DIGIFOTO Pro Awards

Review: Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

Christel de Wolff 10780

Lensbaby is er voor de creatieve fotograaf die meer wil dan het weergeven van de werkelijkheid. Zo ook met de Lensbaby Velvet-serie, die de wereld om je heen hult in fluweelzachte accenten. Tenminste, als je op met een groot diafragma fotografeert. Schroef je het diafragma op naar f/4 of hoger, dan heb je met een brandpunt van 85 een haarscherpe portretlens in handen. Ik ging op stap met de Velvet 85mm f/1.8.

Voor portretfotografie is 85mm een uitstekende brandpuntsafstand en fotograferen met dit objectief op een groot diafragma resulteert in dromerige portretten met een vaseline-achtig effect. Je zou het een instant-beautyfilter kunnen noemen. Echter omdat de minimale focusafstand van de Lensbaby op slechts 24 centimeter ligt, leent het objectief zich ook uitstekend voor macrofotografie.

Natuur in bloei

Het is een puur genot om op een zomerse dag door eigen tuin te struinen. Door het oog van de Lensbaby Velvet 85mm, zie je de natuur zoals je het nog nooit hebt  gezien. Om het fluweelzachte bokeh te verkrijgen, beschikt het objectief over maar liefst 12 diafragmabladen. Schroef je het diafragma op, dan worden de foto's natuurlijk steeds scherper, maar het dromerige effect met sprookjesachtige kleurtinten blijft.

Gebruiksgemak

Het objectief maakt een stevige indruk en ligt prettig in de hand. Voor de stabiliteit van het objectief in de combinatie met een kleine body zoals de Sony A7RIII waarmee ik fotografeerde, kun je het beste de lens ondersteunen met je vrije hand. Doordat je handmatig scherpstelt zal je dit waarschijnlijk automatisch al doen. Het is op een diafragma van f/1.8 tot ongeveer f/2.8 erg moeilijk scherpstellen. Gebruik van focuspeaking en de zoomfunctie in Live View is dan ook geen overbodige luxe.

De Lensbaby Velvet heeft met zijn metalen behuizing een vintage-look en wordt, geheel in stijl, niet herkend door de camera. Wil je fotograferen met dit objectief moet je camera de mogelijkheid hebben om foto's te maken 'zonder objectief' (Shoot Without Lens). Het instellen van het diafragma doe je op het objectief door middel van de diafragmaring en daarom wordt dit ook niet gecommuniceerd met je camera of opgeslagen in de EXIF-gegevens.

Niet voor iedereen

Ben je gewend aan je autofocus, dan wordt het lastig om dit eigenzinnige objectief een kans te geven. Het dromerig softfocus effect dat je verkrijgt op de grootste diafragma-opening leent zich daarnaast ook niet voor iedere foto, maar als je het eenmaal een beetje in je vingers hebt, kun je heel gemakkelijk een bijzondere foto maken. Wat fotograferen met Lensbaby zo leuk maakt, is dat je niet ver van huis hoeft om een interessante foto te maken. In dit geval verliet ik niet eens mijn achtertuin.

Conclusie

Fotograferen met de Lensbaby Velvet is niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie op zoek is naar een beetje variatie in zijn of haar fototas en naar meer creatieve vrijheid is dit objectief een mooie verrijking. Vind je het niet erg om autofocus te missen? Dan is de Lensbaby Velvet een mooi en betaalbaar alternatief voor reguliere portretlenzen. Het gebruik van een moderne (spiegelloze) camera is aan te bevelen vanwege de mogelijkheden die het handmatig scherpstellen wat gemakkelijker maken.

Beoordeling Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

Beeldkwaliteit 8
Bediening 7
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 8

Specificaties Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

Adviesprijs: € 549,-
Creatief effect: zacht, fluweelachtig beeld
Brandpuntsafstand: 85mm
Diafragma: f/1.8
Minimale focusafstand: 24 centimeter
Filtermaat; 67 millimeter
Diafragmabladen: 12
Lensopbouw: 4 elementen in 3 groepen
Focustype: handmatig
Info: transcontinenta.nl/lensbaby

 

Lees hier ook:

https://www.digifotopro.nl/nikon-valt-drie-keer-in-de-prijzen-tijdens-de-tipa-world-awards-2023

https://www.digifotopro.nl/kamera-express-opent-nieuwe-winkel-op-een-prominente-locatie-in-utrecht

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel