Review Olympus OM-D E-M5 III, aan de slag in weer en wind
Als je de Olympus OM-D E-M5 III oppakt dan voel je meteen dat de camera compact en ontzettend licht is. Met slecht 366 gram is het dan ook één van de lichtste camera's in zijn klasse en nog kleiner dan zijn voorganger. Door zijn geringe afmetingen (125 bij 85 bij 50 millimeter) is het een ideale reispartner, maar ook de andere eigenschappen maken het een fijne camera voor onderweg. De robuuste body kan tegen weer en wind en leent zich als geen ander om mooie foto's te maken in het gure weer. We testen de camera in de natuur, op een grauwe en stormachtige dag.
Razendsnelle autofocus
De Olympus OM-D E-M5 III deelt de TruePic VII beeldprocessor, het autofocussysteem en 4k-video van de duurdere E-M1 Mark II. Met 121 autofocuspunten is het een camera die snel scherpstelt, wat ik merkte toen naast me opeens een aantal paarden gingen galopperen. De camera schiet tot tien frames per seconde, wat minder dan camera’s in duurdere segmenten, echter meer dan voldoende voor het vastleggen van de snelle dieren.De camera is erg gebruiksvriendelijk: door aanpassingen in de grip ligt hij prettig in de hand en over de bediening hoef je niet na te denken want alle knoppen zijn logisch en wat je zoekt kan je meteen vinden. Mocht je toch moeite hebben met datgeen te vinden waar je naar op zoek bent, dan biedt de camera de mogelijkheid om alle knoppen naar je voorkeuren aan te passen. Dat het histogram in de zoeker zichtbaar is prettig en een fijne extra toevoeging zijn de oranje waarschuwingslichten als je dreigt te onder- of overbelichten.
In tegenstelling tot zijn voorganger zijn meer onderdelen in plastic uitgevoerd, wat tegenstanders als minder prettig ervaren: het draagt echter bij aan de lichtheid en de compactheid van de camera. Een pluspunt is daarnaast dat de batterij een stuk kleiner is, maar dat deze nog steeds hetzelfde vermogen heeft waardoor je nog steeds net zoveel foto’s kan maken: officieel tot rond de 310 shots, onofficieel tijdens de hele middag dat ik ermee aan het fotograferen was.
Het scherm van de camera kan gekanteld worden waardoor de camera ook in selfie-modus te gebruiken is of als je laag bij de grond probeert te schieten. Het vijf-assige stabilisatiesysteem van de camera is opnieuw ontworpen zodat deze minder ruimte inneemt in de camera en biedt ondanks het kleinere formaat beeldstabilisatie tot wel 6,5 stops.Creatief aan het werk
Het is een camera die je creatief net wat meer aan het denken zet door de zestien verschillende kleurmodi waarmee je naar hartenlust kan experimenteren. Sommigen doen denken aan veelgebruikte presets op Instagram. Tevens heeft de camera de modus Live Composite, die het kinderlijk eenvoudig maakt om opnames te maken bij lange belichtingen waarin bewegende voorwerpen voorkomen, een functie die voor astrofotografie handig is.
De HDR-modus zorgt er voor dat je vijf of drie foto’s kan samenvoegen tot één beeld dat goed is belicht. Ook kan je met één druk op de knop tot maar liefst 999 beelden met elkaar combineren, zodat je één prachtig scherp beeld krijgt. Macroliefhebbers hebben daarnaast ook veel aan de Focus Stacking-functie die het mogelijk maakt om acht beelden tot één foto te combineren.
Conclusie
De Olympus OM-D E-M5 III is een lichtgewicht met grote prestaties. Door de vele creatieve mogelijkheden die je met de camera krijgt is het een camera die je op een andere manier naar fotograferen laat kijken.
Beoordeling
Beeldkwaliteit: 7Bediening: 9
Behuizing: 9
Prijs / kwaliteit: 9
Prijs: € 1.199,-
Info: www.olympus.nl
Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO 6.2019.
Tekst: Eefke Burg
Lees hier ook:
https://www.digifotopro.nl/code-geel-binnenblijven-behalve-voor-noodweer-fotografen
https://www.digifotopro.nl/photoshop-tutorial-een-nachtelijke-regenbui