Review OPPO Find X3 Pro 5G; nieuwe definitie van smartphonefotografie

Christel de Wolff 4760 0
Je spiegelreflex- of spiegelloze camera omruilen voor een smartphone? Dat is voor veel fotografen nog een brug te ver. Maar de technologische ontwikkelingen staan niet stil en OPPO bewijst als geen ander dat de smartphones van dit moment intimiderend goede resultaten kunnen behalen, al dan niet bijgestaan met artificiële intelligentie. Ik ging op pad met het gloednieuwe vlaggenschip, de OPPO Find X3 Pro 5G.

Nog niet zo heel lang geleden testte ik de OPPO Find X2 Pro, een van de eerste 5G smartphones met uitzonderlijk goede foto- en videofuncties. Toen OPPO onlangs de OPPO Find X3 Pro 5G uitbracht, was ik eigenlijk nog maar net bijgekomen van het idee dat een smartphone nu toch echt als serieuze fotocamera in de markt kon worden gezet. Toch liet ik de kans natuurlijk niet liggen om aan de slag te gaan met OPPO’s nieuwste serie. In verschillende prijsklassen kun je kiezen voor de Lite-, Neo- en Pro-versie, waarbij de OPPO Find X3 Pro 5G het vlaggenschip van de serie is. Dit model beschikt over een modern design, met prachtige display en een futuristisch ogende cameraopstelling. 

De laatste keer dat we een OPPO-toestel testten, viel het al op dat het smartphonemerk nog niet zo bekend is bij het grote publiek. En ook deze keer moest ik steeds uitleggen welk merk het was dat deze fenomenale prestaties behaalde. Deze reactie zal echter van korte duur zijn. OPPO timmert namelijk sinds 2018 hard aan de weg en is op dit moment het derde grootste smartphonemerk in Nederland (research Counterpoint). En met de producten die ze op de markt brengen, gepaard met mooie marketingcampagnes met alleen de beste fotografen (zoals National Geographic fotograaf Keith Ladzinski) en videomakers, is het niet ondenkbaar dat OPPO binnen afzienbare tijd een nog veel groter marktaandeel zal hebben. 

De OPPO Find X3 Pro 5G is een grote smartphone met prachtig 6,7” scherm. Het toestel weegt 193 gram en ligt prettig in de hand. Het is de eerste smartphone van OPPO die zowel één miljard kleuren vastlegt, bewaart en weergeeft, wat zorgt voor een prachtige weergave van foto’s en video. De telefoon heeft vijf camera’s met allemaal hun eigen expertise. De frontcamera beschikt over 32 megapixels, waarmee je prachtige selfies kunt maken, al dan niet met speciale beauty filters die worden gestuurd door kunstmatige intelligentie. Ben je nog niet tevreden met je nieuw verworven schoonheid, dan zijn de mogelijkheden voor het nabewerken van je zelfportretten in het menu van de galerij ook eindeloos. 

Een goede frontcamera is natuurlijk onmisbaar in de hoogtijdagen van sociale media en een periode waarin we steeds meer zijn gaan videobellen met familie en vrienden. Toch is het de achterkant van het toestel, met vier camera’s, waar het pas echt interessant wordt – ook voor professionele fotografen. De standaard camera heeft 50 megapixels en geeft een relatief wijde beeldhoek die we het meest zien bij smartphones. Daarnaast is er de ultragroothoek (met ook 50 megapixels), een tele met 12 megapixels en een microscoop van 3 megapixels – waarover later meer. 

De macrofunctie werkt feilloos en laat je inzoomen op prachtige details. 

Switchen tussen de camera’s is zo makkelijk dat je het als gebruiker niet eens door hebt. De camera’s werken samen om razendsnel een mooi beeld te creëren. Er is een speciale portretfunctie die automatisch detecteert of er een persoon voor de camera staat. De camera stelt dan scherp op de persoon en laat de achtergrond wegvallen in een mooie onscherpte. Dit werkt het allerbeste wanneer het model zich in het midden van het beeld bevindt en de lijnen van het gezicht, haar en kleding relatief makkelijk te onderscheiden zijn. Wil je nog meer controle over onder andere het scherpstellen, de sluitertijd, ISO-prestaties, witbalans en belichtingsmeter? Dan kun je het beste overschakelen naar de PRO-modus. Ook is er een Nightfunctie, waarbij de telefoon meerdere opnames maakt en over elkaar heen legt als een HDR. Wanneer je de nachtelijke statiefmodus gebruikt, kan de sluitertijd oplopen tot maximaal 45 seconden voor een optimale nachtweergave. Uiteraard heet het niet voor niks de statiefmodus, het toestel moet absoluut stilgehouden worden voor het beste resultaat.

De nachtfunctie zorgt voor prachtige resultaten in de donkerste omstandigheden. In de laatste foto in deze serie zie je wel wat kleine details waaruit blijkt dat de camera beelden over elkaar plakt. Zo zie je dat de krokussen op de voorgrond wat onscherp zijn en de details in hoge lichten zijn toegevoegd. De bloemen stonden niet helemaal stil op het moment van fotograferen omdat het een klein beetje waaide. Dit zou dus naar waarschijnlijkheid ook het resultaat zijn geweest bij het fotograferen met een spiegelloze of spiegelreflexcamera in HDR-modus. In de twee foto's hierboven, waarin geen details op de voorgrond te zien zijn, valt het resultaat van de nachtfunctie absoluut niet tegen! 

Video

De OPPO Find X3 Pro 5G heeft extravagante 4K-video mogelijkheden. Door middel van AI, behoud je de controle over de hooglichten en door geavanceerde stabilisatie in te schakelen, is het onmogelijk om nog schokkende beelden te maken. Het toestel berekent razendsnel verzachting en hoe snel je de camera ook beweegt, het beeld blijft ongekend soepel. Ook andere functies die beschikbaar zijn bij het fotograferen, zoals de macrofunctie en het artificiële bokeh-effect zijn toe te passen in de videofunctie. Met de nieuwe Cinematic Mode wordt er bovendien optimaal gebruik gemaakt van de 10 bit-mogelijkheden met 4K-video, een breed dynamisch kleurbereik en video-opname in log format. Dit biedt volledige handmatige controle over ISO, witbalans, sluitertijd en focus.

Microscoopfunctie

Waar het eerdere model nog beschikte over een 10x Hybrid Zoom-ondersteuning van het teleobjectief, heeft OPPO er nu voor gekozen om juist in te zetten op de andere kant van het spectrum van brandpuntsafstanden. De Find X2 Pro had al interessante macrofunctionaliteiten, maar de OPPO Find X3 Pro 5G gaat nog een stapje verder met een heuse microscoopfunctie. De camera met ringflitser zit op de achterkant van de telefoon en leg je plat op het onderwerp wat je wel eens van dichtbij wil bekijken. Met enige terughoudendheid besloot ik die functie te testen, want een smartphone zou toch niet zo makkelijk bloot leggen wat met het blote oog niet te zien is? Binnen no time was ik verkocht. In een tijd waarin we een beetje uitgekeken raken op onze eigen huiskamer en directe omgeving, is dit een zeer welkome manier om de wereld om ons heen opnieuw te leren kennen.  We kunnen eindeloos veel voorbeelden laten zien van de macrofunctie, maar kiezen er in dit geval voor om slechts een aantal bijzodnere elementen te laten zien. In de bovenstaande twee afbeeldingen zien we een extreme closeup van plantencellen én van dierlijke cellen. De wens om meer huidcrème te smeren was nog nooit zo sterk! Je zou er smetvrees van krijgen... in dit voorbeeld zien we een prachtig "landschap" dat in werkelijkheid een beschimmelde aardappel is. Vies, maar tevens mooi... Deze bloeddorstige mug moest eraan geloven in de naam der wetenschap. Het is toch niet te geloven dat een smartphone deze extreme close-up kan verkrijgen? Het is absoluut fascinerend om te kunnen inzoomen op de gedetailleerde wereld om ons heen, zelfs vanuit huis. 

RAW en 10 bit

Naast bovengenoemde functies valt de OPPO Find X3 Pro op doordat het fotograferen in RAW-formaat mogelijk is. Op die manier behoud je de totale controle over jouw beelden, net zoals je bij een systeemcamera of spiegelreflex gewend bent. Nieuw aan deze smartphone is ook de 10 bit-optie. Door deze in te schakelen, beschik je ineens over één miljard kleuren. Dit geldt voor zowel het vastleggen als weergeven en dit model is daarmee een van de weinige smartphones die dat kunnen. Deze worden overigens prachtig weergegeven op het AMOLED-scherm, wat tevens een feest is om Netflix op af te spelen.  

Conclusie

Op het hoogstaande scherm van de OPPO Find X3 Pro 5G zagen de foto’s er al zeer goed uit en ook op de computer vallen ze niet tegen. Meerdere interessante functies, zoals de microscoop en geavanceerde stabilisatie, maken dat deze smartphone steeds meer een vervanger voor een professionele camera wordt. De AI helpt met het verbeteren van diverse scènes en is met name onmisbaar bij het maken van (zelf)portretten. De camera’s zijn snel en ondanks het hoge aantal megapixels en bijbehorende grootte van de foto’s en video’s, raak je niet snel uit gefotografeerd dankzij het interne geheugen van 256GB.

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs/kwaliteit: 8 De OPPO Find X3 Pro 5G met 12GB RAM + 256 GB ROM is beschikbaar in de kleuren Gloss Black en Blue en heeft een adviesprijs van 1.149 euro.
afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel