)mogelijkheden

DIGIFOTO Pro Awards

Review SIGMA fp: mini full frame met grote (film)mogelijkheden

Redactie DIGIFOTO Pro 4285
De SIGMA fp haalt maar liefst drie records: die van de kleinste full frame, de lichtste én die van eerst full frame die af fabriek in RAW kan filmen. Wat heeft deze mini-full frame in zijn mars?
Van het derde record moeten we misschien meteen wat afdoen: de Nikon Z-camera’s waren de eerst-aangekondigde full frame-camera’s die in RAW filmen, maar omdat Atomos nogal laat is met de introductie van het aangepaste ProRes-formaat, is Nikon niet meer de eerste. Verder biedt Magic Lantern al veel jaren software hacks aan om met diverse Canon-modellen in RAW te filmen, maar dat wordt niet door Canon ondersteund. Zo gezien is SIGMA toch weer de eerste. Wie naar de film die SIGMA zelf van de camera vervaardigd heeft kijkt, ziet ook eigenlijk alleen maar voorbeelden van de camera als filmcamera. Daar is hij ook prima geschikt voor. Toch kun je er ook heel goed mee fotograferen. Gezien zijn formaat en gewicht is het ook nog een ideale camera om onder een drone te hangen.
sigma fp

De camera is een stuk kleiner dan de meeste fullframe-camera’s. Je kunt hem echter vrij goed vasthouden omdat hij vrij dik is, 4,5 cm. Voor een camera zonder handgreep is dat vrij flink. Daarvoor is ook een goede reden: de camera bestaat uit twee helften waartussen een heatsink is geplaatst. Een heatsink is een stuk metaal, (meestal koper) dat heel goed warmte geleidt en dat tegen de belangrijkste hitte-producerende delen, lees: processoren, aanzit. Heat sync zit ook in high-end cine camera's; dit is voornamelijk handig zodra je continu in (high-res) schiet. De heatsink laat ook meteen zien dat de fp professionele filmaspiraties heeft. Wanneer je namelijk in RAW gaat filmen, ontstaat een datastroom van 2.500 Mbps (4k, 12 bit RAW), tegen 420 Mbs in 4k in 8 bit ongeveer 144 Mbs voor de meeste camera’s in HD. Dat vraagt uiteraard wat van de processor. De camera kan ook tot twee uur continu filmen. Nog een aardige eigenschap voor film: de camera heeft een standaard ISO-gevoeligheid van 100 ISO, maar een laagste gevoeligheid van 6 ISO (-4).

Jammer is weer dat de bestanden in Adobe Premiere nog niet worden ondersteund. Dat zal binnenkort wel het geval zijn. In DaVinci Resolver al wel enige tijd. Alhoewel RAW nog niet in Premiere Pro ondersteund werd, kon ik al wel de documenten bewerken, het zijn ten slotte DNG-bestanden. De kwaliteit ervan bleek uitstekend. Prores RAW van Atomos is populairder en kennelijk moet Adobe nog wat tijd erin investeren voordat de SIGMA helemaal ondersteund wordt, maar dat moet Atomos voor de andere camera’s ook… Er is geen log, maar wanneer er in RAW gefilmd wordt, is dat eigenlijk tamelijk zinloos. Wel is het mogelijk om de gamma-curve via ene knop op de camera aan te passen, dus in die zin is er ook weer wel een log beschikbaar, maar dan eentje die je zelf maakt. De camera ondersteunt behalve 24, 25 en 30 bps ook 60 en 50 bps bij 4k, en dat maakt hem samen met de mogelijkheid om in DNG-RAW te filmen tot een zeer interessante optie. Er is geen externe zoeker bij de camera, maar bij film zal hij sowieso via een externe monitor over HDMI gebruikt worden, dus dat is geen gemis.

Voor fotografie is het natuurlijk wel een gemis. Er is echter wel een zoeker, maar die was bij de test nog niet beschikbaar. Wat de camera wel echt mist, is een mechanische sluiter. Het rolling shutter-effect is niet zo sterk, maar het zal toch echt zichtbaar worden bij snelle bewegingen. De x-synchronisatie is daardoor ook maar 1/30s. Wie de camera echter gebruikt om bij wandelingen mee te nemen, kan er prima mee werken. Wel is het dan verstandig om het - uitstekende - 45mm f/2.8 SIGMA-objectief te gebruiken of een van de compacte objectieven van andere merken.

Wat meteen opvalt aan de SIGMA is de ergonomie. Twee opvallende knoppen laten de camera uit en aan schakelen en van film terug naar de foto-stand. Er is geen enkel aparte draaiknop, afgezien van de voorste en achterste instelschijven. Dat geeft de camera ook tot een vorm die gemakkelijk te gecombineerd kan worden met accessoires. Voor wat betreft die accessoires heeft SIGMA er goed aan gedaan die deels zelf te leveren. Ook opvallend: de HDMI-uitgang/combinatie-aansluiting is van een schroefdraad voorzien, zodat hij er op een filmset niet zomaar af kan glijden.
sigma fp

Fotografie

Bj het fotograferen blijkt de SIGMA fp niet zo gek veel te verschillen van concurrenten. De Af is duidelijk Panasonic-geïnspireerd, met een extra-snelle contrastgebaseerde scherpstelling met 45 scherpstelpunten die niet helemaal de snelheid van de beste fasegebaseerde AF-systemen haalt. Onder normale omstandigheden voldoet hij echter goed en oogherkenning werkt. De sensor die al bij film goede resultaten haalde is bij fotografie ook goed vergelijkbaar met die van andere 24 MP camera’s van Sony en Nikon.

Conclusie

De SIGMA fp is een heel goed gebouwde modulaire camera, die voor film ongelofelijk veel waar voor zijn geld biedt. Hij heeft een prima sensor, die zowel voor film als voor fotografie zeer goed voldoet. wie een zeer kleine full frame-camera zoekt kan er ook goed mee werken, al zal een nog aan te sluiten elektronische zoeker de camera weer groter maken.

Beoordeling SIGMA fp

  • Beeldkwaliteit 9
  • Bediening 8
  • Snelheid 8,5
  • Behuizing 9
  • Prijs/kwaliteit 8

Adviesprijs: € 2.199,-
Info: www.sigmabenelux.com

digifoto pro awards goud

De SIGMA fp werd getest door Dré de Man en de review verscheen in DIGIFOTO Pro 6.2019. Bestel deze en andere edities van DIGIFOTO Pro magazine in onze webshop.

Specificaties SIGMA FP

  • AANTAL EFFECTIEVE PIXELS 6000 x 4000 pixels (24 megapxiels)
  • BEELDSENSOR 23,9 x 35,9 mm BSI-CMOS
  • ISO-GEVOELIGHEID Standaard ISO 100 tot en met 12.800, uitgebreid 50-25.600
  • AFMETINGEN 112.6 (B) x 69.9 (H) x 45.3mm (D)
  • GEWICHT 370 gram zonder batterij
  • ELEKTRONISCHE STABILISATIE (niet bij RAW DNG)
  • BELICHTINGSREGELING Matrix TTL meting, integraal, centrumgericht, spot
  • BELICHTINGSMODUS P / A / S / M
  • SLUITERTYPE Elektronische sluiter
  • SLUITERTIJD 30 s t/m 1/8000 sec. Plus B (5 min. Maximaal)
  • ELEKTRONISCHE SLUITER X-synchronisatie 1/30 sec.
  • SERIEOPNAMEN 18 bps
  • EXTERNE VIEWFINDER los verkrijgbaar; dit is de SIGMA LCD Viewfinder LVF-11
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie