Review: Impossible I-1

Review: Impossible I-1

Review: Impossible I-1

Nadja Geskus 4219
Veel mensen worden nog steeds enthousiast van een foto die direct uit de camera komt rollen. Tegenwoordig zie je Polaroid camera’s dan ook steeds meer opduiken. Impossible bracht kort geleden de I-1 op de markt, een retro uitziende polaroid camera met een aantal interessante nieuwe functies. Maar hoe goed werken die nieuwe functies nou eigenlijk?

De I-1 heeft een retro uiterlijk en lijkt veel op de originele Polaroid camera. De camera voelt erg licht, maar stabiel aan en houdt gemakkelijk vast. De knoppen voelen solide aan en zijn gemakkelijk te bedienen. Even wennen is dat je niet direct ziet of de flits nou aan of uit staat, maar met een beetje logisch nadenken kom je daar wel uit. De ringflitser geeft niet alleen een leuk uiterlijk, maar zorgt ook voor een diffuus licht met zachte schaduwen en wordt ook gebruikt als gebruikersinterface van de camera. De flitser past zich tevens automatisch aan op het omgevingslicht en de focusafstand, waardoor je geen over- of onderbelichte foto’s krijgt. De camera maakt gebruik van verschillende lampjes, die ook nog knipperen in bepaalde hoeveelheden. Wel zo handig om de gebruiksaanwijzing erbij te pakken om te kijken of de lampjes knipperen omdat de flits niet werkt, de batterij leeg is of dat er geen polaroids meer in de camera zitten. Nog een zeer groot pluspunt is dat de camera op te laden is via een usb kabel.

Polaroid

Het maken van een polaroid gaat met de I-1 erg gemakkelijk. Aan de rechterzijkant draai je de knop op aan en hier zit tegelijkertijd de ontspanknop. De zoeker popt makkelijk omhoog, maar het kijken door de zoeker is wel even wennen. Zodra de foto is gemaakt schuift deze aan de voorkant uit de camera, waarbij de polaroid onder een zwart plastic blijft liggen. Bedoeling is dat de polaroid daaronder blijft liggen tot deze volledig is ontwikkeld. Bij een zwart-witte film duurt dit zo’n 5 tot 10 minuten, echter doet een kleurenfilm er een heel stuk langer over, namelijk 20 tot 30 minuten. In de studio is het wachten toch wat onhandig. De kwaliteit van de polaroids is aardig goed, je ziet nog veel detail op een foto.

iOS app

Hoewel de camera eruit ziet als een originele polaroid camera, heb je met de I-1 een stuk meer controle bij het maken van een beeld. De aan/uit knop beschikt nog over een extra functie, deze kun je namelijk naar bluetooth modus doordraaien. Met je iPhone is het mogelijk om vervolgens via bluetooth verbinding te maken met de camera. De I-1 camera app beschikt namelijk over een aantal extra functies, die het fotograferen met de I-1 nog een stuk interessanter maakt!

De camera is volledig te besturen via de iOS app. Deze app maakt het niet alleen mogelijk om de belichtingsinstellingen aan te passen, maar biedt ook veel creatieve hulpmiddelen zoals double exposure en schilderen met licht.                                                                                                                      

Trigger

Via de app heb je de mogelijkheid om de I-1 te bedienen. Zo is er bijvoorbeeld de remote trigger, waarmee je van een afstand de camera kan laten afdrukken. Het is ook mogelijk om de camera geheel naar eigen wens in te stellen met de manual mode. Zo kun je instellen op welke afstand de camera wordt gebruikt en kun je de sluitertijd, diafragma en de sterkte van de flits instellen. Je kunt je instellingen compleet naar eigen wens invullen. Met de self-timer kun je de timer instellen op 5 seconden, 10 seconden en 20 seconden. Het is zelfs mogelijk om met de noise trigger, de camera te laten fotograferen door te klappen in je handen. Niet per se een functie die je veel gebruikt, maar wel een grappige mogelijkheid.

Creatief

Het bedienen van de I-1 met de app is leuk, maar er is met de app nog meer mogelijk. De polaroid camera haakt op een leuke manier in op de functies van een DSLR. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een foto met dubbele belichting te maken. Deze functie werkt ongelooflijk makkelijk. Je plaatst de camera in de goede positie en drukt op de knop op je smartphone, waarna de eerste foto is gemaakt. Vervolgens plaats je de camera in de volgende positie, of verander je het onderwerp en drukt opnieuw op de knop. De tweede foto wordt gemaakt en de polaroid komt eruit schuiven. Na het ontwikkelen is een interessant resultaat te zien, waarbij twee foto’s mooi in elkaar overlopen en waarbij de kleuren en de belichting nog prima kloppen. Het resultaat was boven verwachting!

Bij de light paint modus kun je zelf aangeven hoe lang je wil dat de polaroid wordt belicht. Hierdoor is het mogelijk om in het donker met licht te tekenen. Het geeft een bijzonder effect op de polaroids, net als de double exposure. Deze mogelijkheid is er wel echt op gebouwd om met weinig licht te functioneren, bij veel licht werkt de functie dus niet goed.

Wil je de foto ook digitaal hebben, dan kun je met de scan modus de polaroid fotograferen. Je kunt vervolgens aangeven waar de hoeken van de foto zitten, zodat je een mooie rechte polaroid op je telefoon hebt staan. Wel is de scan van iets mindere kwaliteit en doet het de foto niet heel erg ten goede als je dit enorm gaat opblazen. Maar voor het gebruik van social media is de scan mogelijkheid een prima functie!

Conclusie

Niet alleen is het maken van een polaroid foto gewoon erg leuk, de Impossible I-1 zorgt met zijn app dat het fotograferen nog leuker en speelser wordt. De functies die de app biedt, is op geen enkele andere polaroid camera te vinden. Een fijne upgrade dus! Daarbij ziet de camera er goed uit en werkt hij erg prettig. Een plezier om mee te werken. 

Specificaties

- Ringflitser met 8 LED lampjes
- Infrarood autofocussysteem
- Magnetische viewfinder
- Handmatige controle via de IOS app 
- Oplaadbare accu
- Brandpuntafstand: 82 - 109mm
- Opname beeldhoek: 41 graden verticaal, 40 graden horizontaal
- 2 riem aansluitingen aan de zijkant 
- Optisch systeem: 6 lenzen in totaal, met 5 mogelijke configuraties 5 zone autofocus systeem, met behulp van reflecterende IR+ Fijne grip

Adviesprijs: € 299,99 (body)
meer info: Transcontinenta.nl/impossible

Beeldkwaliteit  3/5        

Bediening           5/5                        

Snelheid              3/5                        

Behuizing            5/5        

Prijs-kwaliteit    3/5

 

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Rob van Keulen

Met de huidige Impossible films voor kleur en zwart/wit hoeft je de foto's alleen de eerste 10 sec te bedekken. daarna kunnen ze gewoon in het licht ontwikkelen of gewoon omgedraaid op tafel. De zwart-wit foto laat na een halve minuut al een preview zien en de kleuren foto na een minuut of twee. De tijden van ontwikkelen lijken lang , maar zijn gehalveerd tov de vorige generatie films.